Újabb körforgalom segíti a biztonságos közlekedést

Több mint 200 millió forintból sikerült kialakítani Nyírbátorban a legújabb körforgalmat, amit egy addig igen veszélyes csomópontba álmodtak meg már több évvel ezelőtt. Az elmúlt években megháromszorozódott a forgalom ebben a csomópontban, amely olyan városrészeket köt össze, ahol óvodák, iskolák működnek nagy lakótelepekkel. Emiatt a reggeli időszakban és a munkaidő végén, a délutáni órákban kialakult állapotot ma már remekül levezényli az új körforgalom. A Fáy utcai beruházást kedden adták át ünnepélyes keretek között.

  • Ennek a körforgalomnak a tervezgetése már hosszú időre nyúlik vissza. Már tíz évvel ezelőtt is pályáztunk arra, hogy ebben a csomópontban körforgalom épülhessen. A sikertelen pályázatok után – úgy, mint a Széchenyi utca esetében – az önkormányzat úgy döntött, hogy saját forrásból valósítja meg ezt a beruházást. A múlt évben elkezdődtek a munkálatok papíron és néhány hete már újra használatba vehették ezt az útszakaszt az erre közlekedők. Visszatérve a kiinduláshoz, mivel állami területen vagyunk, a körforgalom építése kapcsán meg kellett állapodni a felelős szervvel. A megállapodást követően tudtuk csak elkezdeni a közbeszerzést és az egyeztetést a kivitelezővel – tájékoztatta a Bátor Médiát Máté Antal. Nyírbátor polgármestere kiemelte: a beruházáshoz nagyon körültekintően kellett eljárni, közműveket kellett kiváltani és az önkormányzatnak ingatlanokat is meg kellett vásárolnia. A költségek tehát három területről adódtak össze. Maga az út kialakítása 40-50 millió forintos tételként van jelen a teljes költségvetésben. Azt szerettük volna, hogy akik abból az irányból érkeznek hozzánk, ne csak egy csomópontot lássanak itt a városban, hanem legyen ez számukra egy fogadó tér is Nyírbátorban.

Nyírbátorban jelenleg hat körforgalom segíti a közlekedést, ha a Szabadság teret is ideszámoljuk. Erről azonban megoszlanak a vélemények. Ez ugyanis hivatalosan nem tekinthető körforgalomnak, mivel nem látjuk a körforgalmat jelző táblát. A jelenlegi elképzelések szerint a jövőben újabb körforgalmak kialakítása várható a város több forgalmi csomópontjában, a 471 sz. főút vonalán. 

Nyírbátor Város Önkormányzata nevében Máté Antal, polgármester kedden, az átadási ünnepségen, a szalagátvágást megelőzően köszönetet mondott mindazoknak, akiknek szerepük volt a Fáy utcai körforgalom létrehozásában. A helyszínen a sikeres beruházást a történelmi egyházak képviselői megáldották.