Egyre több bevallástervezetet készít a NAV

Az egyéni vállalkozókat is bevonták abba a körbe 2019-ben, akik számára a NAV elkészíti az adóbevallási tervezetet. A gazdaság fehérítése volt az egyik célja ennek a lépésnek. Az elektronikus adatszolgáltatások következtében rengeteg olyan adat áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére, amely lehetőséget biztosít arra, hogy ezt a bevallási tervezetet elő tudja készíteni a hivatal az érintett ügyfelek számára.

A legfontosabb változás, hogy ettől az évtől már az egyéni vállalkozók részére is elkészíti a NAV az adóbevallás tervezetet. Ez azt jelenti, hogy ez a bevallástervezet már március 15-től elérhető a Nemzeti Vám- és Adóhivatal honlapjáról megközelíthető ügyfélkapun keresztül. Ezt a bevallási tervezetet az egyéni vállalkozóknak mindenképpen ki kell egészíteni, hiszen ez a munkáltatóktól és a kifizetőktől származó adatokat tartalmazza, ami a NAV rendelkezésére áll, de ezeket a saját forgalmi adataikkal ki kell bővíteni. Nagyon fontos, hogy a KATA és az EVA törvény szerint adózó vállalkozóknak a határidő továbbra is február 25-e maradt, ameddig be kell fizetni és a bevallást be kell nyújtani – tájékoztatta lapunkat Magyar Norbert, a NAV megyei igazgatóságának sajtóreferense.

Rámutatott: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján kívül az ügyfélkapun keresztül is tájékoztatjuk az érintett ügyfeleket. Azonban fontos, hogy maguk is tájékozódjanak, hiszen sokan azt gondolják, hogy a bevallási tervezet automatikusan bevallás is részükre. Ezt pontosan a mezőgazdaságban dolgozó őstermelőket, illetve az ÁFA-fizetésre kötelezett magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat érinti az idei évtől. Hangsúlyoznom kell, hogy nekik ki kell egészíteniük a bevallástervezetüket azokkal az adatokkal, amelyek a NAV részére nem állnak rendelkezésre. A NAV eszja portálján érhető el a bevallási tervezet, itt mindenki tájékozódhat a pontos teendőkről. Ezen az oldalon animációkkal és írásos tájékoztatóval segítjük a bevallás kitöltését, illetve annak elfogadását. Azok is tájékozódhatnak, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval, így azon keresztül nem tudják ezt a tervezetet megnézni. Ők március 18-tól kérhetik akár sms-ben, akár telefonon, akár személyesen az ügyfélszolgálaton ezt a bevallási tervezetet. A magánszemélyek számára ez a tervezet május 20-a után bevallássá válik, ám felelősséget a tervezetért is az adózónak kell vállalni, hiszen kiegészítheti azokkal az adatokkal, amelyek esetlegesen nem szerepelnek a nyilvántartásunkban. Ilyen lehet például a bérbeadásból származó jövedelem.  

A 2019 évi változások mintegy 60 ezer vállalkozást érintenek csak a megyében. Mi körülbelül 240 ezer adóbevallást várunk minden évben. Természetesen ide tartoznak majd az egyéni vállalkozók is, akik eddig február 25-ig teljesítették a bevallást. Ez a határidő a részükre május 20-ra változik, így azok száma, akiknek a NAV készít tervezetet, az ő körükkel bővül – tette hozzá Magyar Norbert.

eni