Rendkívüli testületi ülést tartott a városi képviselőtestület, s ezen az ülésen a futbalklubnak nyújtott támogatásról is döntöttek. Ezek szerint meg lehet menteni a nehéz anyagi helyzetbe került klubot?

A nyírbátori focit meg lehet menteni és meg is fogjuk menteni. Az elmúlt hónapokban nagyon sok egyeztetés volt az MLSZ-ben és az egyesülettel is. Az már közismert, hogy alapvetően elszámolási problémák voltak, vannak a klub pénzügyeivel. Az is kiderült, hogy ezek az elszámolási gondok rendezhetők.  A képviselők döntöttek arról, hogy az ehhez szükséges pénzügyi forrást biztosítjuk. A mi elsődleges célunk, hogy ez a klub megmaradjon, az utánpótlás számára a feltételek adottak legyenek és a létesítményeket a városiak is tudják használni. Amit még tisztázni kell, hogy a megmaradáshoz feltétlenül szükséges forrás milyen szerződéses keretekben kerüljön át a klubhoz. A város alapvető érdeke, hogy nem legyen vagyonvesztés.

Mekkora összegről van szó, illetve ezt támogatásként, vagy kölcsönként adja az önkormányzat?

A klubnál többszázmilliós fejlesztést valósítottak meg az elmúlt, kb 8 évben. A TAO finanszírozáson keresztül központi támogatást adott ehhez az MLSZ és az ehhez szükséges saját erő részbeni pótlását kell megoldanunk. Ha a teljes saldot nézzük, akkor a városnak 40 millió forintot kell hozzá tenni. Nyírbátorban több helyen is megvalósítottunk TAO-s fejlesztéseket, mint pl. a református általános iskola tornaterme esetében. Akkor is a város biztosította a saját erőt. Most a műfüves pálya fedéséhez hiányzó 10 millió forintot utaljuk. Ezzel rövid időn belül fedett pályánk lesz, hiszen a szerkezetet már legyártották. Ezen túl – a korábbi évek elmaradt forrásai miatt – még 30 millióra lesz szükség. Egyelőre a pontos számok, a teljes feltárás hiánya miatt, még nem ismertek, de az említett keretet nem lépjük túl.

Mi a garancia arra, hogy klub gazdálkodása a jövőben átláthatóbb lesz?

A testület csak úgy biztosít forrásokat, ha beépíthetünk kellő garanciát arra, hogy a jövőben ne fordulhasson elő semmilyen elszámolási gond, illetve biztosított lesz az átláthatóság és a kellő szakmaiság is. Ezért az önkormányzat egy biztost jelölt ki, aki folyamatosan ellenőrzi a kifizetéseket, utalásokat. Mi a Gazdasági és fejlesztési bizottság elnökét bíztuk meg ezzel a feladattal. A későbbi finanszírozás, a működési és beruházási támogatás kapcsán szigorú feltételrendszert állapítunk meg, hogy a jövőben ne utólag álljon elő hasonló helyzet. Egészen biztos, hogy a klubot is át kell alakítani szervezeti és személyi szinten is.

A klub vezetésében a személyi változásokat feltételként szabták meg a támogatás megszavazásánál?

Természetesen ez alapvető feltétel. A helyzet kialakulása személyi felelősséget is felvet. Nem mi akarjuk megmondani, hogy ki irányítsa a klubot, de azt mindenképpen szeretnénk elérni, hogy egy ilyen méretű egyesületet több, megbízható és főként hozzáértő ember vezesse. Itt látni kell, hogy pénzügyi, jogi és szakmai kérdések vannak. Azaz olyan vezetők kellenek, akik ezeken a területeken szakemberek.