Ünnepélyes keretek között adta át Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Nyírbátor Város Önkormányzata által elnyert TOP-1.1.1-15-SB1-2016-00006 azonosítószámú, „Nyírbátori Ipari Park bővítése út és közműépítéssel” című projektet november 5-én.

A Nyírbátor Város Önkormányzata (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal konzorciumi partnerrel) 1.030 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A beruházás megvalósításához Magyarország Kormánya 2020. évben 200 000 000 Ft többlettámogatást biztosított.

Nyírbátor Város Önkormányzata által vállalt önerő összege 327 878 594 Ft. A fejlesztés keretei között a nyírbátori Ipari Parkban egy új, 2,4 km hosszú feltáró út, valamint egy 20 állásos központi buszmegállót alakítottak ki. A közlekedési infrastruktúra fejlesztésén kívül, a beruházásnak köszönhetően az áramhálózat fejlesztésével az Ipari Parkban összesen 15.000 kVA többlet elektromos teljesítményt építettek ki.

A Nyírbátori Ipari Park a megye egyik legjelentősebb iparterülete. 77,9 hektáros területének több mint 96%-a betelepített. A további fejlődésnek számos feltétele adott volt, de a megvalósított fejlesztéssel az Ipari Park új befektetőket képes befogadni a villamosenergia-ellátás fejlesztett teljesítménye miatt. Korábban komoly problémát jelentett, hogy az M3-as autópálya felőli közúti teherszállítási forgalom feltáró út hiányában Nyírbátor szegregációval sújtott Északi lakóterületén, lakóövezetben generált környezeti károkat és életminőség-romlást okozó átmenő forgalmat, de ez a probléma a feltáró út kiépítésével megoldódott.

A megvalósult projekt elősegíti Nyírbátor gazdasági fejlődését, a korábban alulhasznosított terület iparterületté és feltáró úttá fejlesztésével megerősítette a város ipari, logisztikai, kereskedelmi és szolgáltatási vállalkozási portfólióját, ezáltal segíti az itt lakók munkaerőpiaci helyzetét, javítja életminőségüket és a város bevételeinek növekedésével elősegíti Nyírbátor versenyképes járási gazdasági, szolgáltatási és intézményi centrummá válását. Az Ipari Park területén a multinacionális vállalatok megjelenésével a buszforgalom is jelentősen megnövekedett, mivel naponta 179 településről közel 4650 fő bejárását biztosítják a menetrendszerűen közlekedő céges buszjáratokkal. A 20 állásos központi buszmegálló kialakításával biztonságosabbá vált a műszakváltások idején a buszra fel és leszálló dolgozók közlekedése. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

  


Ugyancsak ezen a napon egy szokatlan témájú és kuriózumnak számító előadókat felvonultató konferenciát tartottak Nyírbátorban "Gazdaságbiztonsági és innovációs konferencia" címmel.

Elődást tartott többek között Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Dr. Bárdos Szabolcs nb. vezérőrnagy, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója, illetve Dr. Szabó Hedvig nb. altábornagy, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója és gyakorlati példákat hozott a témáról Dr. Veres János volt pénzügyminiszter.

A konferencia kezdete előtt megtartották a később Nyírbátorban megvalósuló Kutatási és Fejlesztési Központ ünnepélyes alapkőletételi ceremóniáját.