A SPORTÁG CSÚCSA

Nyírbátorban készült a férfi asztalitenisz válogatott

 

Egy régi elképzelés egyre inkább kezd valósággá válni.  Nem kis elszántság, sok-sok győzködés és utánajárás, Csekő Sándor elkötelezettsége, fanatizmusa és makacssága kellett ahhoz, hogy az amúgy tényleg rangos nyírbátori asztalitenisz klub egy valóságos edző és versenyközpontot kapjon. A minőség adott, ami játékosállományt, főleg az utánpótlásnevelést illeti.  Nyírbátorban kezdett a jelenlegi legjobb magyar férfi játékos, a világranglistán 59. Majoros Bence. És Nyírbátorból készül a világ, de mindenképpen Európa élére a legjobb magyar serdülő Tölgyes Dorottya is. 

  Ma már válogatott szintű edzőközpont a nyírbátori bázis és ideális helyet biztosít bármilyen szintű felkészüléshez. Szállás és étkezés, szórakozás és pihenés, akár úgy, hogy egy udvaron belül marad a napközben keményen megdolgoztatott válogatott játékos. Ezeket a körülményeket próbálta, tapasztalta meg a teljes magyar férfi asztalitenisz válogatott, köztük a már emlegetett Majoros Bencével, de itt volt a vegyes párosban akár olimpiára készülő Szudi Ádám és az új szövetségi kapitány Mónus Péter is.

A világjárvány kényszerítette haza Majoros Bencét, aki hozta magával Szudi Ádámot is és március közepétől- karanténban- 2 hónapot készültek együtt, hogy egyszer majd újra indul a világ, s benne a pingpong is.  Bence még reménykedhet az olimpiában (egyéniben) társa, mint már említettük vegyes párosban érdekelt. Egyébként a nyírbátori asztaliteniszező – családját óvta -amikor inkább az edzőközpont szálláshelyén lakott, s nem otthon a szüleivel. Amikor enyhültek a veszélyhelyzet szabályai, a válogatottat Budapestre hívták. Két hétig gyakoroltak a fővárosban, már új szövetségi kapitány irányításával dolgoztak együtt a legjobbak.

Majoros Bence: itt egy zárt közegben tudunk készülni, közelebb kerülhetünk egymáshoz is.

 Szudi Ádám: egy hosszú felkészülés közben vagyunk és bizony igen kemény, fárasztó munkát végzünk. Nyírbátorban nagyon jó körülmények között tudunk edzeni- mondja a Németországban profiskodó játékos. Szudi szerint is, itt nagyon jó alkalom van arra is, hogy Muskó Pétert, az új főnököt is jobban megismerjék.

A már emlegetett Muskó Péter, az új szövetségi kapitány azzal kezdi a beszélgetést, hogy itt bizony teljes erőbedobással dolgoznak és készülnek.  Ezzel kicsit meg is lepi a sportágban nem elég jártas érdeklődőt, hiszen mostanában nem tudunk meghirdetett versenyről. A magyarázat persze pofonegyszerű. Versenyzők, vezetők egyformán abban bíznak, hogy szeptembertől ismét elkezdődnek a versenyek és van magyar, pontosabban lehet magyar érdekeltség még. Muskó amúgy korábban a női válogatottnál volt második számú edző. Motívációja lehet a női szakágtól, hiszen a magyar női válogatott kivívta az olimpiai szereplés jogát, amitől a férfiak még kicsit távolabb vannak. De nem ment teljesen a hajó férfi vonalon sem, hiszen Majoros egyéniben, Szudi Perger Szandrával vegyes párosban még versenyben van az olimpiáért.

Valamikor (leginkább 40 éve) világszám volt a magyar asztalitenisz. De még, akár 20 éve is, mondta nekem az előtérben Harczi Zsolt, egykori magyar bajnok és egykori magyar szövetségi kapitány, aki éppen Tölgyes Dodó miatt volt a városban és a helyi edzőteremben ismét. Mónus Péter szerint egyre ütőképesebb a magyar férfi élvonal (Ez kétségtelenül igaznak látszik, ha az ember közelről szemlélheti az ilyen felkészülést. Bizony érdemes elhajolni az eltévedt labdák elől, mert nagy erővel érkeznek) De komolyabbra véve, tényleg optimistábbak lehetünk, mint korábban, hiszen: a legutóbbi portugáliai olimpiai selejtezőn két, kifejezetten erős (elénk rangsorolt) válogatottat is legyőztünk mondja Mónus. A kapitány akkor lenne nyugodt abban, hogy folyamatos a fejlődés, ha mind a négy válogatott játékos a TOP százban lesz majd, ez egyelőre odébb van, hiszen csak Majoros fért be a százba, igaz ő az erősnek mondható 59 helyen rangsorolt. Ami a közelebbi és elérhető elégedettséget adhatná, ha sikerül a vegyes páros kvótát megszerezni, illetve, ha megrendezik a férfi egyéni selejtezőket, akkor Majoros kijutása okozna még külön örömet a sportágban.

Majoros Bence: természetesen bízom benne, hogy kiharcolhatom az olimpiai részvételt. Az más kérdés, hogy ma még nem tudjuk milyen szisztéma alapján dől el, hogy kik kerülhetnek ki Tokióba. Bence egyelőre nem akarná túlértékelni a világranglistás helyezését, de azért ez mégis motiválja a további munkára.

Már csak egy felvetés, hogy mekkorát fordult a világ asztaliteniszben is az emlegetett Jónyer - Klampár-Gergely világverő trió óta : ma már 190 ország nevez a világversenyekre. Olyan országokból is jönnek labdazsonglőrök, ahol korábban talán még kaucsuk labdával sem találkoztak. Ma ismert és ismeretlen csapatok során át vezet az út az élmezőny felé. De, mint tudjuk: innen szép nyerni!