SPORTFEJLESZTÉSEK NYÍRBÁTORBAN

Puha borítású kézilabdapálya és fedett műfüvespálya

 

Nyírbátorban az a kimondott cél, hogy minden korosztály a lehető legkomfortosabban érezze magát a lakóhelyén. Ehhez nyilván az első lépcső, hogy elvárható szinten legyen képes megélni mindenki a munkával szerzett jövedelméből. A városban ma már munkahely bőven van. Igaz, hogy tömegével egyelőre még inkább az alacsony képzettségű, illetve az un. alacsonyabb hozzáadott értékű, és ennek megfelelően az alacsonyabbnak számító jövedelmű munkahelyekből van elegendő. Ugyanakkor az is jól látszik, hogy a jövőben jelentős számban jöhetnek létre a nagyobb jövedelmet garantáló, de magasabb képzettséggel betölthető állások. Erre utalnak a multinacionális cégeknél várható fejlesztések.

Ha ezek valóban megvalósulnak, akkor történhet egy újabb  minőségi ugrás, hiszen a jól képzett emberek, fiatalok, illetve akár idősebbek is el és, vagy visszajöhetnek a városba, esetleg más, vagy a máshol már megszokott körülményeket is keresve.  Ezek lehetnek például szabadidős tevékenységekhez szűkséges helyszínek, sportolási lehetőségek, pihenésre alkalmas helyek és nyilván szórakozási igények is erőteljesebben megjelennek. Ugyanúgy, mint a megfelelő színvonalú oktatási körülmények, színvonalas lakhatás, biztonságos és kényelmes közlekedés, vagy az elvárható biztonság.

Szemmel látható és követhető az a következetesség, amivel ezeknek az igényeknek meg akar felelni a város, sokszor akár elébe is menve a később felmerülő elvárásoknak. Ami konkrétan a szabadidő eltöltéséhez kínált tereket illeti, abban éppen mostanában is feltűnő igyekezet tapasztalható, látványos eredményekkel. Ilyen például a megújult Ifjúsági és Családi Kuckó továbbfejlesztése, illetve felújítása és korszerűsítése, de ebbe a körbe tartozik bizonyos sportlétesítmények fejlesztése, vagy azok finanszírozásában a város részvétele.

Ha ezeket az összefüggéseket ismerjük, akkor cseppet sem csodálkozunk, hogy a város részt vállalt a Református Általános Iskola kézilabda pályájának felújításában, illetve korszerűsítésében. Batai Árpád csoportvezető (PH) meg is indokolja:” Nyilván, hogy támogatjuk ezt projektet, hiszen nyírbátori gyerekek járnak ebbe az iskolába.”  A fejlesztési szakember gyorsan hozzáteszi még a másik nyomós érvet, mármint, hogy az épület és udvara, jelenleg önkormányzati tulajdonban van. A teljes költség, ami nettó 30 millió forint, közel egyharmadát fizeti az önkormányzat. Ennek eredményeként egy puha borítású korszerű, szabadtéri pálya épül meg. Batai Árpád lelki szemeivel már látja is, hogy kitűnő lehetőségként vehető figyelembe például edzőtáborok szervezése esetén is. (Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy érdemes így is gondolkodni, hiszen, akár egy ilyen feltétel megléte is növelheti a város vonzerőjét.)

Egy másik fejlesztés is komoly hiátust pótolhat. Nevezetesen nyárig, na jó ezen a nyáron, nyártól befedhetővé (sátorral) válik a műfüves focipálya a sporttelepen. „A sátor szerkezeti elemeit, illetve a sátorlapokat már legyártották és ezek telepítéséhez szűkséges munkák zajlanak.” mondja Batai Árpád. Hogy sejthessük legalább, hogy itt ez egy komoly projekt, ahhoz még egy információ. Itt nem csak simán befednek egy kézilabda méretű pályát. Azt este is használhatóvá teszik, azaz lesz korszerű világítás és még valamilyen szinten fűthető is lesz, azaz vinni kell az elektromos áramot és a gázt is, hogy viszonylagos komfortban lehessen kimozogni a napi feszültséget az amatőr sportolni vágyónak, illetve készülhessenek normál körülmények között az utánpótlás, vagy akár a felnőtt korosztály játékosai a zordabb időkben is.