Nyírbátorban megszerették a futsalt

Már négy utánpótlás csapata is van az NB II-ben szereplő nyírbátori futsal csapatnak. Igaz, hogy a friss másodosztályú gárda rosszul kezdte a bajnokságot, de a csapatvezető Baksa Csaba szerint eleve az alsóházi megkapaszkodás volt a cél. Főként úgy, hogy a felnőtteknek az edzéslehetőségei igen hektikusak. Nagy Miklós interjúja.

 

Hazai pályán elég jól megy a nyírbátoriaknak, de összességében hogyan teljesítenek az NB II-ben?

Eleve pár héttel a bajnokság kezdete előtt kértek fel bennünket, hogy induljunk ebben az osztályban. Ezért, nem is csoda, a szezon eleje „ráment”, hiszen igazából nem voltunk erre felkészültek. Ráadásul nem minden igazolásunk vált be, nem is nagyon tudtunk edzeni, s szokatlan volt az NB II tempója is.

Nagyon más, sokkal erősebb az NB II, mint az alacsonyabb osztályú bajnokság?

Persze, nagyon más. Nagyobb a tempó, technikásabb a játék. Itt azért komoly csapatok vannak, mint a Ferencváros, az Újpest és ez bizony nem a megyei osztály. Az elején azért a vereségek jöttek, hol kisebb, hol nagyobb arányú vereséget szenvedtünk.  Azután jött egy jó szériánk. négy meccsen 10 pontot szereztünk. Hazai pályán már egészen jól ment nekünk. Végre a fiuk is elhitték, hogy van keresnivalónk az NB II-ben is. Azt persze tudjuk, hogy mi nyilván az alsó házban folytatjuk, s valójában az lesz a fontos a jövő szempontjából. Amit muszáj elmondani, és nem mentegetőzésként, hogy nagyon nehéz feltételek között készülünk, hiszen az edzéshez nehezen találunk pályát.

Mire lenne szűkség, hogy normális legyen az edzés?

A legfontosabb az lenne, hogy kiszámíthatóan tudjunk bekerülni a sportcsarnokba. Manapság alig tudunk edzeni. Utánpótlás csapataink, ebből a szempontból rendben vannak, de a felnőtt csapat csak hébe-hóba jut edzéslehetőséghez.

Hogyan állnak pénzügyileg, mi a helyzet a játékosállománnyal, illetve az utánpótlással?

Nagyon jól alakul az utánpótlás rendszer, mert már egy rendszerrel is merek beszélni. U17-s csapatunk a megyei bajnokságban dobogón van, az U18-s csapat az NB I-ben második helyen áll, U20-s is a megyei bajnokság dobogóján van.

Ez azt is jelenti, hogy itt játékosokat tekintve három gárdáról van szó?

Sőt nem is csak három, hanem már négy csapatról beszélhetek, hiszen sikerül beindítani az U15-ös csapatot is. Más csapatoknál sokszor az a gond, hogy összeszedjenek egy csapatra való játékost, míg nálunk inkább az a gond, hogy nem tudunk elvinni minden gyereket a meccsekre. Az utánpótlás ugyanolyan felszerelést kap, mint a felnőtt csapat.

Miből pénzelnek?

Természetesen a TAO jelenti a pénzügyi alapot. A legnagyobb gondunk az utaztatás. Jelenleg buszokat bérlünk. Van a TAO-ból egy kis buszunk, amit megnyertünk. Ha sikeres lesz az elszámolásunk, akkor ez tényleg nagy gondot vesz le a vállunkról.

Összességében mennyi futsal játékos van a városban?

Jelenleg 50 igazolt játékosunk van, ez azt jelenti, hogy egy év alatt, majdnem megháromszorozódott a játékosok száma. Folyamatosan jelentkeznek a gyerekek, érdekli őket és újabb és újabb korosztályok indulnak be.

Nyírbátorban mennyire lett népszerű a sportág?

Ez talán legkellemesebb meglepetés. Főleg a fiatal korosztályoknál tapasztalható, hogy nő az érdeklődés. Ezt bizonyítja, hogy már a negyedik utánpótlás csapatot tudtuk elindítani. Külön ki kell emelni, hogy a jelenlegi felnőtt csapatban 4 utánpótlás korú játékosunk szerepel. Ez már komoly motíváció a többieknek is.

Na és a közönség?

Ez a másik meglepetés, hogy a rosszul induló szezon ellenére kitartottak mellettünk.