Az Unilever Magyarország Kft. vezetőségének LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓJA a nyírbátori gyárterületén végzett bontási munkákról!

A volt BUNGE Zrt. területén, az acél szerkezetű objektumok bontását követően megkezdődik a tégla és vasbeton szerkezetű építmények bontása. A nagy magasságú és tömegű építmények biztonságos, gyors és gazdaságos ledöntése robbantással történik.

Az UNILEVER a bontásra pályázó cégek közül azt a céget választotta, amelyik biztosította, hogy a robbantások során anyagi és személyi sérülés nem történhet. Ezt a tényt igazolta 2 db vasbeton oszlopokon álló acél siló robbantása, ahol a keltett rezgések és zajok a szabályzatokban meghatározott értékek alatt maradtak.

Ahhoz, hogy egy területen robbantási munkát lehessen végezni hatósági engedélyre van szükség. Az UNILEVER területén végzendő robbantási munkák engedélyét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Műszaki Ellenőrzési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Bányászati Osztálya adta ki. Az illetékes Kormányhivatal a benyújtott robbantási terveket biztonságtechnikai szempontból megfelelőnek találta, engedélyezte.

Minden robbantás előtt 72 órával a robbantásokat az alábbi, ellenőrzési joggal rendelkező hatóságnak be kell jelenteni, amit meg is tettünk:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Műszaki Ellenőrzési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Bányászati Osztályának,
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak,
Mátészalkai Katasztrófavédelmi Kirendeltségnek,
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-Főkapitányságnak,
Környezetvédelmi Hatóságnak (Zöldhatóság) .

Következő robbantás várható időpontja: 2020. március 30-án
08:00 es 16:00 óra között lerobbantásra kerül egy vasbetonvázas téglaépület.

A megmaradó vasbeton silók és lépcsőház robbantásának előkészítése az elkövetkező napokban több, talajszint alatti robbantással megkezdődik, ami ugyancsak semmilyen kockázattal nem jár a lakosság részére.

A robbantásokat kivitelező cég a robbantások nemkívánatos hatásainak (szeizmikus és léglökés) mértékét a Bóni és Táncsics utcában mérni fogja a maximális biztonság érdekében.

A kényelmük zavarásáért elnézést kérünk előre is!