Lakossági magatartási szabályok rendkívüli téli időjárás bekövetkezésekor

Az elkövetkező napokban a megye időjárásában jelentős változások fognak bekövetkezni. Az előrejelzések szerint fel kell készülni akár jelentős mennyiségű csapadék különböző – eső, hó, havas eső, ónos eső – halmazállapotokban történő lehullására is, amelyhez helyenként viharos erejű szél és a megye teljes területén rendkívüli hideg – akár – 15 oC alatti – fog társulni. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a következő követendő magatartásokat ajánlja a városlakóknak: 

  • Kapcsold be a rádiót, TV-t, és folyamatosan kísérd figyelemmel az időjárás-jelentést tájékozódj az útviszonyokról /rádió, TV és KHT ügyeletek/.
  • Gondoskodj legalább három napra elegendő élelmiszer és elegendő fűtőanyag otthoni tárolásáról, különösen ha nehezen megközelíthető tanyás területen laksz.
  • Ha a külvilágtól elzár a hó, az ellátásod nincs biztosítva, rendszeres orvosi kezelésre szorulsz, valaki a családban szülés előtt áll, telefonon jelezd az önkormányzatnak vagy a katasztrófavédelemnek.
  • Figyelj a környezetedben élő egyedülálló, idős emberekre, keresd fel őket és kérdezd meg, hogy nem szorulnak-e valamilyen segítségre, ha szükséges értesítsd a hozzátartozóikat, vagy az önkormányzatot.
 
Ha halaszthatatlan ügyben közúton útra kell kelned:
 
- A téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel indulj el, különös tekintettel a gumik állapotára, a gépkocsiban legyen hólapát, vonókötél, hólánc, alkalmanként kismennyiségű érdesítő anyag.
- Óvatosan válaszd meg a sebességet, ügyelj arra, hogy a gépkocsiból nem mindig észlelhetők a lokálisan lefagyott területek.
- Tarts biztonságos követési távolságot, vedd figyelembe a megnövekedett fékutat.
- Ne kockáztass az előzésnél.
- A munkagépek mögött síkos az útszakasz, mert a só olvasztó hatása nem azonnali, az ekék után pedig vékonyan tömör hó maradhat. Ezért a sárga villogóval felszerelt gépek megpillantásakor már fokozatosan vedd vissza a sebességet, nehogy rácsússz a munkagépre és gyakori féklámpa villantásokkal figyelmeztesd arra a téged követő járművet is.
- Lemaradva kövesd a munkagépet és ne próbálkozz az előzéssel, nem tudod milyen az út állapota a munkagép előtt.
- Ha szembe találkozol munkagéppel csökkentett sebességgel haladj el mellette, így elkerülheted, hogy szórás esetén a nagyobb sódarabok kárt okozzanak gépkocsidban és biztonsággal el tudod kerülni a hóekés jármű méretén túlnyúló ekeszárnnyal való találkozást.
- Ha elakadás- veszélyes helyhez közelítesz, ne próbálj meg azon áthaladni /esetleg fokozott sebességgel/, mert a balesetveszély lényegesen megnő. Itt a fő szabály az, hogy a hóeltakarítást ne akadályozza a gépkocsi.
- Kerüld az elakadást. Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezd biztonságba gépkocsidat, úgy várd be, míg az út ismét járható. Az elakadt járművek akadályozzák a hó eltakarítását és a legnagyobb gondosság esetén is kárt okozhatnak benne a munkagépek vagy a ráekézett hótömeg.
- Az elakadt gépkocsit lehetőleg ne hagyd az úton, vagy ha mégis, akkor feltűnően látható helyen tedd ki elérhetőséged.
- Hosszabb utazásnál nem árt, ha takarót, tartalék ruhát, italt és ennivalót is csomagolsz.
- Útközben időben gondoskodj üzemanyagról, hiszen az állóhelyi munka (fűtés) és a lassú haladás megnöveli a fogyasztást.
- Ne hallgass rémhírekre, ne terjeszd azokat!
- Bízz azokban, akik felkészültek a védelmedre!
 
Használd a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! 

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashatsz.