Amint azt észrevehették a kedves városlakók, labdarúgás témájában az október és november havi lapszámban nem jelent meg tudósítás, és ez nem a véletlen műve. Szeptemberben még derűs volt az égbolt a csapat háza felett, de már közeledtek azok a bizonyos felhők, amelyek elsötétíteni sejttették az újonnan megalakított Nyírbátori Labdarúgás Szervező Kft. felett az égboltot.

 

 

Mindenekelőtt leszegezhetjük, hogy nem a csapat képességei, vagy a szakmai munka minőségében következett be nem várt, negatív fordulat. Sokkal inkább aggasztóak voltak azok a hírek, amelyek csapat szerepeltetésének az anyagi bázisát és ez által a további szereplés feltételeinek váratlan meggyengülését érintik.

 

Gondok

 

Az elért eredményekben még nem volt tapasztalható komoly visszaesés, de azt minden, mérkőzésekre járó szurkoló láthatta, a játékosok tudatalattijában észrevehetőek a gondok. Nem kell kerülgetni a forró kását és ki kell mondani: ebben a bajnoki szezonban játékosaink még nem kapták meg azokat a költségtérítéseket, amelyek megilletik őket, és ez a helyzet erősen rányomta bélyegét az öltözői és az azon kívüli hangulatra egyaránt. Bár néhány segítőkész támogató jóvoltából időszakosan sikerült a gondokon enyhíteni, de ez hosszabb távon nem működőképes megoldás.

 

A probléma gyökere az elmúlt évek tao-támogatásával kapcsolatos elszámolások hiányosságaiból ered, minek következtében az MLSZ az úgynevezett normatív támogatásokat is visszatartotta, amelynek összege 26-27 millió forintra tehető. A dolgok jelenlegi állása szerint több mint 140.000.000 forint tao-támogatás elszámolása nincs rendben, amit, ha nem sikerül rendezni, vissza kell fizetni. Ez pedig a nyírbátori labdarúgás halálát jelentené.

 

Elszámolási vita

 

A gondokat a város vezetése – bár nem lenne kötelessége, tekintve, hogy civil szervezetről van szó – súlyának megfelelően kezeli, és minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál annak érdekében, hogy az egyesület és a kft. ügyvezetése a lehető legrövidebb időn belül olyan elszámolást tegyen az MLSZ asztalára, amely bizonyítja az elmúlt években felhasznált tao-támogatásainak szabályszerűségét, ezzel együtt megnyitja a normatív támogatások felhasználásának lehetőségét.

 

Ha ezt sikerül elérni, akkor az egyesület és a kft. talpon marad. Ha nem, akkor…? De erre nem is merek gondolni.

Egy biztos: akármi is lesz a helyzet kimenetele, teljesen új alapokra kell helyezni a város labdarúgósportját. Az egyesület és a kft. vezetését a valóságban is meg kell reformálni, biztosítani kell mindkét szervezetnél a jogszerű és átlátható működés feltételeit, a gyakorlatban is működtetni kell az egyesület és a kft. belső ellenőrzési rendszerét.

 

A dolgok kimenetelét nem tudjuk megjósolni, így marad a bizakodás, a remény, hogy sikeres lesz az a „mentő akció” melynek révén a nyírbátori labdarúgósport, amely a sportolók számszerűségét és a versenyek látogatottságát figyelembe véve is kimagasló eredményeket tudhat maga mögött, megmaradhat a jelenlegi szinten, és a továbbiakban is szép eredményeket ér majd el, és sok örömet szerez szerelmeseinek.

 

A bizakodás alapjaként álljon itt a tabella részlete, amely bemutatja, hogy az anyagi feltételek hiánya ellenére is megbecsülést érdemlő teljesítményt mutatott fel csapatunk a 2018/19. évi bajnokság őszi szezonjában.

 

                                      mérkőzés   győzelem   döntetlen   vereség    lőtt gólok   kapott gólok   pontok

8. Nyírbátori LSZ Kft.    16      7      3    6    22    21   24

 

A száraz adatokhoz tartozik, hogy a tabellát vezető csapattól 14 pont a lemaradásunk, a kieső csapattal szemben pedig 16 pont az előnyünk. Gondoljuk tovább kicsit. Mi lenne, ha rendben mentek volna a dolgok…

Ezt már az olvasó fantáziájára bízom.

 

Janovics János