Helyenként éles vita is zajlik , hogy egyik-másik koronavírus elleni védőoltás felvétele után kialakul-e a szervezetben a védettség a súlyos fertőzés elkerülésére. Általában az antitest megfelelő számú jelenléte akadályozhatja meg a súlyosabb megbetegedést. Az eddig elvégzett tesztek eredményei alapján arra lehet következtetni, hogy a legkevesebb antitest a kínai Sinopharm oltás után termelődik a szervezetben. A legrosszabb antitest-választ éppen a legveszélyeztetettebb idősek produkálták. Ami tovább rontja a korosztály helyzetét, az, hogy nagyon sok idős embert ezzel a vakcinával oltottak. Más kérdés, hogy erre még Kínából sem ismertünk adatokat. Mindenesetre az oltási kampány kezdetén, aki félt a betegségtől, talán hezitált ugyan, de még mindig a kisebbik rossznak gondolva, felvette a kínai oltást. 

A hírek, az oltás hatékonyságáról igen bizonytalannak tűntek, s ennek is köszönhetően Budapesten párezer tesztet vásárolt az fővárosi önkormányzat, hogy tiszta, vagy tisztának tűnő vizet öntsenek a pohárba. Ma azt véljük tudni, hogy a fővárosi, antitest teszteredmények elkeserítőek, ami a kínai oltás hatékonyságát illeti, ha az antitest jelenlétéből indulunk ki. Egyébként azért a sok ha, mert erre vonatkozó, tudományos alapossággal és megfelelő darabszámmal elvégzett, hivatalos vizsgálatról nem tudunk. De, félve a legrosszabbtól és elkerülhetővé tenni a legrosszabbat, jó ötletnek tűnik, hogy aki teheti és aki érintettnek gondolja magát, az végeztessen, vagy inkább végeztethessen antigén tesztet. Kapjon valami támpontot, hogy kérje-e sűrgősen harmadik oltást, mert amit eddig kapott az elégtelennek tűnő védelmet nyújt, vagy csak az óvatosság okán gondolja át, hogy neki kell-e harmadik oltás.

A nyírbátori önkormányzat, mondjuk úgy, úttörőként, akárcsak múlt év őszén, augusztus 2-án, rendkívűli ülésen arról döntött, hogy antitest teszteket vásárolnak és lehetővé teszik a városban a vagy teljesen ingyenes (65 év feletti nyírbátoriak, kétszer oltottak), vagy kedvezményes, azaz a 65 éven aluliak esetében 1000 Ft-os költségen bárki  tesztelését. Természetesen kérhetnek tesztelést a járás lakosai is, akik önköltségi árat fizetnek, azaz 2500 Ft-ot, s az újbegyük megszúrása után hamar kaphatnak valamilyen bizonyosságot.

Ez egy nagyon helyes és egy gondos önkormányzattól elvárható lépés. Ámde erre csak és kizárólag azért van szűkség, mert az államtól megint nem érkezik meg ez a segítség. Pedig bizony állami feladat lenne, hogy biztos tudás bírtokába, s ezzel döntési helyzetbe hozza az állampolgárt. Aki így tényleg tudna dönteni. Mármint, hogy vajon sűrgős-e a harmadik oltás, vagy kevésbé sürgős. De, valahogy ez az állami akarat nem akar testet , mit ne mondjak, tesztet ölteni, s akkor vagy jön a zsebbenyúlós teszteltetés, vagy szerencsés esetben majd az önkormányzat cselekszik. Az amúgy összes erőforrással rendelkező állam helyett. Ez a halogatás, struccpolitika az állam részéről még politikailag is nehezen érthető.  Vagy talán még nincs elég közel az országgyűlési választás? Mert ilyenkor (választások előtt) mindenre, sőt annak ellenkezőjére is szokott lenni példa. Vagy a korosztály (idős emberek) ne számítana ? Pedig milliós számról (szavazatok száma) beszélhetünk. Mondhatnánk teljesen érthetetlen. Csak annyit kellene tenni, hogy elrendelik a tudományos igényű, darabszámú, és feldolgozottságú tesztelés elvégzését. És mondjuk be kellene ismerni, hogy... Na, de addig is. Jövő szerdától, a régi orvosi ügyeleten, kora délutántól várják a nyírbátoriakat és a járás lakosait antitest tesztelésre.

Nagy Miklós