Mozogjunk az egészségünkért!

- Sportszeretőket kérdeztünk, ők mit tesznek azért, hogy formában maradjanak -

 

Már több hónap óta beszűkültek a sportolási lehetőségek a koronavírus járvány miatt. Ám mégiscsak van megoldás arra, hogy az otthoni tornán kívül is mozogjunk.

Jó hír, hogy az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. Nyírbátorban is lehet és érdemes futni, biciklizni és a környéken túrázni. Igazolják ezt azok a sportot kedvelők, akik szerint a természetben töltött idő sokat segíthet abban, hogy fizikailag és lelkileg is erősebbek legyünk.

Fussunk!

Kiss Gabriella, logisztikai asszisztens a futást preferálja a legjobban. Barátnőjével évek óta hű futótársak, motiválják egymást a hosszú távokon. Ám, ha a napi teendők miatt másként alakul a program, egyedül is neki vág a 8-10 km-es távnak. A Városi Sportpálya szerinte tökéletes helyszínt biztosít bármely napszakban a futni vágyóknak.

„Sötétedés után villanyfénybe borul a sporttelep, így erősítve a sportolók biztonságérzetét. Heti 4-5 alkalommal szoktam futni. Számomra ez a mozgásforma kikapcsolódás, feltöltődés és kihívás. Immár 17 éve, hogy a sport szerelmese vagyok.” – fogalmazta meg gondolatait Gabriella.

Kiemelte, hogy a szabadtéri mozgás esetében, rétegesen öltözzünk fel, sapkát, sálat és kesztyűt viseljünk.

„A kezdők tűzzenek ki reális célokat, hogy fenn tudják tartani a motiváltságukat. Érdemes szem előtt tartani, hogy nem vagyunk egyformák, nem teljesíthet mindenki ugyanolyan szinten. A legfontosabb, hogy tegyünk az egészségünkért!” – mondta a fanatikus futó. 

 

Kerékpározzunk!

Farkas László, egyéni vállalkozó a leginkább lányával vagy a feleségével indul útnak kerékpározni. Minden hétvégén és, amikor csak teheti, hétköznap is teker. A legtöbbször 28 km-t tesz meg 1 óra 10 perc alatt. A bejáratott útvonalai Nyírbátorból Nyírbogáton át Nyírgelséig vagy Nyírcsászárin át Nyírmeggyesig.

„A 2021-es évet úgy kezdtem, hogy 3 nap alatt 75 km-t tekertem. A harmadik napon egy nagy kört kerékpároztam, ugyanis Nyírbátorból indultam Nyírbogátra, ahonnan Kislétán és Máriapócson keresztül elértem Nyírgyulajt, onnan pedig Nyírbátorba érkeztem vissza.

A már meglévő bicikliutakon mentem, mert azok biztonságosak. A kis túráim során felfedeztem a Nyírbátor környéki tájak szépségét. Én 50 évesen teljesítettem a Dragon Race-Sárkány Futamot.

A pandémiás időszakban az egyik legkézenfekvőbb a kerékpározás, amit elősegít az egyre bővülő kül- és belterületi kerékpárút hálózat.” – mesélte élményeit László, a hobbi kerékpáros.

 

Túrázzunk!

Tokai Gábor sportedzőt érdekli az edzőtermi mozgás, pár éve futni is jár, amihez társult a terepfutás is. Így szeretett bele a természetbe, túrázni és vadkempingezni jár. Gyakran szervez gyalogos kirándulásokat a Nyírbátor környéki erdőkbe is, így a Gyulaji erdőbe, a Piricsei dombos környékre, valamint a közeli Zempléni-hegységbe.

„A séta vagy a gyors tempójú gyaloglás az egyik leghasznosabb és a legkönnyebben kivitelezhető mozgásforma. Különösebb eszközigényt sem kíván. Legfontosabb, hogy a terepviszonyoknak megfelelő öltözet mellett legyen egy ideális túrabakancsunk.” – mondta Gábor.

Szerinte manapság az emberek elkényelmesedtek és elszakadtak a természettől. Hozzátette, fontos, hogy a testmozgás legyen része a mindennapjainknak.  Még akkor is, ha csak egy könnyed sétáról van szó, hiszen a szervezetünk ezt meg fogja hálálni.

„A vírus miatti lezárások leginkább azért viselnek meg, mert külföldi túrákat sajnos nem szervezhetek, viszont így felfedezhettem Magyarország csodás helyeit.

Aztán sajnos leállt a turizmus, szállást sem lehetett foglalni, így jött a gondolat, hogy gyerekkorom sátrazós élményeit felelevenítsem. Tavaly márciusban, amikor fagypont környékén volt a hőmérséklet, felkerekedtem egy hegy tetejére, és ott töltöttem az éjszakát, teljesen egyedül. Aztán annyira megtetszett a dolog, hogy azt követően, amikor csak lehetőségem adódott, rögtön kimentem a szabad ég alá.” - említette Gábor.

Éljünk egészségesen, mozogjunk rendszeresen, erre ösztönöznek minket a nyírbátori sportszerető emberek is.

Polyák Dézi