ÁPRILISTÓL VISSZAKERÜL AZ IDŐSOTTHON

„Egy embernél már az is komoly változást hozhat, ha azt érzi, hogy rá mindig figyelnek, hogy őt fontosnak tartják, hogy vele kommunikálnak rendszeresen. A szakmaiság és az emberség sokszor megelőzi az anyagiakat. Ebben az ott lévő kollégák is partnerek.” mondja Bodóné Erős Rózsa a Nyírbátori Szociális Szolgálat vezetője az Idősotthon átvételével kapcsolatban. A riporter Nagy Miklós

 

 

Mikor veszi át a Szociális Szolgálat az Idősotthont?

Április elsejétől már mi működtetjük ezt az intézményt.

Tudnak-e már mindent, ami fontos az idősotthon működtetéséhez? Azt nyilván tudják, hogy hány idős ember él ott, az is tudható, hogy mennyien dolgoznak ott, de azt is tudják, hogy a dolgozók közül mennyien maradnak?

Minden lakót és dolgozót átveszünk, aki jelenleg is az intézményben van.  A kollégákkal – online – már felvettük a kapcsolatot. A nyilatkozatok megérkeztek hozzánk és mindenkit átveszünk.

Ezek szerint, az elején csak kisebb változások lesznek. Mi a helyzet az intézmény vezetőjével. Ebben lesz változás?

Szerintem erről addig nem érdemes beszélnünk, amíg nem látom az összes papírt, például a szakképesítésekről, mert addig nem is lehet nyilatkozni, hogy kit milyen feladatkörre és munkakörben tudunk foglalkoztatni. Valószínűleg nagy változás nem lesz, de valamilyen változás biztos lesz.

Ez a szakképesítéstől függ, vagy inkább arról van szó, hogy Ön szeretne bevinni új embereket is?

Elsősorban a szakképesítés lesz a döntő. Addig semmilyen döntést nem hozok, amíg saját, személyes tapasztalatom nincs.

Ezek szerint majd jön egy hosszabb konzultáció sorozat az ott dolgozókkal?

Ez természetes egy intézmény átvételénél.  Nem csak beszélgetés, hanem a jelenlegi munkafeladatokat is áttekintjük és arra törekszem majd, hogy a jogszabályoknak megfelelően lássuk el a jövőben a feladatokat.

Az idősotthont miből működteti majd Nyírbátor? Állami normatívából és a város költségvetéséből?

Természetesen mind a két forrásból.

Most készül az új , az idei költségvetés. Nyilván már nyilatkoznia kellett, hogy milyen forrásra tart igényt…

Valóban, már szerepel az Idősotthon is az új tervezetben, de még pontos összeget nem tudok mondani.

Az is egy fontos tétel, hogy akik ott dolgoznak, továbbra is alkalmazzák őket és nyilván a bérezésük is marad…

Ebben az ágazatban is a jogszabályok írják elő a bérezést, tehát ebben nem lesz változás. A cél az, hogy az átvétel során senki ne érezze azt, hogy valamilyen hátrányba kerül. Illetve az is cél, hogy az otthon lakói se vegyenek észre semmit a fenntartó változásából.

Az nagy baj lenne, ha semmit nem vennének észre a lakók. Akkor mi értelme lenne a változásnak? A város, nyilván nem véletlenül, még pereskedett is, hogy ez a váltás minél hamarabb bekövetkezzen.  Mindig azt hangsúlyozták a város illetékesei, hogy Nyírbátor jobb körülményeket tud biztosítani, mint a „kistérség”. Most, hogy elérkeztünk ide, van még erről szó?

A költségvetési kondíciókról nyilván talál erre sokkal illetékesebbet. Jobb szeretnék a szakmai részről beszélni. Az a helyzet, hogy jelenleg még nem látom az aktuálisan működő szakmai feltételeket, hiszen nem mehetünk be, de az előzetes célom, hogy maximálisan odafigyelünk az ellátottakra és természetesen a kollégákra is és minden lehetőséget megragadva emeljük a minőségi színvonalat az ellátottak részére.

Biztosra veszem, hogy már készítettek egy szakmai programot, amit engedélyeztetni kell a megfelelő hatósággal. Ebben a programban mi a priorítás?

Nyilván, hogy az ápolás gondozás minőségére helyezzük a hangsúlyt, ami együtt jár az ellátottak jobb életminőségével is.

Mit jelent a jobb életminőség egy olyan idősotthonban, amire most hirtelen nem tudnak rákölteni 300-400 millió Ft-t?

Persze, jó lenne ennyi pénz, s szemmel látható fizikai változások is történhetnének, de nem minden a pénz. Egy embernél már az is komoly változást hozhat, ha azt érzi, hogy rá mindig figyelnek, hogy őt fontosnak tartják, hogy vele kommunikálnak rendszeresen. A szakmaiság és az emberség sokszor megelőzi az anyagiakat. Ebben az ott lévő kollégák is partnerek.

Azt már tudja, hogy az otthon lakóinak milyen ellátásra van szűkségük? Itt a fizikai és az egészségi állapotukra gondolok.

Konkrét ismereteim erről nincsenek.

Ezt most komolyan mondja, hogy nem kapott konkrét információkat és csak majd április elsején szembesül a valós állapotokkal?

Persze. Akkor megyünk be, s akkor kapjuk kézbe a dokumentumokat.

Teljesen banális dolgot kérdezek: tehát bemegy április elsején és akkor veszi észre, hogy például hány matracot kell kicserélni, mert olyan állapotban vannak..Persze ezt csak példaként mondom.

Valószínű, hogy nincs így, hiszen a működés körülményeire jogszabályi előírások vannak. De persze bármi előfordulhat és ameddig nem látom, addig nem is tudok erről beszélni.

Onnantól, hogy Nyírbátor város működteti az idősotthont, azt is jelenti, hogy csak nyírbátori időseket vesznek fel, vagy továbbra jöhetnek a „kistérségből”, a megyéből is?

Úgy tudom, hogy az egész országból vehet fel lakókat ez az intézmény.

Mennyi lehet az otthon lakóinak a létszáma?

A SZMSZ szerint ez az intézmény 62 lakót vehet fel.

Teljes létszámmal működik jelenleg?

Erről nem tudok. Mielőtt bármit mondana, gondoljon a Covid járványra. Ezeket az idősotthonokat különösen védeni kell. Nem olyan egyszerű ki-be mászkálni.

Keresték már Önt olyan idős emberek, akik hallották, hogy átkerül a városhoz ez az otthon és szeretnének bekerülni?

Igen volt már ilyen, de még nem tudok erre konkrét válaszokat adni.

Amikor ez a téma felmerült korábban- a polgármesterrel történt beszélgetésekre utalok – akkor kiderült, hogy adott esetben az idősotthont, ellátási színvonalat tekintve, kétszintűvé fejlesztenék. Nevezetesen van az alapellátás, illetve építenének hozzá egy másik otthont, ami magasabb színvonalú, akár apartman jellegű otthon lenne. Ezekben nyilván egyedül, vagy a társával élhet az idős ember, természetesen az összes gondoskodást igénybe véve. Természetesen ez egy jóval drágább ellátási forma lehet. Ez a terv még létezik?

Természetesen létezik a terv. Ez persze egy komoly beruházás lenne..A szakmai programokat már a jövő évben elkezdjük ehhez az ellátáshoz is kidolgozni.