2020. 06. 19. SOKAN VÁRTÁK A KÖNYVTÁR ÚJRANYITÁSÁT NYÍRBÁTORBAN

Az elmúlt másfél hónapban az előre jelzett könyvigények alapján a városi könyvtár már lehetőséget biztosított olvasóinak a könyvkölcsönzésre az épület bejáratánál. Jó hír, hogy június 15-én újra kinyitottak a könyvtárak, de egyelőre csak maszkban és kézfertőtlenítő használata után léphetnek be az olvasók.

2020. 06. 14. Az ezüst fátyoltű

 

 

A nyírbátori református templom környéke, a középkori szokásoknak megfelelően temetkezési helyként is szolgált. Az egykori temető egy részének a feltárása most történik, kapcsolódva az új, katolikus óvoda építéséhez.  A templom körül több ezer, de akár tízezer sírhely is lehet, mondja Jakab Attila régész a Jósa András Múzeum munkatársa, a feltárás irányítója.

2020. 05. 17. A remény kisfilmje

2020 tavasza sokaknál okozott alkotói válságot. Ez azonban speciálisnak mondható abból a szempontból, hogy most a körülmények nem hagyták az alkotókat dolgozni, érvényesülni az élet számos területén. Ezt a fajta válságot tehát nem az ötlettelenség vagy a lustaság szülte, hanem a világban zajló járványhelyzet helyezett kordonokat a haladás útjába. A tavasz minden évben az újjászületést hozza el. Idén viszont a tavasz múlásával indulhat csak újra az élet. Kis lépésekben és még így sem mindenki számára…

„Mindent újra” - Ez a címe annak a rövidfilmnek, amit a Bátor Televízió két munkatársa, Trencsényi Péter és Lőrinczy Kornél készítettek a járványhelyzet okozta megváltozott körülmények hatására. A kisfilm Nyírbátorban született és mostanra már több tízezren látták a világhálónak köszönhetően.

2020. 05. 17. Színdarab születik a karantén idején is

Sajátosan telnek a napok a kis színjátszók életében 2020 tavaszán, hiszen nemcsak az április elejére tervezett nyírbátori nemzetközi fesztiválról kellett lemondaniuk egyik napról a másikra, hanem az egyébként oly egyszerűnek tűnő együttlétek is kimaradnak az életükből már március közepe óta. Lehet-e ily módon összedolgozni és működhet-e az karanténban, ami alapvetően egy társas műfaj? Ezekre a kérdésekre Vona Éva adta meg a válaszokat a Bátor Televízió kulturális magazinjában.

2020. 05. 17. Hogyan tovább a kultúra területén?

A Nyírbátori Kulturális Központ is nagy veszteségként éli meg a programok és a nézők jelenlegi kötelező mellőzését. Mint a kulturális intézmény vezetőjétől megtudtuk, a nyírbátori programok egy részét nem mondták vissza egyértelműen, hanem áthelyezték a fellépőkkel történt egyeztetéseket követően későbbi, jelenleg biztonságosabbnak vélt időpontokra. Vályogos Gréta a Kulturális magazin vendége volt a Bátor Televízióban.

2020. 05. 17. Zárt ajtók mögött telik idén a múzeumi világnap

2020-ban a múzeumi világnap egy olyan időszak része, amikor még valamennyi közművelődési intézmény zárva van a látogatók előtt. Magyarországon mindenképpen, így Nyírbátorban is. De ez a világnap kicsit ráirányítja a figyelmet a múzeumokra, a múzeumok feladataira, lehetőségeire és a világnap üzenetére. A téma kapcsán Dr. Báthori Gábor, múzeumigazgató volt a Bátor Televízió vendége.

2020. 04. 16. A kultúra is online terjed

Az ország valamennyi művelődési háza, kulturális intézménye zárva van jelenleg. A tavaszra és nyár elejére szervezett kulturális programok már biztosan elmaradnak. Az érintett intézmények az ország valamennyi pontján igyekeznek olyan megoldásokkal szolgálni a webfelületeket felkereső érdeklődők számára, amelyek által nem kell, hogy az élet ezen területe teljesen leálljon, vagyis hogy a kultúra kikerüljön az emberek látóköréből.  

2019. 12. 15. "Belső várkastély" - Egy nyírbátori fiatal lány naplója 1940-1946

A Nemzeti Levéltár, a Nemzeti Kulturális Alap, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és Nyíregyháza MJV támogatásának köszönhetően jelenhetett meg könyv formájában az az 1940 és1946 között íródott napló, amit csütörtökön mutattak be ünnepélyes keretek között a Megyeházán.  

 

2019. 12. 15. Programajánló az év végére

Színházi előadások, mozifilm vetítések, szabadtéri programok Nyírbátorban

2019. 12. 15. Bátori Estek

Három különleges zenei élmény szerepel a Bátori Estek idei évadában is. A zenei előadások, koncertek megtekintése a városvezetés jóvoltából ingyenes. A Bátori Estek februárban folytatódik. 

2019. 08. 09. Nyírbátorban találkoztak a fúvósok

Augusztus első hétvégéjén rendezték meg ebben az évben is az évtizedes hagyománnyal bíró Nyírbátori Fúvószenekari Találkozót. Szombaton tartották a 10. ilyen eseményt, ahol öt zenekar lépett a kulturális központ lépcsőpiramisának tetejére, mint színpadra.