A város ipari potenciálja, a térségben élő fiatalok igénye szinte magától értetődővé tette, hogy ideje megszervezni az egyetemi képzést is Nyírbátorban. A Nyírbátori Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ pontosan erre a válasz. Ha elegendő az igény, szinte bármelyik egyetem képzését is el lehet hozni ide. A Nyírbátori KFKK igazgatójával Zichyné Belinszky Katalinnal Nagy Miklós készített interjút

 

Mi a különbség a Közösségi Felsőoktatási Központ által szervezett egyetemi képzés és a kihelyezett egyetemi képzés között?

Kezdjük mindjárt azzal, hogy az idén kezdődő egyetemi képzéssel Nyírbátor városa felkerült a magyar felsőoktatás palettájára.

Ugyanez nem mondható el akkor, ha valamelyik egyetem indítana itt el egy egyetemi képzést?

A jelenlegi jogszabályok szerint kihelyezett egyetemi képzés nem indulhatna Nyírbátorban. Az általunk szervezett képzés arról szól, hogy a munkaerőpiac, illetve a gazdasági igényeket felmérve nem egy egyetem, hanem  több egyetem, különböző képzései válnak elérhetővé a városban.

Ez tehát azt jelenti, hogy a menet közben felmerülő igényekhez illesztve, bármelyik magyar egyetem, vagy akár még bármelyik külföldi egyetem képzéseit is elhozzák a városba?

Ez a forma pontosan ezt jelenti. A jogalkotó törekvése is az volt 2015-ben, hogy a fejlődő gazdaságra, a térségben kialakult iparra, KKV szektorra, illetve azok szakember igényeire minél gyorsabban tudjon a felsőoktatás is reagálni. Itt, ne felejtsük el, hogy magas minőségű egyetemi képzések elérhetőségéről beszélünk. Aki itt végez és diplomázik, az pontosan ugyanolyan értékű diplomához jut, mintha közvetlenül az „anyaegyetemen” szerezné meg valaki. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a térségben sok a tehetséges fiatal. Felmérések bizonyítják ezt az állítást. Olyan fiatalokról beszélünk, akik itt is akarnak maradni és dolgozni. Meg kell még jegyeznünk, hogy sok esetben a hozzánk jelentkezők magasabb pontátlagot hoznak, mint az anyaegyetemekre jelentkezők.

Ennél a Közösségi Felsőoktatási Képző Központnál minden további nélkül előfordulhat, hogy az egyik teremben tanuló hallgató például a debreceni egyetem tanulója, a szomszédos teremben előadást hallgatók az Óbudai Egyetem diákjai, de akár lehetnek majd harmadik és negyedik egyetem diákjai is egyszerre a falak között?

Igen, éppen ez a dolog lényege. Ez a képzési forma, rendszer, versenyhelyzetet teremt az egyetemek között is. Esetünkben azért az Óbudai Egyetem, vagy azért a Debreceni Egyetem került meghívásra, mert a felmerült szakokon ezek a legjobb, elérhető képzések.

Ez azt jelentené, hogy ez Közösségi Felsőoktatási Képző Központ megméri az egyetemeket?

Ez valóban azt jelenti. Szögezzük le, hogy kiváló egyetemekkel kötünk szerződést Az már kiderült, hogy egészséges verseny alakul ki a tehetséges diákokért. Felmértük a cégek igényét, a gazdasági helyzetet, felmértük azt, hogy a fiatalok szeretnének-e helyben maradni és ezekhez az igényekhez milyen képzések indítására van szűkség. Ezt mi teljesen tudományos alapokra támaszkodva szervezzük.

Ezzel azt mondja, hogy biztosra mentek, amikor megszervezték az oktatást, másrészt biztosra mehetnek majd azok a hallgatók, akik itt szereznek diplomát? Mármint esetükben a biztos az lenne, ha a végzettségüknek megfelelő munkakörökből lenne elég.

Igen. Már van megyei tapasztalatunk. Az első ilyen képzést Kisvárdán indítottuk el. Az már egy sikertörténet.  Mindig felmérjük a piaci igényeket és felmérjük a térségi fiatalok képzési igényét is. Ezek pontos, precíz számok. Nekem az egyik végzettségem éppen ez, azaz én a pontos felméréseknek hiszek és állítom, hogy pontos mérések alapján határoltuk be a képzési területeket.

Ezzel azt is mondja, hogy egyáltalán nem tart attól, hogy nem lesz elég jelentkező a meghirdetett szakokra?

Egyáltalán nem tartok ettől. 2016-ban, amikor az első képzéseket indítottuk Kisvárdán, nagyon magas volt a túljelentkezés. Ezért a következő években, az egyetemi partnereinkkel jelentősen bővítettük a felvehető hallgatók létszámát. Ez igazolja, hogy nagyon komoly igény van egyetemi képzésre, illetve a helyben boldogulásra.

Csak és kizárólag államilag támogatott képzéseket indítanak, vagy elég rugalmas a rendszer arra is, ha nagy az igény, elfogynak az államilag finanszírozott helyek, akkor önköltséges képzések is lehetnek, mondjuk például, ha kicsit gyengébb lenne a felhozatal?

Nem beszélhetünk gyengébb felhozatalról.  Vannak pontos felméréseink, s ezek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy bőven vannak tehetséges fiatalok, akik egyéb okok miatt nem mentek nappali tagozatra. Már négy év konkrét tapasztalatunk van Kisvárdáról. Alapvetően államilag finanszírozott képzéseket indítunk azoknak, akik az első diplomájukat szeretnék itt megszerezni. Ugyanakkor lehetnek olyan hallgatóink, akik második, harmadik diplomát is szeretnének, számukra is meg lesz ez a lehetőség, csak azt már önköltséges formában szerezhetik meg itt. Mindenki jelentkezhet, aki az adott szak felvételi követelményeinek megfelel.

Van konkrét terv – majdnem azt mondtam, hogy üzleti terv -pár év alatt hová futhat ki a nyírbátori képzés? Mennyi szakkal, hány hallgatóval számolnak?

Az előbb már emlegetett kisvárdai képzőhelyen 2016-2019 között 17 évfolyam indult el, 7 képzéssel, azaz 7 szakon vannak hallgatóink. Ha ezt ott, 3 év alatt fel tudtuk építeni, akkor Nyírbátorban ,nagyon erős  gazdasággal és gazdasági partnerekkel, 3 év alatt legalább hasonló eredményre számítunk.

Arra számít, hogy 3 év alatt, akár 17 évfolyamig fejlődjenek?

Minden további nélkül bekövetkezhet.

Első nekifutásra elég merész tervnek tűnik.

Szerintem pedig ez nem merész, hanem reális terv. Itt egy új képzési formáról beszélünk. 2016-ban indítottuk el az első évfolyamokat, minden tapasztalat nélkül és ezt értük el. Ráadásul ma már bőven rendelkezünk tapasztalatokkal is, van egy nagyon erős gazdasági háttér a térségben – gondoljon csak a nyírbátori ipari park nagy cégeire! Velük megállapodást kötöttünk. Szeretnénk kiterjeszteni a képzést a duális képzésre, s ebben ezek a cégek partnerünké váltak. Tehát realitás a nyírbátori egyetemi képzésnek a gyors felfutása.

Az ide felvett diákok hús-vér egyetemi oktatókkal találkoznak majd?

Ez teljesen természetes. Ki merem jelenteni, hogy anyaegyetem legkiválóbb oktatóit hallgathatják itt a városban. Nekünk alapelv a minőség, az előadások megtartása a kiváló tanárok, professzorok közreműködésével.

Ez egy három lábú rendszer. Egyetemek, cégek és az önkormányzatok. A Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ pedig összefogja és szervezi a rendszert. A cégek, az egyetemek szerepe világos, de hogy jön a képbe az önkormányzat?

Ott életképes ez a szisztéma, ahol az adott település polgárainak igényeire egy gazdasági rendszerben is gondolkodó vezetés válaszokat tud adni. Magyarán: egy önkormányzati vezetés akarjon és tudjon akár karrier perspektívát is mutatni az itt élőknek. Ehhez, ezzel a képzéssel minden szereplő adott lett. Itt vannak a fiatalok, akik itt képzelik el a jövőjüket. A lehetséges munkahelyi karrier egyik gátja például a diploma hiánya. Az önkormányzat közreműködésével ez az akadály elhárult azzal, hogy megtaláltuk egymást és létrejött a Nyírbátori Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ. Tehát ezután helyben lehet diplomát szerezni. Most két szakon, de az igényeknek megfelelően, majd később már több szak is lesz. A munkahelyek, az elhelyezkedés itt nem lehet gond, hiszen ma is 5000 munkavállaló jár a város ipari parkjába, tehát munkahely bőven lehet. Sőt a helyi, multinacionális cégek nem csak nyírbátori, hanem akár nemzetközi karriert is kínálhatnak a jól képzett fiataloknak. Ezek nagyon biztató kilátások. Erre a szándékot a cégvezetők is megerősítették