Nyírbátor jubileumi programsorozatának elmaradhatatlan eseménye volt a nyírbátori felső tagozatos tanulók számára rendezett Várostörténeti vetélkedő. A helyi iskolák háromfős csapatokat delegáltak a Báthori István Múzeum és a Városi Könyvtár közös versenyére.

A megmérettetés a városháza dísztermében zajlott október 19-én, ott, ahol valamikor évtizedekkel ezelőtt elindították a városismereti vetélkedőt. Négy iskolából összesen hat csapat tette próbára tudását a zsűri előtt.

A feladatok - amelyeket Szabóné Harcsa Szilvia múzeumpedagógus együtt állított össze Szláma Gabriella gyermekkönyvtárossal - ugyancsak nem bizonyultak egyszerűnek. Várostörténelmet, helyismeretet egyaránt számon kértek, de rákérdeztek a feladványokban az évszámokra, fel kellett ismerni régi és új létesítmények fotóit. A legjobban a "zsákbamacska" feladat ragadta meg a gyerekek képzelőerőjét, amikor egy érdeklődő csoport számára kellett ajánlani a várost. Az idei Várostörténeti vetélkedőt az Angel Zoé, Viszlóczki Fruzsina és Szabó Márta alkotta csapat nyerte, akik a Báthory István Katolikus Óvoda, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda diákjai. Felkészítőjük Ruszkovics Éva volt. A 2. helyezett lett a Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda csapata, Fekete Levente, Csikós Marcell és Mátyás Zoé. Felkészítőjük Madai Erika volt. A 3. helyezést szintén a Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda tanulói érték el Bereznyák Eszter, Molnár Kolos és Izsvák Zoltán. Felkészítőjük Bárányné Nagy Melinda volt. A csapatok a Helyi termékek bemutató házában levásárolható ajándékutalványt kaptak. A dobogós csapatok tagjai fejenként 20.000, 15.000 és 10.000 forint, a vigaszdíjasok 5000 forint értékű utalványt.