Tölgyes Dorottya világ legjobbjaival készül hamarosan

Ázsiai edzőtáborba megy a nyírbátori tehetség

 

Tagadhatatlan, hogy különösen női vonalon az ázsiai asztalitenisz erősebb, gyorsabb és eredményesebb. Ez, ha a sportág iránti érdeklődést, az asztaliteniszbe áramló pénzt nézzük, komoly problémákat vet fel, mondja a Csekő Sándor, aki az egyik elnökségi tag sportág országos szövetségében. Ma már csaknem minden európai országban honosított ázsiai, leginkább kínai, vagy koreai származású játékosokkal próbálnak erősíteni.

  Az európai és az ázsiai együttműködés keretében megoldást szeretnének találni, hogy a született európai játékosok is versenyben lehessenek az ázsiaiakkal. A leginkább figyelembe vehető korosztályok számára közös edzőtábort szerveznek.

A legjobb ázsiai játékosok mellé 12 lány és 12 fiú versenyzőt hívtak meg egy bangkoki edzőtáborba” - mondta a sportvezető. Az már kiderült, hogy hiába a legkorszerűbb technika, a video, a számítógépes elemzések stb. a kínai „titok” ezekből nem derülhet ki A megállapodások eredményeképpen történhet meg a közös edzőtáborozás, a közös edzések, s ennek végén a reményteli előrelépés.

Arra a kérdésre, hogy egyáltalán lehet-e egy európai játékosnak esélye egy kínai, koreai játékossal szemben Csekő Sándor ezt mondja: Mindig voltak, ha nem is sokan, de voltak olyan európai, sőt magyar játékosok, akik képesek voltak legyőzni az ázsiaiakat. Gondoljunk csak Bátorfi Csillára a közelmúlt legnagyobb magyar klasszisára.”  Közben a nyírbátori sportvezető rápillant az éppen gyakorló hazai fenoménra, Tölgyes Dorottyára, s rámutatva azt mondja, hogy sokak véleménye szerint éppen Dodó  lehet az egyik következő európai, aki felnőttként már versenyben lesz a kínaiakkal. Erről Dodó azért óvatosabban nyilatkozik, pedig lenne oka a magabiztosságra, hiszen nem csak magyar bajnok az egy évvel idősebbek korosztályában, hanem Európában is a 4. helyre rangsorolják.  Nézzük, a fiatal versenyző mire számít az ázsiai kiruccanással: Nagyon félek ettől a két héttől. Úgy tudom, hogy a kínaiak nagyon sokat és nagyon erősen eddzenek, s lehet, hogy ezt nem fogom bírni.

Lássuk be, ez dicséretre méltó szerénység vagy komoly önismeret egy 15 éves lánytól, aki pedig sokszor „elszállhatna” önmagától. Ettől szerencsére megóvják, és persze saját magát is legyőzi néha. Más kérdés, hogy egyelőre azért még előfordul vele, hogy az indulatai felülkerekednek a szűkséges versenyzői erényeken, s olyankor könnyen túlszállnak a labdák.

Dódó fejében persze ott van, hogy egy szer majd akár világbajnok is lehet, s ahhoz biztosan  ázsiai játékosokat is le kell győzni. „Nagyon gyors a játékuk. Sokkal gyorsabb játék, mint ahogy ezt a sportot mi játsszuk. Abban biztos lehet mindenki, hogy én megpróbálok mindent megtenni, itt most ellesni, megtanulni, azt, amitől még gyorsabb leszek.”

Ha ezeket a célokat hallja az ember, hogy talán a jövő lehetséges női világbajnokával beszélget, akkor mindenképpen felvetődik a kérdés, hogy a nem is nagyon titkolt cél eléréséhez megfelelő hely-e még Nyírbátor Tölgyes Dorottyának? Csekő Sándor:” Az a célunk, hogy 18 éves koráig itt tartsuk. Az a helyzet, hogy nem csak technikailag, hanem mentálisan is fejlesztenünk, építenünk kell őt. Nagyon is kell neki az a szerető háttér, ami itt körül veszi. A szakmai feltételeket megteremtjük. Persze ázsiai játékost nem tudunk hozni, de éppen ezért is jó ez a bangkoki út.”

Mint megtudtuk, az edzőtábor után lesz a thaiföldi nemzetközi bajnokság, ami olyan a sportágban, mint a teniszben a Grand Slam versenyek és ott tényleg a világ legjobbjaival kell megküzdeni.

„Nagyon boldog vagyok, hogy meghívtak az edzőtáborba, de talán még ettől is felemelőbb, hogy életem első Gold kategóriás versenyén is elindulhatok. Európában nincs is ilyen verseny.” mondattal jelzi Dodó, hogy pontosan érzi, ezzel akár versenyzői minősége kategóriát is vált, ha tud élni a kiharcolt lehetőséggel.

Amúgy nem előzmény nélküli a nyírbátori kaucsuklabdás klubnál, hogy egy játékosuk bekerült ebbe az elit edzőtáborba. Korábban Majoros Bence kapott hasonló meghívást.