Prevenciós előadások az iskolákban

Prevenciós előadássorozat zajlik a nyírbátori Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskolában. Az előadásokat a Nyírbátori Egészségfejlesztési Iroda munkatársai tartják. A hasznos és érdekes információkkal elsőként az alsó tagozatosokat keresték meg a szakemberek.

A hat előadásból álló előadássorozaton a teljes alsó tagozat, illetve valamennyi ötödikes osztály részt vesz. A témák szerteágazóak, de a kicsik és a nagyok számára is feltétlenül fontosak az egészséges életmód fenntartásához. Tisztálkodás, egészséges táplálkozás, testmozgás, stb. Mivel ezek a témák környezetismeret órákon is megjelennek, így viszonylag sokszor beszélgetnek a pedagógusok a gyerekekkel ezekről a kérdésekről. A kicsik nyitottak, befogadóak, őszinte reakcióik vannak, érdeklődőek ezeken az előadásokon – mondta Szedlárné Szabó Judit, igazgató helyettes. Iskolánkban emellett vannak egészségnapok, az egészséggel kapcsolatos témahetek, tehát az intézmény életében rendszeresen jelen vannak olyan programok, amelyek az egészséges életmóddal kapcsolatosak. Az iskola konyháján bevezettük mi is a sószegény étrendet, folyamatos a gyümölcsök-zöldségek jelenléte az itteni étkezésben. Emellett segítséget jelent az a kiegészítő program, amely egy, az alapítványunkkal közösen tavaly elnyert pályázatnak köszönhetően zajlik nálunk. A pályázatot a Tesco írta ki, és ez a lehetőség a tankonyhánk működését színesti – tette hozzá az igazgató helyettes.

 

Most már van egy éves tapasztalatunk, így elmondhatjuk, hogy az intézmények szeretettel fogadják munkatársainkat, és örülnek a lehetőségnek, hiszen ezt a fajta tájékoztatást nem lehet elég hamar elkezdeni. Az egészségfejlesztési iroda azt tűzte ki célul, hogy preventív célú előadásai által az egészen fiatal korosztályt, az óvodásokat, a kisiskolásokat is megpróbálja elérni. Ebben az iskolában a későbbiekben a felsősökhöz is visszatérnek majd az iroda szakemberei, hiszen az intézmény vezetője és a pedagógusok is jelezték igényüket erre a lehetőségre – tájékoztatott Oláh Zsuzsa, a Nyírbátori Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője. Széles a palettánk, de a jelenlegi előadássorozat keretében a mozgásterápia, a higiénés szokások és az egészséges táplálkozás vannak terítéken. Nagyon jó makettjeink vannak, ezeket szívesen veszik a gyerekek a tájékoztató előadások alkalmával. De beszélgetünk a környezetvédelemről, a környezettudatos magatartásról, a biztonságos közlekedésről, minderről játékos formában tájékoztatjuk az iskolásokat. Az egészségfejlesztés egyébként igen nehezen mérhető. Ezeknek a folyamatoknak hosszú távon lesz hozadéka. De már az is sikernek számít, ha sikerül elérni azt, hogy egy gyerek naponta többször kezet mos, vagy WC-használat után már természetes számára a kézmosás, vagy minden nap ápolja a fogát, odafigyel a táplálkozására, vagy elmondja otthon mindazt, amit hallott az előadásokon. Terveink szerint valamennyi intézménybe visszatérünk majd, ahol tartunk előadásokat, hiszen a visszacsatolásra nekünk is szükségünk van, tudni szeretnénk ezeken a foglalkozásokon mit sikerült végül átadni a gyerekeknek. – emelte ki Oláh Zsuzsa.

eni