Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete ezekben az időkben is ellátja feladatait. Legfontosabb tevékenységei közül továbbra is a véradások szervezése, az adománygyűjtés és a támogató segítségnyújtás állnak az első helyeken. Szerkesztőségünket a szervezet megyei igazgatója tájékoztatta. Gurály Edina elmondta: elsősorban szakmai szervezetekkel tartják a kapcsolatot. Így az önkormányzatokkal, a Megyei Védelmi Bizottsággal, az Országos Mentőszolgálattal. Velük szakmai együttműködések körvonalazódnak az előrehaladó járványhelyzet kezelésében.

  • Azokra a kérésekre, amelyek eddig megérkeztek hozzánk, igyekeztünk már reagálni, de jelenleg egyfajta várakozó állason vagyunk. Közben folytatjuk a napi szintű tevékenységeinket, amelyeknek egy részét át kellett alakítani. Ilyen például az adománygyűjtés, hiszen nekünk is minél kevesebb kontaktussal kell megoldani feladatainkat, hogy a munkatársaink és a hozzánk fordulók is biztonságot élvezhessenek. Minimalizálni kell tehát a fertőzés átadásának lehetőségét a munkavégzés során, mivel nem tudjuk, ki az, aki hordozó lehet, akiben esetleg már ott van a fertőzés. Jelenlegi tevékenységeink egyikeként egy igen nagyfokú lakossági tájékoztatási kampányba kezdett a Magyar Vöröskereszt. Ebbe a tájékoztatási folyamatba már szinte az első percekben bekapcsolódtunk. Valamennyi médiafelületünkön folyamatosan osztjuk meg az azokat a hasznos és jó információkat, amelyek a koronavírus kezelésében a lakosság informáltságát, felkészültségét tudja segíteni. Ugyanezeken a felületeken fellelhetőek jelenlegi elérhetőségeink, vagyis hogy most milyen módokon lehet hozzánk fordulni.
  • Megyeszerte gyűjtjük az adományokat. Most elsősorban pénzügyi adományokat várunk azoktól, akik szeretnének segíteni. Ennek többféle módja van. Egyrészt utalhatnak a megyei szervezet bankszámlájára. Az ideérkező összegből védőfelszerelést, tartós élelmiszereket, tisztító és tisztálkodó szereket vásárolunk a rászorulók részére és igyekszünk eljuttatni ezeket a termékeket a megye minden pontjára, azért hogy a most kialakult krízishelyzet ne tudjon elmélyülni. Vagyis amivel mi hozzá tudunk járulni a helyzet javításához, azt megtegyük az erre rászorulók felé.

  • Az információszolgáltatás, az adománygyűjtés és adományosztás mellett továbbra is szervezünk véradásokat. Ezt a tevékenységünket is át kellett alakítani, hiszen március 16-a után hirtelen leállt ez a fajta munka a vöröskeresztnél. Újra kellett éleszteni ezt a folyamatot, hiszen azok a közösségi terek – művelődési házak, iskolák, óvodák, stb. - és munkahelyek zártak be elsőként, amelyek az év folyamán mindig partnerként állnak a véradásokhoz, véradó helyszínek biztosításához. Új helyszíneket kellett tehát keresnünk, ahol a megfelelő biztonsági feltételek mellett - mind az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársait védve, mind a mi munkatársainkat és a véradókat védve – tud vért adni az, aki egészséges, aki 30 napon belül nem járt külföldön, és aki alapvetően megfelel a véradás feltételeinek. A véradók ezzel nagyon sokat segítenek embertársaikon, hiszen vírusfertőzés idején is van szükség életmentő műtétek elvégzésére, vannak olyan gyógyulni vágyó betegek, akiknek vérre van szükségük, illetve soha nem lehet tudni, mikor történik egy olyan közúti szerencsétlenség, ami miatt a kórházak vérigénye megnőhet. Tehát ezt a tevékenységünket sem hagyhatjuk abba, ugyanúgy folytatnunk kell.

Gurály Edina hozzátette: a véradásokra név szerint is meg tudják szólítani a nyilvántartott véradókat, de a megosztások, felhívások is azt a célt szolgálják, hogy sokakat elérjenek, és hogy azok a potenciális személyek is adjanak vért, akik eddig még nem tették, és úgy gondolják, ebben a kritikus időszakban szívesen segítenének. Megtehetik, ha már elmúltak 18 évesek, egészségesek, semmilyen ismert betegséget nem hordoznak, amely kizárná őket a véradás lehetősége alól.

(eni)

Magyar Vöröskereszt

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete

A megyei szervezet központi elérhetősége

Tel: 42/504-640, 42/310-320, (30) 2186170, (70) 9338307

E-mail: szabolcsszatmarberegmegye@voroskereszt.hu

 

Nyírbátori Iroda

Területi vezető: Serbánné Szondi Ágnes

4300 Nyírbátor, Szentvér u. 28.

Tel: 42/510-144,
E-mail: nyirbator@voroskereszt.hu