A mögöttünk  hagyott bajnoki évad elején úgy tudtuk, hogy rendben mennek a dolgok az NB-III. osztályban szereplő Nyírbátori FC háza táján, a megszokott  rendben lezajlottak a személyi változások, néhányan távoztak és a helyüket fiatal, tehetséges játékosok foglalták el. A csapat döntő része együtt maradt és ez biztosíték volt a 2018/19. évadban történő eredményes szerepléshez.

A nyári felkészülést Szilágyi Krisztián vezető edző irányításával kezdte el a csapat.

: A csapatunk, amely elkezdte a bajnoki szezont.

 

Szinte repülőrajtot vett csapatunk, melynek eredményeként az első öt forduló után a dobogó harmadik fokán találtuk magunkat. Ezt követően egy olyan időszak következett, melyet győzelmek és nem egészen érthető vereségek jellemeztek, de a téli szünetben így is a nyolcadik pozícióban voltunk.

 

Közben azért történt egy és más a csapat háza táján. Egyre többet lehetett hallani, hogy pénzügyi gondokkal küzd a klub, melynek megoldása érdekében megalakításra került a felnőtt csapatot magába foglaló Kft.. Azonban a gondok nem hogy megoldódtak volna, inkább tovább mélyültek. Napvilágot látott, hogy több évre visszamenően nem történt meg a TAO támogatások elszámolása, ami igen súlyos terhet jelentett az NYFC számára és a játékosok sem kapták meg járandóságaikat az elmúlt (2017/18) évi bajnoki szezon befejezése óta.

 

Néhány jó szándékú támogató hozzájárulásával egy havi, az önkormányzat kölcsönével további négy havi járandóságot sikerült a játékosoknak és az edzőknek juttatni és e mellett a versenyeztetéshez elengedhetetlen felszereléseket sportszereket is sikerült némiképp pótolni.

Mindemellett az önkormányzat nagy erőket mozgósított annak érdekében, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség felé a TAO támogatások elszámolása megtörténjen. Az önkormányzat szakemberei temérdek időt és energiát fordítottak arra, hogy az elszámolásokat  rendbe rakják és az MLSZ-el elfogadtassák.

 

Ezzel párhuzamosan folytak a munkálatok a város labdarúgása jövőképének kialakítása érdekében, tárgyalások folytak a Nyíregyházi Spartacus vezetőivel egy későbbi együttműködés kialakítása érdekében.

 

A tavaszi szezonra rányomta a bélyegét a bizonytalan anyagi helyzet, a jövőkép hiánya, de mindezek ellenére a csapat szépen menetelt, gyűjtögette a pontokat.

 Öltözői életkép a jászberényi győzelem után.

 

Az idő előre haladtával alább hagyott a játékosok lendülete, az edzések is egyre ritkultak, aminek az lett a következménye, hogy a bajnokság vége felé az eredményesség is jelentősem megcsappant. Ezekkel együtt összességében a tabella közepén végzett a csapat, a nyolcadik helyen úgy, hogy soha a háromcsoportos NB-III. osztályban annyi pontot nem gyűjtött, mint most (46).

 

Már-már úgy tűnt, hogy sikerül az MLSZ irányába a hiányzó TAO elszámolásokat rendezni, amikor is kiderült, hogy egy közel százmilliós nagyságrendű végrehajtási eljárás van folyamatban az NYFC ellen, amit már nem lehet megakadályozni. Ennek egyenes következménye, hogy dugába dőlt a Nyíregyházi Spartacussal történő megállapodás megkötése is.

 

Az előzőek azt jelentik, hogy jelen pillanatban Nyírbátorban megszűnt létezni a Nyírbátori FC, a Nyírbátori Labdarúgás Kft., nincs az NB-III. osztályba nevezhető csapatunk, nem nevezhetjük a bajnokságokba az utánpótlás csapatainkat sem. Magyarul: új egyesületet kell alapítani, annak csapatát a legalsóbb osztályba, a Megyei III. osztályba lehet nevezni.

 

Erre a helyzetre utaltam tudósításom címével…

 

Azt már csak remélni szeretném, hogy az újratervezéshez legyenek olyan személyek, akik megfelelő tapasztalattal, felkészültséggel és felelősségérzettel bírnak annak érdekében, hogy a mostani helyzet soha többé ne fordulhasson elő.

 

 

 

 

 

Janovics János