A pedagógusnap változó ünnep: minden év júniusának első vasárnapjára datálódik. Ilyenkor köszöntjük a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat. A gyermekek életének meghatározó szereplőiről van szó, akik a tudás mellett erkölcsi táplálékot is igyekeznek átadni. Valamennyiünknek volt kedvenc óvónénink, kedvenc tanárunk, akikre a legnagyobb tisztelettel gondolunk vissza, és hatalmas köszönettel tartozunk nekik.

A pedagógusnapot Magyarországon 1952 óta ünnepeljük, idén június 7-ére esik.

Nyírbátor város évről-évre önálló városi rendezvény keretében ismeri el a helyben dolgozó pedagógusok munkáját. Ez alkalomból a Kulturális Központ nagytermében ünnepélyes keretek közt adják át a város elöljárói az adott tanév vége felé közeledve a különböző kitüntetéseket, kiemelt elismeréseket, évfordulós okleveleket. Ebben az esztendőben a kialakult járványhelyzet nem tette lehetővé egy ilyen nagy volumenű esemény megszervezését és kivitelezését, de az év egy későbbi időpontjában a szervezők pótolni fogják a júniusi ünnepi programot. A nyírbátori, illetve a településen dolgozó óvónők, pedagógusok, zenetanárok, edzők, stb. mégiscsak randevút adhatnak egymásnak és ők is elismerhetik kollégáik, ismerőseik tanító-nevelő munkáját.

 

Máté Antal, polgármester a Bátor Televízió műsorában nemrégiben elmondta: jogi értelemben befejeződik a tanév. Sokat lehetne arról beszélni, hogy mekkora terhet jelent, jelentett ez a diákoknak, a pedagógusoknak, a családoknak egyaránt. Az elmúlt időszakot meghatározó digitális oktatásról még biztosan sokat fogunk hallani. A pedagógusnap többet jelent annál, mint hogy megköszönjük az éves munkát. Ezeknek az eseményeknek mindig van egy aktualitása, ami az adott évhez kötődik. Aranygyűrűket, elismerő okleveleket adunk át, minden évben vannak nyugdíjba vonuló pedagógusok, akiktől a pedagógus társadalom, a város és a teljes lakosság el kell, hogy köszönjön. Ezen túlmenően vannak olyan pedagógusok, akik diplomájuk megszerzésének valamelyik kerek évfordulóját ünneplik. Ezek olyan évfordulók, olyan pillanatok, amelyek megismételhetetlenek, egyszer vannak az életben. Ezért nagyon nehéz erről úgy beszélni, hogy mindenkit nagyon tisztelünk, nagyon elismerünk és szeretünk, de a vírushelyzetre való tekintettel a pedagógusnap elmarad. Az önkormányzat éppen ezért ennek az ünnepi eseménynek a pótlását tervezi. Bár most még nagyon nehéz tervezni, de az biztos, hogy a nyári szünidőben nem tartunk pedagógusnapot. Tehát reális lehetőség ennek pótlására szeptemberben lesz. Az önkormányzatnak már van egy céldátuma, amelyet az iskolákkal történő egyeztetések után tudunk majd bejelenteni. Persze ebben az esztendőben a szeptemberi tanévkezdés talán még nehezebb lesz, mint máskor a lezajlott események miatt. Viszont az mindenképpen egy üzenet lehet a pedagógusok számára a várostól elismerésként, hogy ez a júniusban elmaradt ünnepség, ha később is, de mégis megvalósul. Ezzel is kifejezve, hogy a pedagógusok munkája fontos a város számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

Erdei-Nagy Ibolya