HELYI ÉRTÉK

 

Jó startot vett a Helyi Termékek Bemutató Háza a 19-i megnyitó napján. Na persze, hogy sokan, már csak kíváncsiságból benéztek, s aztán – talán magukat legjobban meglepve – vásárlókként jöttek ki. Ezen nagyon nincs is mit csodálkozni, hiszen az amúgy roppant feltűnő és tekinteteket magára irányító épület belseje „Nyírbátor kincseinek” bemutatója és árusító tere. Kézműves termékek, gyümölcslevek, méz és szörp és textil és ajándéktárgyak, műalkotások és ékszerek színes választéka persze, hogy felébreszti az ősi – megszerezni – ösztönt. Jól is van ez így, pont ez volt a cél.  Az, hogy ez „Ház” létrejöjjön ismét csak egy jól megtalált és eltalált, s kitalált nemzetközi projektnek és az EU millióinak köszönhető. Az egész projekt célja, hogy a helyi értékeket végérvényesen kapcsolják össze a túrizmussal.  Valljuk be, mind a kéttőre ráférne „egy kis és tartós napsütés”, hogy végre a kettő elválaszthatatlanul kötődjön egymáshoz és a nyaralás elmúltával is emlékeztesse a kedves vendéget Nyírbátor vendégszeretetére. Máté Antal polgármester és munkatársai nem feltétlenül akarták feltalálni a „spanyolviaszt”, de a viaszkészítés fortélyait mindenképpen szerették volna meghonosítani ebben a városban is. A világban a túrizmus, a turisták és a helyi termékek egymásra találásának számtalan jó példája van, amit csak adaptálni kellett a helyi viszonyokra.  Ezt lássuk bele a Helyi Termékek Bemutató Házába!

Ami ebben az ügyben „érdekes”, hogy pont azok részéről, legyünk igazságosak nem mindenki részéről, de azért közülük többek részéről lehetett némi bizalmatlanságot tapasztalni, már ami az ötlet sikerét illette, akik csak nyerhetnek ezzel az új lehetőséggel. Ha valaki kiváló, vásárlásra csábító terméket állít elő és azt a valamit egy jó helyen lévő és hozzáértő módon menedzselt „boltban” kínálják, akkor reméljük inkább előbb, mint utóbb jön a vásárló is. Ha sok a turista, akkor sok a vásárló, ha vendégszerető a város, kitűnő szolgáltatásokat biztosít, s még, mint Nyírbátor, történelmi emlékei is vannak, akkor a végén minden happy.

A polgármester abban bízik, hogy a nyitástól számított fél éven belül, minden számításba vehető helyi termelő, kézműves és művész felismeri, elhiszi, hogy ez nem csak egy ötlet, hanem lehetőség is és a jövő idegenforgalmi szezonra már a mainál is szélesebb és színesebb kínálattal állnak a turisták, utazók és átutazók, de persze a helyben élők rendelkezésére.

A ház vezetője is érzi még a helyiek bizonytalanságát, de a legtöbb esetben inkább a reményét, hogy ez az intézmény úgy szolgálja a várost, hogy közben akár több helybeli termelő, alkotó és kézműves megcsinálja a szerencséjét. BorsinéPabar Mária üzletvezető büszkén mutatja, hogy igen egyedire álmodták meg a ház berendezését, s bizony itt bent is, akárcsak a homlokzaton, életnagyságban is találkozhatunk a fő nyírbátori szimbólummal a sárkánnyal.