A Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete november 4-én Nyírbátorban járt. Látogatásának célja az együttműködési lehetőségekről szólt, erről tartottak sajtótájékoztatót Nyírbátor Város polgármesterével, Máté Antallal a városházán.

Az elmúlt években több nagykövet is járt Nyírbátorban, s az ilyen alkalmakra az önkormányzat lehetőségként tekint. "Az a feladatunk első körben, hogy megismerjük egymást, hogyan gondolkodik a másik fél és keressük a lehetőségeket, amikben együtt tudunk működni." - mondta Máté Antal.

H.E. Mr. Guillermo Vázquez Moreno kubai nagykövet nyírbátori útja alkalmával látogatást tett az Unilever Magyarország Kft. helyi gyárában és megtekintette a város főbb nevezetességeit. A nagykövet szerint Kuba és Magyarország között nagyon jó kapcsolat alakult ki. A kubai nagykövet megkeresése a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségén (MEASZ) keresztül történt, amely szervezetnek jó kapcsolata van több ország nagykövetségével. A polgármester továbbá kijelentette: a Nyírbátorban lévő multinacionális nagyvállalatok számára a Kubával való együttműködés egy jövőbeni perspektívát jelent piacok, gyártás és kultúra szempontjából is.