Hamarosan tetőzik az influenza – mondja a háziorvos. Érdemes felvenni a védőoltást, de nemcsak az influenza elleni, hanem az ismét terjedő Covid fertőzés elleni oltás is életeket menthet. A Covid oltáshoz Nyíregyházán, az influenza elleni vakcinához a háziorvosi rendelőben juthatunk.

A városban jelenleg sokan szenvednek légúti megbetegedésben. Az esetek több mint felénél koronavírust állapítottak meg, ugyanakkor az influenza is jelentős mértékben dönti ágynak az embereket. Éppen ezért Dr. Ágyi Rózsa címzetes főorvos, háziorvos azt javasolja, hogy térjünk vissza az eddigi – mostanában lehet elfelejtett – járványügyi védekezési módszerekhez. Azaz bátran tegyük fel a maszkot, ha olyan helyre megyünk, ahol sok ember tartózkodik. Különösen fontos ez az idős embereknél és a krónikus betegeknél, de ugyanúgy a fiataloknál, hiszen közöttük is sok a légúti beteg mostanában. A megelőzésben most is nagy szerepe lehet a védőoltásoknak.

„Az influenza elleni védőoltás is még elérhető a praxisokban. Még mindig nem késő felvenni, általában 10-14 nap, amíg kialakul a védettség a védőoltás után. Az influenza járvány csúcsosodása január végén és februárban van, még éppen van idő, hogy a védettség bárkinél kialakuljon, aki minél hamarabb felveszi" – tudtuk meg Dr. Ágyi Rózsától. Emellett lehetőség van a Covid elleni védőoltáshoz is hozzájutni. „Kapható a Moderna szintén ingyenes vakcinája Nyíregyházán az oltóponton. Igényelhető akár telefonos előjegyzéssel a 06-42-599-700-es számon a 1329-es melléken vagy akár az eeszt.gov.hu oldalon előjegyzéssel. Hetente egy napon adják, csütörtökön 8-tól 14 óráig” – folytatta a háziorvos.

Komolyan kell vennünk a jelenlegi járványokat, hiszen vannak városlakók, akik nemrég lélegeztetőgépre, vagy a fertőző betegek osztályára kerültek. A háziorvos megerősítette, nagyon fontos a személyi higiéné. Mossunk kezet mindig, ha bárhova megyünk, onnan hazaérünk.