A város jövőjét tekíntve, az egyik legfigyelemreméltóbb és bizonyos szempontból legfontosabb terület az un. vasúton túli térség. Merthogy abban a térségben él a város roma lakosságának a döntő része. S bárki, aki arra jár, láthatja, hogy lényeges különbség van, már csak a szemmel látható jelek alapján is az életszínvonal, az életminőség, az életfelfogás, az együttélési elvárások, vagy akárcsak a higiénia terén is a város más kerületeivel összehasonlítva. Bármilyen adatot nézünk és hasonlítunk, az e területen élők mindegyik adatsor végén vannak.  Talán csak egy adatban jobbak a mutatók, s ez a gyerekvállalás.  Nyilván nem véletlen az, hogy ebben a térségben két önkormányzati óvoda is alapozza a majdani jobb és biztosabb jövőt, már egészen kisgyerek kortól.

Majdnem biztos, hogy az igazi segítség az amikor már pici, óvodás kortól kb. ugyanazokat, vagy még jobb feltételeket, ugyanolyan, vagy még nagyobb empátiát, ugyanolyan, vagy még nagyobb szakmai tudású óvónőktől, tanítóktól és tanároktól kapnak az itt született gyerekek. Ha az oktatási-nevelési intézményekben (óvoda-iskola) erős hatások, jó hatások és példák sokasága és érzelmek és érzetek, melyek egy választható másfajta életet és lehetőségeket is sejtetnek és ültetnek el a gyerekekben, akkor már nem kevés, amivel azért a figyelemreméltó és fontos területért, pontosabban a lakóiért tesz egy önkormányzat. Azért önkormányzat, mert ebben gyakorlatilag egyedül maradt. Pedig nem feltétlenül kellene ezt egyedül végezni. Van erre szervezet több is a városban, mely szervezetek pont ugyanúgy és ugyanolyan intézményekkel bírnak. Csak itt vége is a hasonlóságnak és marad az önkrományzat, ami nem passzolhatja le a nehéznek, sokszor akár kudarcosnak is látszó feladatot. Pont azért, mert a város jövője szempontjából éppen ezeket a nehézségeket kell legjobban felvállalni.

Ezért is igazán jó az, amikor pont itt, ebben a térségben adják át hamarosan a város egyik, hanem a legkorszerűbbre fejlesztett óvodáját. Nagyjából 200 millió kellett rá és a szándék, hogy itt kell egy ilyen intézmény, mert itt - lehet - talán még többet jelent, mint a város gazdagabb részein. Mert ez "új" óvoda mutathat egy utat egy másik élet felé. Pontosabban egy másfajta élet felé.  Ja persze a fizikai háttér, az eszközök garmadája sem pótolhatja persze embert.