A cikk adatai frissítve 19:47-kor

Legkevésbé azok az idős emberek védettek a koronovírussal szemben akik kínai oltást vettek fel, s ráadásul ez még az év elején történt. Ámde nem csak a kínaival lehet probléma, hiszen a ma legelismertebbnek számító Pfizer oltás után is voltak olyan,65 évesnél idősebb és legalább 2 hónapja, kétszer is beoltott  nyírbátoriak, akik tesztje szintén nem mutatott ki ellenanyagot. 

Az augusztus 18-án, délelőttre meghirdetett antitest szűrésre tömegével mentek az emberek.  Közülük csak minden második nyugdíjas mehetett abban a tudatban haza, hogy van a szervezetében elegendő ellenanyag. 70:35 lett az arány. Pontosan a fele. Ami már tendencia, hiszen egy héttel korábban a 97 leteszteltből 50 ember lehet kétségek között, hogy vajon az ő esetében miért is nem működik hosszabb távon , vagy egyáltalán a vakcina. Aki pedig kínaival oltatott, nos közöttük még ettől is sokkal rosszabb az arány. 18-án délelőtt Nyírbátorban alig volt olyan Sinopharm vakcinával oltott,akiben lenne elégséges antitest. Az eredményközlőnek kinevezett helyiségből, ki beletörődően, ki szomorúan, ki dühösen és ki hitetlenkedve jött ki, amikor meghallotta, hogy bizony nem számít védettnek, s fel kellene keresnie a háziorvosát, hogy a további teendőkről konzultáljanak.

Amúgy pedig teszteltető idősek nagy része már eleve eldöntötte, hogy mindenképpen beadatja a harmadik oltást is. Most és itt ebben nagyon megerősítést nyertek. Ugyanakkor persze abban is, hogy a sokat vitatott kínai vakcina, az itteni eredmények alapján és az antitestet figyelve csak, hát már nem is csak kétséges, hogy nem véd.

Nézzük csak, hogy mi más juthatna még eszünkbe? Volt itt egy nagyon fura, de egy ideig - amíg a nagy ijedtség tartott - kifejezetten eredményes oltási kampány. Beleerőltetve boldog-boldogtalanba az Európában nem bejegyzett vakcinák tömkelegét. S ennek az előbb leírtak lett az erdeménye. Amivel aztán elvesztjük kedvünket, hitünket amúgy az oltásban is. Mert nem elég, hogy sokaknál már az kiverte a biztosítékot, hogy a kettő után szűkséges lehet még egy harmadik is, de ha kiderül, hogy az első kettő - mondjuk semmit nem ér - akkor miért is hinnék el, hogy majd a harmadik?

Van itt baj bőven, ráadásul állunk a 4. hullám előtt védve, vagy védtelenül, s tervezzük a tömegrendezvényeket, a soha nem látott pompájú és nagyságú tüzijátékokat, rendezzük a stadionokban a focimeccseket és a többi és a többi.. A nagy bizonytalanságban egyet jelenthetünk ki itt biztosan, hogy az ami és ahogy most van, az biztosan nem jól van.

 

Előrelépni és a bizalmat visszaszerezni, hogy meg lehet teremteni a védettséget, ahhoz bizony előbb vissza kellene térni a földre.  Elmondani, bemutatni, megmagyarázni és hathatósan cselekedni kellene, hogy milyen lépések szűkségesek a további tragédiák elkerüléséhez. Mondjuk oltani az iskolásokat - elég alaposan elszaladt az idő itt is - államilag tesztelni az oltottakat - főként az időseket - s kiépíteni a bizalmat a vakcinák, a bevizsgált, jóváhagyott és Európában is elfogadott vakcinák iránt. És igen, oltani. Ne felejtsük el, több, mint 30000 honfitársunkat vitte el a koronavírus. Több, mint 500000, főként idős embert oltottak kínai vakcinával és a nyírbátori szűrések alapján közűlük legalább minden másodiknál kétséges, hogy van-e bármilyen védettség.

Frissítés: Az augusztus 18-án, délutáni tesztelésen éppen 100 ember jelent meg, 2 kivételével mindenki Nyírbátorból. ( Az önkormányzat, önköltségi áron az antitest tesztelést kiterjesztette a Nyírbátori járás lakosaira is.) A délutáni szűrés egy nagyon picivel kedvezőbb lett, mint a délelőtti, csak 65 éven felüliek, korábban már ismeretett adatai. Az elvégzett 100 tesztből kiderült, hogy 43 emberben nincs elegendő antitest, azaz feltehetően nem védettek a koronavírussal szemben. Ami az inkriminált oltóanyagokat illeti, az adatok azt mutatják, hogy változatlanul a Sinopharmmal oltottak számítanak a legkevésbé védettnek, de a második helyen már Pfizerrel oltottak következnek. Ami érdekes következtetésekre adhatna okot, ha tudományos alapossággal elemezné ki valaki a tesztelések eredményét.  Egy biztos, hogy a tesztelésre szűkség van, s igény is. Nyírbátorban eddig 266 embert teszteltek , hogy megtudják, van-e elegendő antitest a szervezetükben. . Ebből 128 teszt azt mutatta ki, hogy a tesztelt személyben nincs elég antitest ahhoz, hogy védettnek gondolhassa magát. Ugyanakkor találtak 5  éppen fertőzött beteget is, akik ugyan tünetmentesnek látszottak, de a teszt szerint a szervezetükben aktívan dolgozott a vírus. Ha ezeket a számokat összevetjük, akkor azt látjuk, hogy minden második ember nem tűnik védettnek, a többiek szervezetében van elegendő ellenanyag (antitest) Azt persze nem tudjuk, hogy ez mire elég és, hogy egyáltalán meddig tartja a frontot a covid fronton.

Nagy Miklós