Vecsésen az akadályhajtás versenyével szeptember első hétvégéjén befejeződött a XXIV. Vecsés kupa - Nemzetközi, Nemzeti fogathajtó verseny, amely egyben a 2020 évi magyar egyéni és csapatbajnoki döntő volt.Ragyogóan szerepeltek a megyei hajtók az országos döntőn, ahol 76induló mellett a fogatversenyekre nem jellemző nagyszámú közönség jelent meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyét három kategóriában képviselték a hajtók.„B” kettes kategóriában két induló volt: Fábián Ferenc, Tákosi Hagyományőrző LSE kategóriájátmegnyerte.„A” kettes kategóriában, népes mezőnyben remekül szerepeltek a megyebeli hajtók. Ifj.Fekete György ezüstérmet szerzett, viszont a megyét képviselő csapat ifj. Fekete György,Fekete György Nyírbátori Lovas Egyesület és Margitai Máté, Újfehértói Lovasbarátok SE megnyerte azországos csapatbajnokságot. Edzőjük Bartha István, Egyéniben Margitai Máté, Újfehértói Lovasbarátok SE 10.helyen, Tóth Csaba, Tisza Menti LSK 15. helyen, Fekete György, Nyírbátori Lovas Egyesület 23.helyen végzett és Mezei Zsolt, Nyírségi Lovas Egyesület az igen technikás és nehéz maratonon averseny feladására kényszerült. Az „A” négyesfogat kategóriában megyénket Szakács Róbert képviselte, aki 16 indulóból a magyar bajnokságban a 6. helyet szerezte meg.A Bátor Televízió a versenyről Böszörményi Sándor, megyei elnököt és Bartha István, szakmai vezetőt kérdezte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Lovassport Egyesület képviseletében. 

  • Ez az eredmény nagydolognak számít, hisz megyénk életében másodszor fordul elő, hogy aranyérmes az „A” kategóriájú kettes fogathajtó csapatunk. Először másfél évtizeddel ezelőtt sikerült nyerni, akkor is volt nyírbátori vonatkozása a sikernek Bégányi Csaba részvételének, eredményességének köszönhetően. A járványhelyzet miatt idén egyébként sok verseny elmaradt, így a felkészülésben is hiányosságok adódtak, hisz olyan fogatot próbáltunk építeni ifj. Fekete Györgynek, hogy a 2021-ben, Hollandiában megrendezendő világbajnokságra odaérjen, hisz válogatott csapattag. A másik fontos dolog, hogy itt még indult Szakács Róbert négyesfogatával, és az igen értékes hatodik helyet szerezte meg, és ezzel bekerült a válogatottba. Lehetősége nyílt, hogy részt vegyen a világbajnokságon, de megbeszéltük, hogy még fiatalok a lovak, még a felkészültség hiányos, így készül a 2021-es Európa-bajnokságra, amelyet Budapesten rendeznek meg, ötven év után újra – mondta Bartha István, szakmai vezető, Sz-Sz-B Megyei Lovassport Egyesület.

Ötven évvel ezelőtt, 1971-ben, az I. Vadászati Világkiállítással együtt Budapesten rendeztek először Négyes-fogathajtó Európa Bajnokságot, méghozzá óriási sikerrel. Akkor dobogó mind a három fokán magyar versenyző állhatott: Abonyi Imre, Fülöp Sándor, és Papp József. Csapatban szintén a magyar győzteseknek játszották a nemzeti himnuszt.

  • Magyarországon a mi megyénkben van a legtöbb fogathajtó és a legtöbb fogat, és minél több fogat van, annál nagyobb a szakmai felkészültség is. A magas fokú szakmai segítség mellett a fogatosok is hozzáteszik a lelkesedésüket, járnak helyi, megyei versenyekre és országos szintűekre is, ez pedig meg is látszik az eredményeken – emelte ki Böszörményi Sándor.Ha nincs ilyen járványhelyzet, akkor tavasztól késő őszig szinte minden hétvégén verseny van. A fogatok, fogatosok között szerencsére működik az összetartás, megvan a jó együttműködés. Ebbe a sportágba sokan bele is születnek, tehát erősen működnek a családi hagyományok e téren. Sok olyan család van már a megyében, ahol apa és fia is fogatot hajt, és ez a tradíció megmarad.

A megyei fogathajtó szakág országos szinten is elismert. 2019-ben 54 aktívan versenyző fogatot tartott számon a megyei egyesület. A versenyzők életkora 12-70 év között mozog. Meg kell említeniPapcsák Balázst, akiben már most olyan fantáziát látott az OTP, hogy támogatja a fiatal versenyzőt.

  • A téli fedeles versenyek kapcsán szeretném itt kiemelni, hogy 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben ifj. Fekete György lett a Fedeles Országos Bajnok, majd 2017-ben, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban pedig Fekete György, és ez világrekord – tette hozzá Bartha István.

Nagyban segíti a megyei fogathajtás színvonalát a pályák minősége. Ki kell emelni a Szakolyi Lovaspályát, amely országos viszonylatban is kiváló minőségű és talajú pályának számít. Ezt bizonyítja az is, hogy annak idején a Lázár-testvérek, Dobrovitzék, vagyis a világ eleje, illetve a hazai négyesfogathajtók eleje ide jártak le versenyezni. Volt olyan, hogy 12 világbajnok vett részt egy versenyen Szakolyban. A Nyírbátori Lovarda is fontos, hiszen a téli időszakban lehetőséget biztosíta fogatosoknak, hogy kurzusokon vegyenek részt.

  • A mostani elsőség mindenképpen doppingoló hatással van a versenyzőkre, hiszen egy ilyen eredmény után csak pozitívan tudnak a jövőre gondolni és ez nagy lökést ad a fiatal versenyzőknek is – mondta Böszörményi Sándor, elnök.

Gratulálunk valamennyi versenyzőnek!

 

eni