Kaliba Viktor, a Bátori Sárkány Úszóegyesület edzője új feladatok elé néz. A Nyírbátorért Emlékérem címmel kitüntetett sportember ugyan messzi vizekre még nem evez, de már három megye úszóéletét is kezében tartja. A fiatal edzővel az új munkakörről és a megváltozott körülményekről beszélgetett Polyák Dézi.

Mi is pontosan az új munkaköröd, valamint hogyan találtál rá erre a lehetőségre vagy netán a lehetőség talált rád?
Az Észak-Alföld régió vezetőedzője lettem. Ez egy magas szakmai elismerés. Négy pályázó közül engem választottak. A Magyar Úszó Szövetség kiírta a pályázatot a régiós vezetőedző munkakör betöltésére. Habozás nélkül úgy döntöttem, meg kell pályáznom ezt az állást. A pályázati kritériumokat elolvasva úgy gondoltam, magasan megfelelek az elvárásoknak. Mind az eddigi szakmai tapasztalataim, eredményességeim, az úszásoktatásban eltöltött hosszú évek alatt szerzett szaktudásom, a szakedzői végzettségem és a nyelvvizsgám biztos alapot jelentettek, hogy nyugodt szívvel jelentkezzek. Nem akarok túlzásba esni, de tényleg azt éreztem, hogy itt az én időm, próba szerencse. A pályázatomat megismerve kiválasztottak. Ezután részt vettem Budapesten egy személyes elbeszélgetésen Dr. Wladár Sándorral, a Magyar Úszó Szövetség elnökével, Prof. Dr. Sós Csaba szövetségi kapitánnyal, Turi György szakmai alelnökkel, valamint Dr. Török Enikővel és Szájer Péterrel. Ezt követően a bizottsági ülésen szavaztak rólam, 12 igennel és 1 tartózkodással megválasztottak. Olyan elnökségi tagok döntöttek rólam, mint Gyurta Dániel, Risztov Éva, Rózsa Norbert, Dr. Verrasztó Zoltán.

Elnyerted a világklasszis úszók bizalmát is. Mi az új munkakörödben a legfontosabb feladat?
Az ismét megválasztott Régióvezetőnek, Barta-Fazekas Mónikának a jobbkeze legyek. Hozzánk tartozik Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Irányítani fogjuk a régiónkban a Jövő Bajnokai utánpótlás programot, továbbá szakmai minimumvizsgákat fogok megszervezni az igazolt versenyzőknek és a hamarosan induló Úszó Nemzet Program szervezési munkálataiban is jelentős szerepet fogok vállalni.

Mi is pontosan az Úszó Nemzet Progam?
Az Úszó Szövetség új kezdeményezésének a lényege, hogy az országban kijelölnek több pontot, ahol a szükséges oktatási, infrastrukturális, szakmai és módszertani feltételek mellett minden gyereknek lehetősége lesz általános iskola harmadik osztályáig megtanulni úszni. Egyébként amióta megépült az uszoda Nyírbátorban, azóta itt ugyanilyen módszerrel oktatom az úszni vágyó gyerekeket. Az Úszó Nemzet Program hasonlít az én elképzelésemhez, amit sikerült az elmúlt 11 év alatt Nyírbátorban megalapoznom.

Nyírbátor is a kijelölt helyszínek között van?
Nagyon bízom benne, hogy az lesz egyszer. Ez a program még tesztüzemben működik. Most négy helyszínt is tesztelnek, ha sikerrel járnak és jó arányokat tudnak kihozni, azaz sokan megtanulnak úszni, akkor a vonzáskörzet és az uszoda terhelhetősége fog számítani, így jó eséllyel lehet köztük a nyírbátori Sárkány Wellness és Gyógyfürdő is.

Kaliba Viktor a Jövő Bajnokaival balról fent Bégányi Ábel, Antal Dávid, lent Kiss Dániel, Barnai Niki
Visszatérve a kinevezésedre, mit jelent ez az új feladat? Itt hagyod Nyírbátort?
Egyelőre nem tervezem elhagyni Nyírbátort. Ezt a régiós vezetőedző munkát másodállásban fogom végezni. Azt tudni kell, hogy az országban régiónként egy személyt, azaz összesen kilenc szakmailag elismert embert választottak ugyanilyen pozícióra, mint engem. Tartanom kell a kapcsolatot a régióban működő mind a 13 úszó klubbal. Az egyik, ha nem a legfontosabb cél, hogy a Jövő Bajnokai fejlődését segítsem a szövetség egyik irányítójaként. Jelenleg 21 Jövő Bajnoka van az Észak-Alföld régióban, akik úgy kerülhettek be ebbe a válogatottba, hogy magyar úszóbajnokságon legalább a legjobb 8-ban szerepeltek. Számukra havi rendszerességgel szakmai programokat fogunkk szervezni, nagynevű edzők, olimpikonok közreműködésével, akikre a gyerekek felnéznek. Büszke vagyok a nyírbátori Jövő Bajnokaira, Antal Dávidra, Barnai Nikire, Bégányi Ábelre és Kiss Dánielre. Ők egész évben azon dolgoznak, hogy bent maradhassanak a rendszerben. Pozitívumként említem, hogy évről évre mindig vannak régió válogatottjai Nyírbátornak, így én is évek óta részese vagyok ennek az utánpótlás programnak.

Tervezel új elemeket is bevetni a programokba?
Természetesen vannak gondolataim, ötleteim, terveim, de a fő csapásvonal a szövetség által is támogatott programok szervezése, megvalósítása lesz.

Akkor ez egy kőkemény munka?
Teljes mértékben. Megtiszteltetésnek érzem, hogy velem is együtt kíván dolgozni a szövetség. Bizalmat szavaztak nekem, s így április közepétől kezdődhet a munka.

Hogyan egyeztethető majd össze a nyírbátori egyesületi és az úszó szövetségben vállalt feladat? 
A nyírbátori úszók edzései hajnalban és délután vannak. Az edzőnek meg kell találnia a napnak azt a szakaszát, amikor időt tud szánni a régiós vezetőedző feladatokra, amelyek javarészt számítógépen, telefonon keresztül igényelnek szervezési munkát. Ha Budapestre kell mennem, akkor (és nem csak akkor) szerencsére számíthatok egyik legfőbb támaszomra, Baracsi Lajosné Terikére, az egyesület elnökére. Egyrészt köszönettel is tartozom neki, hogy idáig eljutottam, másrészt, amiért a pályázatban is segített nekem. Mindig együtt küzdöttük le az akadályokat.  Ha Ő nem lett volna, nem biztos, hogy itt járnék most.

Mióta szentelted az úszásnak az életedet?
Szinte amióta a Sárkány Wellness és Gyógyfürdő létezik, 11 éve az úszás rabja vagyok, azóta ezt csinálom. Az úszó edzői világon kívül mindig vágytam arra, hogy a szövetségbe kerüljek valamilyen formában. Ezt az új és a jelenlegi munkámat is magas szinten szeretném tovább folytatni, de nyitott vagyok a későbbiekben bármilyen lehetőségre.

Mit szóltak a tanítványaid a kinevezésed hallatán?
Gratuláltak a gyerekek. Egy biztos, a nyírbátori tanítványaimmal nem fogok kivételezni, de hajtani fogom őket. Ugyanúgy tudok és fogok figyelni rájuk, ahogy eddig is tettem. Folytatjuk a kőkemény munkát.

Milyen célt tűztél ki magadnak?
Szeretném a régiós vezetőedző feladataimat a lehető legmagasabb színvonalon elvégezni, jelenleg ebben a státuszban szeretnék dolgozni ameddig csak lehet. Izgalommal várom, hogy milyen lesz a munka a szövetség kinevezettjeként. Ami az úszást illeti, megkezdődött az év legfontosabb ciklusa, a közelgő korosztályos bajnokságokra való felkészülés. Ezért most nem irigylem az úszóimat, de ahogy mondani szokták, a munkának mindig meg lesz az eredménye.