Hamarosan véget ér a 2019/2020-as tanév és talán mindenidők leghalkabb vakációs ovációja hangzik majd el az iskolás gyerekektől. Hiszen az eddigi iskolai évektől eltérően több hónapot karanténban töltöttek valamennyien, és a legtöbb gyerek már nagyon vágyik arra, hogy társaival újra találkozhasson és újra egy jót játszhasson. Ebben segíthetnek a nyári táborok. Az óvodák és a bölcsődék is a szokásos nyitvatartási rend szerint működnek a jövőben.

Horváthné Karsai Hédi, alpolgármester részletes tájékoztatást adott a nyári táborok kapcsán a Bátor Televízióban.

 

 

  • A járvány miatt háttérbe szorultak az elmúlt hónapokban azok a kezdeményezések, amelyek a nyári táborok szervezését célozzák. Nagyon jól tudjuk, hogy sokáig az sem volt biztos, hogy egyáltalán lesznek táborok. De a legfrissebb hírek szerint, kormányrendeletben olvasható és a Magyar Közlönyben is megjelent, hogy lehet szervezni az idei táborokat is. Ez egy nagy öröm a szülők számára is, hiszen a gyerekek felügyeletét március 16-a óta kell megoldaniuk. Sokan egyébként féltek is a járvány ideje alatt a gyerekeket ügyeletbe hordani. Nyírbátor város önkormányzata az elmúlt időszakban is biztosította azoknak a családoknak a gyerekelhelyezés lehetőségét, ahol egészen kiskorú gyerekek vannak. A bölcsőde és az óvodák is nyitva álltak a nyírbátori családok előtt. Mostantól pedig a veszélyhelyzet előtti állapotnak megfelelően üzemel valamennyi kisgyermekeket ellátó intézményünk. már korábban is azt terveztük, hogy ezekben az intézményekben minimálisra csökkentjük a nyári szünetet, de Maruzsa Zoltán, államtitkár is azt kérte, hogy két hétnél tovább sehol se legyenek bezárva az óvodák és a bölcsődék. Nyírbátor vonatkozásában biztosan tudom mondani, hogy a Kerekerdő Óvoda és tagintézményei egyetlen napra sem zárnak be a nyár folyamán, hiszen a nyári hónapokra tervezett valamennyi felújítási, korszerűsítési munkálatot meg tudtak oldani a járványhelyzet közben. Az önkormányzati fenntartásban működő Napsugár Bölcsőde pedig egy hétig, 2020. július 27-31-ig nem fogad majd gyerekeket a festési munkálatok ideje alatt – emelte ki Horváthné Karsai Hédi.

  • A nyári táborok kapcsán is jó információim vannak. Korábbi pályázataink – az EFOP-os és CLLD-s pályázatok – lehetőséget biztosítanak arra, hogy ezen a nyáron is megszervezhessük nyári táborainkat. Két részre kell osztani ezeket a táborokat. Az EFOP-os pályázatokon belül kifejezetten halmozottan hátrányos helyzetű vagy hátrányos helyzetű családban élő gyerekek vehetnek részt. Ez ezúttal is egy 3-4 héten át tartó táboroztatási folyamat lesz, amelynek a szervezését már el is kezdték a kollégák. Ezek a táborok nem feltétlenül különböznek majd tematikájukban, de a kollégák igyekeznek úgy összeállítani a heti programot, hogy a gyerekek eljussanak lovagolni, részt vehessenek önismereti és várostörténeti foglalkozásokon, ismerkednek az angol nyelvvel, stb. Nagyon fontos, hogy ezekben a táborokban ingyenes a részvétel a gyerekek számára. A másik típusú pályázathoz tartozó táborokba viszont már bárki jöhet, és a részvétel itt is ingyenes. Erre a CLLD-s pályázatra több olyan egyesület is jelentkezett, akik tematikusan tudják majd kínálni saját táboraikat. Ilyen lesz például a karate tábor, ahová nem csak az egyesületi tagok jelentkezhetnek. Lesznek lovas táborok is, a Nyírbátori Lovassport és Hagyományőrző Egyesület is elkezdte szervezni nyári napközis táborait, illetve a Bátori Sárkány Úszóegyesület is fogadja majd a táborozókat 2020 nyarán. Úgy tudom, egyéb egyesületek is megszervezik táboraikat, akik nem pályázati pénzből, hanem magánúton oldják meg ezt. Emellett a multinacionális cégek részéről is hallottunk táborszervező kezdeményezéseket, hogy ily módon segítsék a náluk dolgozó szülőket gyerekeik elhelyezésében. Ezek nagyszerű lehetőségek. Az Ifjúsági és Családi Kuckó az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megszervezi saját napközis táborait. Két turnusban várják júliusban a gyerekeket. A kuckós táborokban a részvétel 1000 forintos napidíjjal lehetséges. Ide 25 főt várnak turnusonként két pedagógus felügyelete mellett – tette hozzá Nyírbátor alpolgármestere.

 

A városban szervezett nyári táborokról folyamatosan frissülő információkat találnak Nyírbátor város hivatalos Facebook oldalán.

 

Erdei-Nagy Ibolya