Különlegességek az alakuló határőr gyűjteményben

2019-ben végleges helyére kerül az a folyamatosan bővülő gyűjtemény Nyírbátorban, amely tulajdonképpen az egykor működő határőrséget, annak mindennapjait, a határőrök viseletét, sport- és kulturális életét mutatja be. A különböző ruházatok, a kitüntetések, a zászlók, a táblák és díszek mellett a tervezett állandó tárlaton kiadványok is segítik majd azt az időutazást, amely visszavisz bennünket a határőrség kapcsán a 20. századba.

1200 darab kiállítási tárgy gyűlt már össze eddig az idén megnyíló mini határőrmúzeum számára. A nyár végén a városháza földszintjén kap majd helyet a gyűjtemény, amelynek darabjai hónapok óta Tanyik Józsefhez érkeznek, aki az Alkotóház egyik helyiségében rendezgeti a már meglévő ereklyéket. A gyűjtemény kezelője elmondta: leginkább a sorállománnyal kapcsolatos darabokra lenne még szükség a kollekció számára, hogy minél teljesebb képet tudjanak adni az egykori határőrségi munkáról, a határőrök viseletéről. Várnak például kimenő öltözetet dzsekis változatban a hozzátartozó retiküllel, vállszíjas táskát, 65 mintájú zsávolyt, stb.

  • Néhány különlegesség is bekerült az elmúlt napokban a gyűjteménybe. Az egyik a Bereg Határvadász Század zászlaja, így már a három ilyen zászló közül kettő a gyűjtemény része, és a harmadik is hamarosan odakerül. Illetve ugyancsak a napokban kaptam meg a Nyírbátori Határőr Igazgatóságnak azt a tábláját, amely a laktanya falán volt kihelyezve – mondta Tanyik József.