HA MEGNYÍLNAK A LEHETŐSÉGEK NYÍRBÁTOR KÉSZEN ÁLL

„Előkészítettünk számos programot, s a megfelelő csatornákon keresztül, ezeket már el is juttattuk a kormányzathoz. Ma 8 olyan projektünk van összeállítva, amelyek összköltségvetése, darabonként meghaladja az 1 milliárd forintot” mondja Dr. Fülöp Enikő osztályvezető a lehetséges új pályázatokkal kapcsolatban. Az interjút Nagy Miklós készítette.

 

 

 Mostanában járt itt egy orosz befektető. Mi a tervük? Nyilván valamilyen beruházás jöhet szóba?

Az az orosz befektetői kör, akit képviselnek, Magyarországon szeretne terjeszkedni, s a lehetséges fejlesztési területek között a Nyírbátori Ipari Park is szerepel.

Hogy kerül egy orosz befektető Nyírbátorba, egyáltalán honnan tudják, hogy a városban ilyen lehetőségek vannak?

 A kormány befektetési ügynökségén a Hypán keresztül kerültek kapcsolatba az önkormányzattal.

Lehet tudni, hogy milyen típusú beruházásról van szó?

Még nem nyilvános, amíg nem döntik el, hogy hol építik meg a gyárat az országban, addig a tevékenységi kör sem nyilvános.

Annyit sem lehet elmondani, hogy modern technológiát hoznának, ha a várost választják, illetve, hogy milyen létszámban keresnek majd munkavállalókat?

Az biztos, hogy az ipari park profiljához illeszkedő tevékenységről beszélhetnénk. Közép és hosszútávon többszáz ember foglalkoztatását tervezik, s egy modern technológiát telepítenének.

Ez a foglalkoztató is inkább betanított munkásokat vesz majd fel?

Ez egy olyan cég lenne, ahol jól képzett szakemberekre is szűkség van. Nyilván mérnökökre és más magasabb végzettségű szakemberekre is igényt tartanának, de az is igaz, hogy kisebb arányban, mint amennyi kékgallérost szeretnének felvenni.

 A város vezetése megfogalmazta korábban, hogy a jövőben olyan beruházások megjelenését támogatják, ahol majd a magasabb végzettségű szakemberek foglalkoztatását tervezik, s mindezt fejlettebb technológiával teszik.

Amiről barchobázuk, ott automatizált technológia van, amely mellé magasabb képzettségű szakemberekre van szűkség és nem csak fizikai munkásokra.

Mikor lehet ebből eredmény?

 

Az év első felében kiderül. Ha a cég kiválasztja a területet, akkor az építkezést is elkezdik az idén. Az a terv, hogy jövőre már termelni fognak a magyarországi üzemükben.

Mit gondol, tetszett nekik Nyírbátor?

 Az látszott, hogy tetszett nekik, amit itt tapasztaltak. Ugyanúgy tárgyaltunk velük, mint minden más befektetővel. Bemutattuk a város, illetve a magyarországi piac előnyeit és hátrányait. Nem szoktunk zsákbamacskát árulni. Őszintén beszélünk a problémáinkról is, ami egy ilyen gyár építésével és beindításával kapcsolatos. Bizakodó vagyok.

Van-e még ilyen érdeklődés?

Jelenleg más, új befektetői körről nincs tudomásunk.  Ugyanakkor a már itt lévő cégek a tavaly visszasorolt fejlesztési terveiket ismét előveszik.

Most egy elég jelentős fordítással beszéljünk az újra induló közmunka programról! Idén már csak 35 nyírbátori munkanélküli került be a közfoglalkoztatotti körbe. Ettől nyilván sokkal nagyobb számban lehetnek nyilvántartott és már semmilyen nyilvántartásban nem szereplő nem dolgozó, hivatalos jövedelemmel nem rendelkező emberek. Velük mi lesz?

Itt a városban mi is, mármint az önkormányzat, de nyilván az érintett emberek is azt a célt tűzik ki maguk elé, hogy főként az elsődleges munkaerőpiacon kapjanak munkát. Ehhez sokféle támogatást is ad a város. A közmunkások abból a körből kerülhetnek ki, akik – jelenleg – nem tudnak még elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, mert annyira alacsony az iskolai végzettségük, vagy olyan a sziciokultúrájuk. Nekik nincs is más lehetőségük. Évről évre az a tapasztalat, hogy folyamatosan csökken a közmunkára jelentkezők száma. Ez nagy eredmény a városban. Arra próbáljuk ösztönözni a munkanélkülieket, hogy vegyenek részt a programjainkban és utána helyezkedjenek el. Ezért a város jelentős forrásokat használ fel erre a célra. Ilyen volt az Adj esélyt a jövődnek c. program. Ebben a résztvevők anyagi és egyéb támogatásokat kaptak. Ha valaki elhelyezkedik, a gyermeke továbbra sem kell, hogy térítést fizessen, ezt átvállalja az önkormányzat. Egy évig az önkormányzat kifizeti nekik az elveszített szociális juttatásokat is. Ez komoly motiváció.

A városban most hány projekt fut?

Jelenleg zajlik a határon átnyúló pályázat. Ez az inkubátor házas pályázatunk. Bővítjük az inkubátor házat, ha ez a járványhelyzet megszűnik, akkor beindulhat az 500 fős, munkanélkülieknek meghirdetett képzés is. Ide tartozik még a helyi termékek boltjának a kialakítása. Jelenleg zajlik a tervezése, idén el is készülhet.  Zajlik az ipari parkos pályázat is. Most az elkerülő út építése történik. Építjük a belterületi kerékpárutakat, hogy kialakuljon végre a kerékpárutak hálózata. Tavasszal kezdődik a Debreceni úti szakasz építése. A város másik részén a Nyírgyulajt Nyírbátorral összekötő szakaszt is építik most.

Már több felelős helyi politikus, mint a polgármester és Veres János is, arról beszélt, hogy több, jelentős méretű projekt van már a kormány előtt, vagy a kormány környékén. Feltehetőleg más pályázatokat is előkészítenek, ha megnyílik a pénzcsap, Nyírbátor felkészült lesz.

Azért nincs 100 százalékosan kész pályázatunk, mert még nincsenek kiírva a feltételek. Reméljük, tavasszal már megjelennek a pályázati felhívások. Azért a programok társadalmasítása során mégis sok információhoz jutottunk és így előkészítettünk számos programot, s a megfelelő csatornákon keresztül, ezeket már el is juttattuk a kormányzathoz. Ma 8 olyan projektünk van összeállítva, amelyek összköltségvetése, darabonként meghaladja az 1 milliárd forintot.

Ez nyilván jól érzékelhető fejlesztéseket jelenthet a városban, de konkrétan hol és miket terveznek?

A legtöbb javaslatunk a közlekedési infrastruktúrát érinti. Kiemelkedik az elkerülő út megvalósítását célzó projekt. Ebben a kormányzati elhatározás már megszületett. Előkészítési fázisban van. Miután ez állami út, nyilván az állami szervek bevonásával dolgozunk az előkészítésén és a minél korábbi megvalósításán. Erre most van kormányzati szándék és döntés is született az előkészítésére.

A városban óriási gondokat szokott okozni a csapadékvíz. Ennek a megoldására is készülnek tervek?

Az egyik projektünk éppen ezt a problémát számolná fel.  Itt már a legkorszerűbb eljárásokban gondolkodunk, amikor nem csak a szikkasztás jön szóba, hanem a csapadék felhasználását is lehetővé tennénk. Ezek akkora összegű forrásokat igényelnek, hogy ennek a kezelésére nincs pénze az önkormányzatnak.

Azt nem tudjuk, hogy mikor dönt majd a kormány a különböző projektekről, de azt valószínűsíthetjük, hogy addig még sokszor esik az eső, lesz nagy víz, s számtalan probléma. Mi az, amit addig is tesznek, hogy mérsékeljék gondokat?

A városüzemeltetésen dolgozó kollégáknál prioritás tavasszal a csapadékvíz elvezető árkok tisztán tartása, karbantartása. Ugyanakkor ebben a lakosságnak is van ebben teendője. Ha valaki előtt árok van, annak a tisztán tartása a lakos feladata. Persze tudjuk, hogy elmúlt években milyen mértékben mentek tönkre ezek a csatornák. Az is nyilvánvaló, hogy a lakos ezt egyedül már nem tudja megoldani. Ebben együttműködésre van szűkség, s együtt olyan állapotba hozzuk az árkokat, amelynek a karbantartása már tényleg megoldható a lakosság részéről.

Nyilván, hogy erre is kell majd egy kampányt indítani.

Ősszel már elkezdődött ez bizonyos utcákban. A városüzemeltetés emberei és a helyi lakók rendbe tették az árkokat.  Az egy sikeres, közös munka volt, amire lehet építeni a város más utcáiban is. Idén tavasszal erre számíthatnak a csapadékvízzel fenyegetett területek lakói.

Hol tart a Bankudvar átalakítása, illetve az „Élményiskola” környezetének a kialakítása? Nyilván vásárlásra és kisajátításokra van szűkség, hogy egyáltalán elkezdődhessen a terület rendbetétele.

Most még ott tartunk, hogy a tulajdon az önkormányzathoz kerüljön. A terület természetesen kisajátítható, de az a szándékunk, hogy megegyezzünk a tulajdonosokkal. Egy részükkel sikerült is megegyezni. Elfogadták az árajánlatunkat. Azt kell tudni, hogy itt egyik esetben sem teljes kisajátításról van szó, azaz senki nem fogja elveszíteni a lakóingatlanát. Itt főként a telekvégeket szeretnénk megszerezni. Akikkel nem sikerült megegyeznünk, ezeknél a területeknél a kisajátítási eljárást már megindítottuk a Kormányhivatalnál.

 Ezek miatt az eljárások miatt meddig húzódik ez történet?

Maximum 3 hónappal csúsznak a dolgok. Ősznél hamarabb nem kezdődik meg, de akár jövő tavaszra is áthúzódhat a munkálatok elkezdése. A parkolók, a sétányok valószínűleg önkormányzati forrásból valósulnak meg, miközben az odatervezett tornacsarnokot állami támogatásból szeretnénk felépíteni.