Nyírbátorban a térfigyelő kamera rendszer által közvetített képeket már látják a rendőr-kapitányságon is.

- Személyesen is nagyon örültem annak a dolognak, hogy három évvel ezelőtt megtörtént az első ilyen beruházás Nyírbátor településen. Mindenképpen hiánypótló volt, mert tudomásom szerint illetve szakmai szabályok szerint is már korrekt, mai napnak megfelelő baleset megelőzéshez, bűnmegelőzéshez térfigyelő kamera megléte már mindennapos, én nagyon örültem neki. Használjuk is közösen a helyi önkormányzattal együttműködés keretében.

  • Hány kamerára kell itt gondolni, hiszen egy rendszerről beszélünk?

- Első körben negyvenöt kamera került kihelyezésre 2016-ban, majd most, a legutolsó dekádban pedig huszonöt kamera, úgyhogy összesen hetven kamerával dolgozik most a rendszer tudomásom szerint.

  • Ki döntötte azt el, hogy ezek a kamerák hova kerüljenek ki?

- Ez a döntés is a közös projekt eredménye volt. Személy szerint én is részt vettem ebben a folyamatban, ugyanis meg kellett azokat a helyszíneket célozni, amelyek baleset megelőzés és bűnmegelőzés szempontjából fontosak. Közös koprodukció eredményeképpen úgy gondolom, jó helyen vannak a kamerák.

  • Így, hogy most már az Önök emberei is látják a felvételeket, ez milyen változást vagy milyen fejlődést jelent az ügyben?

- Mindenképpen a gyorsaságot prezentálja, tehát amikor egy olyan helyszín vagy egy olyan beavatkozást igénylő körülmény van, akkor nem mindegy, hogy mennyi idő alatt ér ki a rendőr, mennyi idő alatt ér ki a hatóság, és ezáltal sokkal gyorsabbak tudunk lenni egy helyszínen, hogyha esetleg lakossági bejelentés van, akkor is.

  • Ezt úgy kell, elképzeljük, hogy most kimondottan valaki ott a kapitányságon ezzel foglalkozik, ez a munkája, hogy ezeket pásztázza?

- Igen, van ilyen kollégám, aki hogyha a körülmények indokolják, természetesen ezt nézi a nap huszonnégy órájában, ugyanúgy, mint itt a diszpécser szolgálaton. Ott is tudjuk ezeket nézni, és ha szükséges, akkor beavatkozunk.

  • Történt-e már ilyen beavatkozás?

- Természetesen történt már ilyen, több is, inkább baleseti gócponton, illetve bűnügyi helyszínen is volt már erre példa, amikor alkalmaztuk ezt a technikát.

  • Mindig jól láthatóak ezek a felvételek?

 - Hát igen, a technika ördöge ott is jelen van. Amikor nem olyan jók a körülmények, időjárási viszonyok, akkor nem mindig 100%-os a felvétel, de mindent megteszünk annak érdekében közösen, hogy ez kiküszöbölésre kerüljön, és meg is szoktuk ezt oldani, úgyhogy a következő időszakban is mindenképpen jól fog működni.

  • Ha arra kerülne sor, hogy vissza kell valamit keresni a múltból, akkor ezek a felvételek visszakereshetőek?

- Így van, ez törvényi háttérrel is alá van támasztva. Nyolc napig a felvételek megőrzésre kerülnek és nyolc nap után, ha semmiféle eljárás nem fűződik majd a későbbiekben hozzájuk, akkor fognak törlődni, egyébként nyolc napig bármikor visszakereshetőek.

  • Említette, hogy hány kamerából áll most itt Nyírbátorban a térfigyelő kamera rendszer. Ez most egy jónak mondható, véglegesnek mondható számadat, vagy a fejlesztés ezen a területen is várható vagy elvárható?

- Véleményem szerint, kamerából sosem elég. Az lenne az ideális, ha a teljes közterület le lenne fedve, százszázalékos lefedettsége lenne, de ez természetesen egy fikció. Én úgy gondolom, hogy ez a hetven kamera most a legfontosabb helyszíneket, gócpontokat, közterületeket figyeli.

eni