Élmény lesz ez a suli

A Leonardo Media Akadémia (LMA) tagintézményeként fog működni a nyírbátori alapítványi iskola. Jelenleg folynak a munkálatok a Szentvér utcai épületben, hogy szeptembertől elindulhasson a tanév az alsó tagozattal. Tágas és színes belső terek várják majd a leendő diákokat. Liptákné Lekli Ágnest, az LMA szakmai vezetőjét és Karászi Csillát, az iskola igazgatónőjét kérdeztük.


Az alapítványi iskola épülete


Mit kínál az alapítványi iskola?
Liptákné Lekli Ágnes:
Olyan élménysulit kínálunk az ide érkezőknek, ahol megtapasztalhatják a gyerekek és a szülők, hogy a tanulás nemcsak munka, hanem örömforrás is lehet.


Liptákné Lekli Ágnes

Karászi Csilla:
Ez az iskola is egész napos oktatást biztosít majd. Az élménypedagógiai elemeket szeretnénk bevinni a tanítás, tanulás folyamatába. Szerepjátékok, társasjátékok formájában fogják a tanulók az ismereteket elsajátítani. Munkánk során a pozitív élményekre helyezzük a hangsúlyt. Fontos a gyerekek motiválása, hogy akarjon tanulni és a tanulás eredményes legyen számára. Azt szeretnénk, hogy a diákok érzelmileg is kötődjenek a tanultakhoz, így mélyülhet el igazán a tanult anyag. Nem a házi feladatok adásában, hanem a gyakorlásban hiszünk és abban, hogy mindenki jó valamiben.


Karászi Csilla


Miben lesz más, mint egy hagyományos általános iskola?
Karászi Csilla:
Négy területre fektettük a hangsúlyt: a digitális oktatásra, a nyelvtanulásra, a sportra és a művészetoktatásra. Már kisiskolás korban megismerkedhetnek az élményalapú programozással. Ikonokkal fognak egyszerű parancsokat adni a robotoknak és azokat különböző módon fogják vezérelni. Mindezt egy okos tanteremben teszik a gyerekek. Itt nagyméretű, érintő képernyős kijelzőn követhetik nyomon a tanító magyarázatát. A tanulási előrehaladást támogató program segítségével, tableteken oldják meg a feladatokat, amelyeket a rendszer azonnal kiértékel.
Liptákné Lekli Ágnes:
A tantermeket digitális táblával szereljük fel, ahol élményalapú programozást tanulhatnak a gyerekek. Nagy gondot fordítanak a pedagógusok a diákok lelkének az ápolására is. A gyerekek hetente háromszor ráhangoló órával kezdik majd a napot, amikor az ügyes-bajos dolgaikat megoszthatják a tanítónénikkel. Továbbá a nyelvoktatást is szeretnénk erősíteni. Nemcsak azokra gondolunk, akik már tanultak idegen nyelvet, hanem a teljesen kezdő gyerekekre is.


Karászi Csilla:
Az iskolánkban már 1. osztálytól kezdve tanulhatnak idegen nyelvet a diákok. Az első évfolyamon heti két órában szakkör formájában játékosan ismerkednek az angol nyelvvel, mondókákkal, dalokkal bővítjük a szókincsüket. A 2., 3. és 4. osztályban emelt szinten heti 4 órában szervezzük az angol nyelvi oktatást, méghozzá csoportbontásban. Ami a sportot illeti, tanulóink számára biztosítjuk az úszás, a szivacskézilabda és a lovaglás lehetőségét. A művészeti foglalkozásainkon belül a gyerekek a dráma, a néptánc, a hangszeres zene és a fazekasság közül választhatnak. Továbbá felzárkóztató, tehetségfejlesztő és egyéni fejlesztő foglalkozásokat is kínálunk.


Hány tantermet fognak itt létrehozni és mi az, ami még ezeken kívül kialakításra kerül?
Liptákné Lekli Ágnes:
A beruházás két ütemben zajlik. Az első ütemben az első négy évfolyamnak a tantermeit fogják kialakítani. Ezenkívül csoportszobákat, logopédiai illetve fejlesztő szobát, orvosi szobát, étkezőt, tálalót és tornaszobát alakítunk ki, így a kicsik igényeit ki tudják elégíteni a mindennapos testnevelés során. A nagy munkálatok május 31-ig lezárulnak, a finomhangolások az ezt követő időszakban várhatók.


Jó ütemben haladnak a munkálatok

Meddig lehet beiratkozni? Ha valakinek kérdése van, milyen elérhetőségen kaphat választ?
Karászi Csilla:
A beiratkozás április 24-ig tart. Aki jelentkezési lapot nem adott le, de ezt az iskolát választja, a +36303193742-es telefonszámon vagy az elmenysuli@gmail.com címen érdeklődhet. Rendkívüli esetben lehetőséget biztosítunk a személyes beiratkozásra is, ehhez egyeztetni az előbb megadott telefonszámon lehet.

Bátor Televízió - Nyílt Tér 2020.04.21. Vendégek: Szedlárné Szabó Judit, Seresné Kónya Antónia, Takács Adrienn
https://www.youtube.com/watch?v=n7RDeQq6Inw

 

Polyák Dézi