NEHEZÍTETT PÁLYÁN

 

Idén az volt a cél a saját dolgozóinknál, hogy senkit ne küldjünk el, de arra ma nem lehet számítani az önkormányzati szférában, hogy lehetnek többlet juttatások. Arra is figyeltünk, hogy ezt egységesen kezeljük. Az önkormányzat berkein belül nem lesz különbség dolgozó és dolgozó között” mondja Máté Antal polgármester, akit Nagy Miklós kérdezett.

Egy koronavírusos beteg van Nyírbátorban. Mit kell, lehet tudni a betegről, a környezetéről?

A beteg otthon van, karanténban és igazoltan koronavírusos. A bajban a szerencse, hogy a beteg nem olyan helyzetű, hogy sok emberrel találkozhatott az elmúlt időszakban. Azt is tudjuk, hogy a szűkebb családjában sincs igazolt fertőzött.

Az önkormányzat, vagy Ön tervezi, hogy rendkívüli intézkedéseket vezessen be?

Talán a legfontosabb, hogy a lakosság ebben a helyzetben minél tudatosabb, illetve gondosabb legyen. Egyébként, a kormány által már bevezetett intézkedésekhez képest, mi nem akarunk más szabályokat hozni.  Most az a legfontosabb, hogy a lakosság tartsa be ezeket a szabályokat. A másik fontos dolog, hogy valós együttműködés legyen a hatóságokkal, azaz, ha szűkséges, akkor be kell tartatni a szabályokat. Látjuk, hogy a lakosság egy része nem veszi elég komolyan a védekezést és mondjuk, például a kereskedelmi egységben nem használnak maszkot. Itt, ha kell, akkor járjon el a hatóság és vegye rá embereket és a kereskedelmi egységeket, hogy tartsák, tartassák be a szabályokat.

Vannak furcsa helyzetek a járvány közepén. Például simán lehet közönség előtt focimeccseket rendezni, de a beszélgetésünk idején színházi előadás van itt ebben az épületben. Ezekkel talán már érdemesebb lenne leállni, nem gondolja?

A jövőben, mind a színházban, mind a mozikban kötelező lesz a maszk használat. Ez országos rendelkezés lesz a jövő hónap elejétől, de helyben is megnézzük, hogy esetleg már hamarabb bevezethetjük. Az még nem merült fel, hogy a helyi focimeccseket zárt kapuk mögött játsszák. Nálunk nem járnak ki sokan és van is hely bőven a távolságtartásra. Erre oda kellene figyelni.

Jelenleg tehát nincs más, helyi intézkedés a központi szabályokhoz képest?

Elég furcsák a karantén-szabályok. Sok esetben előfordul, hogy egy lakásban valakit karanténba helyeznek, és többiek szabadon közlekedhetnek. Azt kértem az intézményektől és cégektől, ha egy háztartásban valakit karanténba helyeznek, akkor a többiek se menjenek be dolgozni. Ha egy szülőt karanténba helyeznek, akkor a gyereke ne járjon óvodába. Úgy gondolom, hogy ezzel nem veszítünk semmit, viszont nagyon sokat nyerhetünk.

Továbbra is az egyik legfontosabb feladat, hogy megvédjék az idős embereket. A városban a Szociális Szolgálatnak a feladata ez. Tavasszal sikeres volt, de akkor jelentős létszámerősítést is kapott az intézmény. Ősszel is lesz erre lehetőség?

Természetesen már folynak az egyeztetések Az elv ugyanaz, mint tavasszal volt. Első körben belső átcsoportosításokat rendelünk el. Ha ez kevés lesz, akkor az intézmények között is átirányítunk embereket. Ha esetleg ez is kevés lenne, akkor kívülről biztosítjuk majd a többlet létszámot. A miniszterelnök azt mondta, hogy decemberre várható a járvány csúcsa. Erre nekünk is készülnünk kell, hiszen pont akkoriban vesszük vissza az idősotthont. Nagyon körültekintően kell eljárni az idősekkel kapcsolatban nekünk, önkormányzatnak és természetesen a családoknak is.

Lesz elég pénze a városnak, ha anyagi forrásokra van szűkség a járvány miatti védekezéshez? A tavaszi kormánydöntések alaposan megdézsmálták Nyírbátor költségvetését is.

Az nem fordulhat elő, hogy a járvánnyal kapcsolatos intézkedések végrehajtására ne legyen pénz. Az persze igaz, hogy jelentősen szűkült az önkormányzat mozgástere ebben az évben. Itt nem is a nyári a tavaszi, illetve a nyár eleji intézkedések költségvetési elvonásairól beszélek. Akkor a gépjárműadó, illetve a túrizmus csökkenése miatti bevételkiesések okoztak problémát, de ez még áthidalható lenne. Ám a nyár második felében hozott döntés, ami az iparűzési adóelőleg feltöltésének eltörléséről szól már akkora rést ütött a költségvetésen, hogy alapos átrendezésre van szűkség. Csak ez az egy tétel a költségvetésünkben 300 millió Ft mínuszt jelent.

Mennyire (mennyivel) kell átalakítani az idei költségvetést?

A szeptember végi testületi ülésre a korábbi 150 millió Ft mellett, most még 450 millió Ft –os csökkentést viszünk be. Az idén 600 millió Ft-al kell csökkenteni a költségvetést. Ez már nagyon érzékenyen érinti a várost. Azt kell figyelembe venni, hogy a működtetési költségvetésünk kb. 3.5 milliárd Ft, s ennek már 20 százalékáról beszélünk, ami csak úgy elment.

Hol jelenik meg ez a csökkenés?

Az elv, a korábbiakhoz képest nem változik. Azokat a beruházásainkat, ahol jelentősebb saját erő volt, átütemeztük. Ezért például a belterületi kerékpárutak egy része csak jövőre fejeződik be. Az intézményeinknél azokat az ütemezett beszerzéseket állítottuk le, amelyek nélkül még a zavartalan működés biztosított marad. Jelentős megtakarítás keletkezett, hogy elmaradtak a rendezvényeink. Ezek a rendezvények a központi döntések miatt maradtak el. Idén az volt a cél a saját dolgozóinknál, hogy senkit ne küldjünk el, de arra ma nem lehet számítani az önkormányzati szférában, hogy lehetnek többlet juttatások. Arra is figyeltünk, hogy ezt egységesen kezeljük. Az önkormányzat berkein belül nem lesz különbség dolgozó és dolgozó között. Hiszek abban, hogy a munkatársak ezt megértik és elfogadják. Itt azért még megjegyzem, hogy nem „fűnyíró-elven” dolgoztunk. Bízom benne, hogy a képviselőtestület teljes támogatását megkapja majd ez a költségvetési módosítás.

Beszéljünk az oktatásról, mert talán ezen a területen történt a leglátványosabb előrelépés a városban.  Tanévet kezdtek az „Élményiskolában” és történelmi tanévnyitó is volt, hiszen egyetemi oktatás is kezdődik Nyírbátorban. 

Az új általános iskolának még csak egy része van kész, hiszen idén csak alsó tagozatos osztályokkal kezdődött az oktatás. A munkák folytatódnak tovább. Érdemes a szülőket megkérdezni, hogy milyen hatások érik a gyerekeket az Élményiskolában. Az én gyerekem jól érzi magát. Ez az első olyan iskola az elmúlt évtizedeket is figyelembe véve, amelyik előzmények nélkül kezdi a működését. Amit ígértünk, amit szerettünk volna az teljesülni fog. A legfontosabb az oktatás minősége, arra helyezik a legnagyobb hangsúlyt és ezzel nem is lesz semmi gond.

Az önkormányzat ezt az iskolát többel támogatja, mint a város többi iskoláit?

Semmiképpen nem. Az önkormányzat szempontjából minden gyermek és minden intézmény ugyanolyan fontos.  Persze egy induló iskolának sokkal nehezebb a helyzete és adott esetben több segítségre van szűksége. Nincs helyben kialakult kapcsolatrendszere, amire támaszkodhatna, s ebben valóban többet segítünk, de változatlanul az az alapvetésünk, hogy nem lehet különbség gyermek és gyermek között, s mindegy melyik intézménybe jár. Én kifejezetten hiszek abban, hogy a kezdeti surlódások után mindenki tapasztalni fogja, hogy verseny az egészséges. A gyerekekért folytatott verseny, amíg a szolgáltatás minőségéről szól, addig felfelé húzza az iskolák szakmai munkáját. Az önkormányzat pedig abban érdekelt, hogy egy olyan keretrendszer alakuljon ki, amelyben a város iskolái a térségben is versenyképesek legyenek. Az a gyerek, aki itt jár általános iskolába, ne érezze azt, hogy ő azért kevesebb itt, mert nem egy nagyobb városban, például Dunaújvárosban született volna.

Egyébként lesz helyben is kifutási lehetősége az itt tanuló diákoknak, de mielőtt erről beszélünk, még egy gondolat az önkormányzat és az új iskola viszonyáról. A város az új tornacsarnokot az új iskola mellé építi. A mellette lévő területet fejleszti. Ez azt a látszatot kelti, hogy kedveznek az Élményiskolának.

Ez sima városfejlesztési kérdés. Ha innen nézzük, akkor azt is látni kell, hogy mennyi parkolót építettünk a református iskola mellé, illetve hogyan tettük rendbe az odavezető utakat. A katolikus iskola környékén is építettünk szervízutakat, parkolókat, illetve biztosítottunk nekik területet a fejlesztéseikhez.  Az, hogy ennél az iskolánál is ugyanezt megtesszük teljesen természetes. A tornacsarnokot azért tervezzük ide, mert a többi iskolának van, ennek az iskolának pedig nincs. De a református iskola tornacsarnokának felújításához is az önkormányzat biztosította a 30% sajáterőt. Egyébként pedig a városnak nincs sportcsarnoka, hiába is van ma 4 nagy terem Nyírbátorban. Egyiket sem tudjuk úgy használni, ahogy mi szeretnénk. Ráadásul azt látjuk, hogy egyre több sporttérre van szűkség.  S az direkt jó, ha egy csarnokot napközben iskolai célra lehet használni, s a más időszakokban pedig sportcélra is rendelkezésre áll.

Van egy elkötelezettsége, hogy a tornacsarnok 1-2 éven belül megépül. A mostani romló költségvetési pozíciók mellett is tartható a határidő?

Igen, a jelenlegi döntés értelmében 2022-ben elkészül a tornacsarnok.

A város óriásit lépett előre, most látszólag csak az oktatásban, hiszen nem csak általános iskola, óvoda épült, hanem most előszőr egyetemi tanévnyitó is volt. S pont ez utóbbinak lehet nagyon nagy hatása Nyírbátor és nyilván a térség jövőjére is. Eredetileg két szakot hirdettek, de idén a mérnök-informatikusok kezdik a tanulmányaikat. Jövőre újabb szakokat terveznek. A nyírbátori gyerekek, tanulmányi téren hasonló lehetőségekkel bírnak, mint egy jóval nagyobb városban született kortársaik.

Az egyetemi képzés megszervezésében nagyon gyorsak voltunk. Talán még az egyetem ügyében leginkább elkötelezetteket is meglepte az, hogy alig egy év alatt zöld utat kapott a nyírbátori képzés. Ezért csak az utolsó egy-két hétben vált ismertté, hogy valóban lehet jelentkezni a tervezett két szakra. Más egyetemek esetében ezt már ősszel lehet tudni, hogy a következő tanévben milyen képzések indulnak. Amúgy pedig ez a forma is teljesen új. A közösségi képzőhely, amely egyetemeknek biztosít helyet, köt velük különféle képzésekre szerződést is páréves forma. Azt tudom, hogy az országban több helyen próbáltak hasonló formát elindítani, s kiderült, hogy ebben az évben indulók között mi vagyunk a legsikeresebbek. Látszik, hogy a jövőben tudunk bővülni. Az itteni cégek partnerei lesznek a képző központnak, s ezekből az következik, hogy itt egy sikertörténet kezdődött.

Ez az ügy, az egyetemek megjelenése hozzá tud tenni a város fejlődéséhez. Ebben az ügyben az a legérdekesebb, hogy amikor itt kezdi el valaki a mérnök-informatikus képzést, akkor közben részt vehet egy cég működésében. Tehát nem laboratóriumi körülmények között, hanem a valóságban működő, XIX. századi technológiát sajátít el közben. Ezek a tanulók nem csak a gyakorlatban tudják erősíteni a tudásukat, hanem részt vehetnek az Ipar 4.0 változásban is versenyképes cégeknél. Azaz, amikor kikerül valaki erről a képzésből, akkor nem csak az Óbudai Egyetem oklevelét kapja, hanem azt is elmondhatja, hogy sikeres világcégeknél szerzett közben gyakorlatot. Az ilyen emberek bárhol el tudnak helyezkedni, mert minden tudni fognak a szakmáról. Ez nem minden egyetemen érhető el.