A szokásos rendben történnek a temetések ezekben a hetekben is, de kérik, hogy minél kevesebben vegyenek részt a temetési szertartásokon. Korlátozni kell a megjelentek számát a közvetlen hozzátartozókra. Ebben az évben az eddigi halálesetek száma egyébként jelentősen elmaradt a tavalyi számadathoz képest. Egyértelműen kevesebb temetés volt tehát 2020-ban, mint 2019 hasonló időszakában.

A temetkezési szolgáltatások szabályozása is módosult az elmúlt időszakban. A járvány terjedésének csökkentése érdekében korlátozások vonatkoznak a temetésekre, a temetkezési ügyintézésekre és a temetőlátogatásokra is.

  • A mi mindennapjaink is megváltoztak mostanában, hiszen szabályozták a temetések lebonyolításának körülményeit is. Ez abban nyilvánul meg, hogy a temetéseken csak a szűk családi kör vehet részt. Ezen belül is csak a legközelebbi hozzátartozók tartózkodhatnak a ravatalozón belül, a távolabbi rokonok pedig a temető ravatalozójának külső részén foglalhatnak helyet. Mindenkit arra kérünk éppen ezért, hogy csak a legszűkebb család vegyen részt a temetéseken, illetve a személyes részvétnyilvánítást pedig mellőzzék. A tevékenységünk több más ponton is változott. Különösen oda kell figyelni a kollégáink védőfelszerelésére, ugyanis előfordulhat az, hogy koronagyanús esettel találkozunk a szolgáltatásunk során. Magasabb szintű védőfelszerelés indokolt ezekben az esetekben, illetve ha hamvasztásról van szó, akkor dupla hullazsákot kell alkalmazni, valamint soron kívül el kell végezni a hamvasztást – tudtuk meg a Nyírbátori Köztemető üzemeltetőjétől. Baracsi Balázs elmondta:
  • A hozzátartozók az elmúlt hetekben már értesültek a legtöbb módosított szabályról ebben a megváltozott helyzetben. Így mindenki tisztában van azzal, hogy ezeket a szabályokat be kell tartani az ő egészségük érdekében, illetve ránk való tekintettel is. Drasztikusan lecsökkent a temetőlátogatások száma is. Egy páran a napi sétájuk során, amikor szeretnének a szabad levegőn tartózkodni, akkor sétálnak el a temetőbe.