Már az első tesztelési nap erős bizonyosságát adta a nyírbátori önkormányzati döntésnek, nevezetesen, hogy tömegesen kell szűrni a koronavírus ellen kétszer beoltottakat. Mert azt senki meg nem tudta mondani, hogy termelődött-e a szervezetükben a védelemhez szűkséges ellenanyag. Akik igazából éppen az ellenanyag, azaz az antitest termelődés elmaradásától tarthattak, azok az idősebb és Sinopharm vakcinával oltottak  voltak. Már csak azért is, mert az oltások indulásáig kiderült, hogy ennél a vakcinánál pont az idősebb korosztályra vonatkozó adatok nem kerültek elő. Majd azért kiderült, hogy éppen Kínában sem oltanak vele idősebbeket. Ettől függetlenül nálunk az idős embereket éppen ezzel az oltóanyaggal próbálták megvédeni. Ahogy időben haladunk előre, egyre több információ látott napvilágot még a Sinopharm hatásáról is. Mindenesetre mára - legalábbis erősen gyaníthatjuk, hogy - kétséges a vakcina védő hatása az időseknél. Egy fővárosi méréssorozat eredménye, hogy kb. az oltottak 25 százalékánál nincs kimutatható antitest. Persze ez nem tudományos alaposságú és foldolgozottságú eredmény, de támpontnak mégis jó.  Ennek ellenére sem rendelte el az állam, hogy legalább ebben a korosztályban végezzék el az antitest szűrést és legyen tiszta kép. Talán azért annyi eredménye mégis volt a fővárosi teszteléseknek is, hogy ma már a harmadik oltás felvétele ajánlott és főként az idősebb embereknek.

A nyírbátori önkormányzat, mint felelős szervezet a polgáraiért, megszervezte az antitest tesztelést is. Szerdán, azaz augusztus 11-én, a Régi Orvosi Ügyeleten kialakított tesztelő ponton, 14-30-ra hírdették meg az első szűrési lehetőséget. Óriási volt a roham. Már 14 órától hosszú sor alakult ki, amely lassan elért a körforgalomig is. Három hiján százan akarták megtudni, hogy a szervezetük hogy reagált a két oltásra, hogyan nézzenek a lehetséges 4. hullám elé. 

Az eredmények lesújtóak.  A 97 elvégzett tesztből éppen 50 ember (ismét mondjuk ki, beoltott ember) esetében nem mutattak ki ellenanyagot a szervezetben. Ha ezek a számok esetleg általánosak, akkor sokkal nagyobb a baj, mint azt sejteni lehetett. Ha ez így van, akkor nem elég csak ajánlani a harmadik oltást, hanem nagyon erős kampányt kellene folytatni. Nem, egyáltalán nem lenne szabad abba sem beletörődni, hogy nagyjából öt-és félmilliónál megrekedt az első, vagy már második oltással bíró emberek száma.  Látjuk, hogy már ez az öt-és félmilliós védett populáció sem igaz, hiszen sokakban egyáltalán nem termelődött ellenanyag.

S még egy figyelmeztető adat: A 97 antitestre szűrt, kétszer oltott tesztelt ember közül 3 olyan is akadt,aki esetében pozitív koronovírus eredményt találtak. A nyírbátori, önkormányzati antitest tesztelést kérők 75 százaléka 65 évesnél idősebb volt. A legidősebb egyenesen a 90. évét is betöltötte.  A járásból 11-én mindössze ketten jelentkeztek be tesztelésre. A nyírbátori járásban élők 2500 Ft-os, önköltségi áron kérhetik a szűrést., amit egyébként a Városi Szociális Szolgálat egészségügyi végzettségű munkatársai végeztek és végeznek a következő szerdai délutánokon.

Aki tehát felelősen gondolkodik az oltat, akár, sőt, szinte biztosan háromszor is. Majd pedig reménykedik, hogy nagyjából minden, vagy a legtöbb mutáció ellen is védett lesz.

A következő tesztelési nap Nyírbátorban augusztus 18, szerda.

Nagy Miklós