„Március 25-én, hétfőn reggel vette kezdetét kalandos kirándulásunk. 2018. novemberi látogatásuk óta már nagyon vártuk, hogy ismét találkozhassunk lengyel barátainkkal. A hosszú utazást követően az esti órákban érkeztünk meg Rawa városába, ahol vendéglátóink fogadtak bennünket. Miután elfoglaltuk két-háromágyas szobáinkat, elfogyasztottuk ízletes vacsoránkat. Kísérő pedagógusaink, Nórika néni, Olgi néni és Lilla néni tájékoztattak bennünket a ránk váró programokról, majd hamar lepihentünk.

A másnap délelőttöt a fogadó iskolában töltöttük, ahol színes programokkal vártak bennünket. Izgalmas - a lengyel - magyar történelemhez kapcsolódó - interaktív történelem órán vettünk részt, majd együtt zenélhettünk a lengyel diákokkal. Ezt követően mi is bemutattuk zenés-táncos műsorunkat, mely nagy tetszést aratott. A rögtönzött táncház nagyszámú közönséget mozgatott meg. Vendéglátóink vidám körjátékokat tanítottak nekünk, és finom, lengyel csemegékkel is kedveskedtek. Örömmel adtuk át házigazdáinknak ajándékainkat. Miután bebarangoltuk az iskola épületét, fantasztikus program várt ránk. Egy pizzériában mi magunk készíthettük el saját pizzáinkat, az általunk kiválasztott feltétekkel. Délután Rawa városának nevezetességeit (vár, múzeum) tekinthettük meg, majd este az uszodába is ellátogattunk. A szállásra visszatérve jó hangulatban zártuk a napot.

A harmadik napon Lengyelország fővárosába, Varsóba utaztunk, ahol délelőtt a Kopernikusz Tudományos Központ érdekes, tudományos kísérleteit próbálhattuk ki. Vegyes, lengyel-magyar csoportokat alakítva barangoltuk be az egész intézményt. Örültünk, hogy ismét volt lehetőségünk angol nyelven kommunikálni társainkkal. Sajnos a rendelkezésünkre álló két óra nagyon hamar elrepült. Délután Varsó óvárosát tekintettük meg idegenvezető segítségével. A kora esti órákban sietve szálltunk fel a buszra, hogy időben visszaérjünk a Rawában szervezett grillpartira. A hideg idő ellenére nagyon jól éreztük magunkat, és jóízűen lakomáztunk a különleges lengyel sült kolbászból és a salátákból. A vacsora után összecsomagoltunk, mert másnap reggel lengyel barátainkkal együtt Krakkóba utaztunk.

Úticélunk Krakkó óvárosa volt, ahol órákon át sétáltunk a Wawelben, megcsodáltuk a katedrális belsejét, és megismerkedtünk kiemelkedő lengyel-magyar történelmi személyek életével. Kései ebédünket a Mc Donald’s-ban fogyasztottuk el. Utolsó esténk Krakkóban a lengyel gyerekekkel jó hangulatban telt el. A testvériskolától mindannyian finom édességcsomagot kaptunk ajándékba.

Másnap reggel elbúcsúztunk vendéglátóinktól, és buszra szálltunk. Útközben gyönyörködhettünk a természetben, a Tátra szépségében, és fotókon is megörökítettük ezeket a pillanatokat. A buszon a hangulat a tetőfokára hágott, bár a családja már mindenkinek nagyon hiányzott. Szüleink izgatottan várták, hogy beszámoljunk élményeinkről. Reméljük, lesz még lehetőségünk újból ellátogatni Lengyelországba, mert nagyon jól éreztük magunkat.”

Tanulóink és mi, kísérő pedagógusok is élményekkel gazdagon tértünk haza. Örömmel tapasztaltuk, hogy milyen gördülékenyen és nagy biztonsággal kommunikáltak a gyerekek angol nyelven. Büszkék lehetünk tanítványainkra, akik érett, fegyelmezett viselkedésükkel méltó módon képviselték iskolánkat és városunkat. Bízunk abban, hogy a két intézmény között kialakult testvériskolai kapcsolat a későbbiekben tovább fog mélyülni. 

 

                                                                            A 7. a osztály és osztályfőnökük