TÖRTÉNELMI PILLANAT

Egyetemi képzés Nyírbátorban

 

Többen is történelminek nevezték a szeptember negyedikei eseményt, amikor Nyírbátorban megnyitották az első, egyetemi tanévet. Ezt, a város jövőjével kapcsolatos, egyelőre még szinte beláthatatlan következményekkel járó képzést alig egy év alatt sikerült megszervezni. A felsőoktatásban új lehetőségként bevezetett közösségi felsőoktatási képzési központok lehetősége a megyében előszőr Kisvárdán, s idén Nyírbátorban teremtette meg az egyetemi képzés feltételeit.  Elméletileg bármely, de a gyakorlatban, 3, a Debreceni az Óbudai és a Szent István egyetem állt szorosan a nyírbátori képzés mögé. A tanévnyitón Kovács Árpád a Költségvetési Tanács elnöke, maga is egyetemi tanár, arról beszélt, hogy ez a képzés nem jöhetett volna létre a központ igazgatójának Belinszky Katalinnak az akadályokat nem ismerő hozzáértése és Nyírbátor polgármesterének eltökéltsége nélkül.

Később Belinszky Katalin fogalmazta meg, hogy mit jelent ez a történelmi pillanat, a nyírbátori egyetemi oktatás elindítása.

„Hiszek a tehetségben, a sikerben, az évszázados hagyományokra visszatekintő minőségi egyetemi képzésben, a közjó szolgálatában. A nagyszerű ősök, a Báthoriak hitében, kitartásában. A 441 éve elindult kezdeményezés, a vilniusi egyetem alapítása fémjelzi a lengyel őseim által is tisztelt nagy király, Báthori István szemléletformáló, szemléletalakító, tudományos közösséget alapító példáját, amely érték ma, késői utódok számára, számunkra is.  Köszönet Magyarország kormányának, miniszterelnökének és professzor dr. Palkovics Lászlónak az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterének, hogy 2015-ben a Nemzeti Felsőoktatási Törvény megalkották. A tudományegyetemek és az alkalmazott tudományegyetemek mellett a közösségi felsőoktatási képzési központok is megjelentek az egyetemi képzésben, a fokozatváltás, a felsőoktatás részeként. Kelet-Magyarországon a második KFKK-t hoztuk létre Kisvárdán, szülővárosomban és Nyírbátorban befogadó városomban. A nemzeti felsőoktatásban, a mai nappal oktástörténelmi pillanatot írunk, részesei vagyunk mindannyian. Nyírbátor városa felkerült a magyar, az európai és a nemzetközi felsőoktatás palettájára.”

Máté Antal polgármester, ahogy évekkel ezelőtt merte megfogalmazni, hogy nyírbátori egyetemi képzés lehetőségének a megteremtése a célja, most arról is beszélt, hogy itt 10-20 év múlva hová lehet eljutni a helyi tehetséges fiataloknak

„Nekünk ez az egyetemi tanévnyitó teljesen mást jelent, mint egy átlagos campus tanévnyitója, hiszen a mögötte lévő víziók, álmok teljesen máshonnan gyökereznek…Ez az álom nem szól másról, mint hogy elhisszük azt, hogy a világ e hátrányos részében is vannak tehetséges gyerekek. Elhisszük azt, hogy ezek a tehetséges emberek is képesek lehetnek olyan tudás, olyan ismeret összegyűjtésére, majd azok hasznosítására, ami az itt élő emberek boldogulását, környezetének jobbá tételét szolgálja. Ha ezek az emberek ebben hisznek, akkor ez küldetésükké is válhat… Ahol most tartunk az az első lépcső. Elindult valami, amiben kevesen hittek, hogy ez el tud indulni Nyírbátorban. Akik ebben hittek, abban is hisznek, hogy a végső cél is megvalósítható, amelynek a végén azt látjuk, hogy ezen az egyetemen sok olyan diák végez majd, aki tehetséges, szorgalmas, megfelelő diplomával az itt működő gazdaság, az itt élő társadalom javát fogja szolgálni.”

A Megyei Közgyűlés elnöke abban látja az iskola fontosságát, hogy az itt végző mérnökök itt maradnak és belátható időn belül ők kerülnek a helyi cégek közép-és felsővezető pozícióiba.

Konkrét gazdasági haszon a tudás, aki ma a tudásba fektet be, az jó gazdasági döntéseket hoz, erősítette meg a jövő egyetemistáit a döntésükben Szarka Péter a Nyírbátorti Coloplast vezetője

Erre rímelt Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektorának köszöntője, aki azzal is indokolta a nyírbátori képzés támogatását, hogy biztos abban, az ipari park üzemei keresik az itt végző szakembereket.