A Nemzeti Levéltár, a Nemzeti Kulturális Alap, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és Nyíregyháza MJV támogatásának köszönhetően jelenhetett meg könyv formájában az az 1940 és1946 között íródott napló, amit csütörtökön mutattak be ünnepélyes keretek között a Megyeházán.  

- A könyv a kor egy olyan megközelítését adja, amely így nem szerepel a tankönyvekben. Ez a kötet láttatja az emberi lelket is, nem csak az akkori eseményeket - mondta bevezetőjében Kujbusné Dr. Mecsei Éva, a Sz-Sz-B Megyei Levéltár igazgatója, a program moderátora. 

- Egy fontos ügyről van szó. A történelem ugyanis személyes történelmünkből áll össze. Ezek a történetek hitelesítik magát a történelmet - mondta köszöntőjében Dr. Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat elnöke.

Meseszerű történet, csodálatos eredmény - így lehet jellemezni azt a folyamatot, amelynek végén megjelent könyv formájában Bicskey Erzsébet 1940-1946 között írott naplója. A családjával Nyírbátorban élő fiatal lány Nyíregyházán tanult az angolkisasszonyoknál. A témáról hamarosan beszámolunk a Bátor Televízió műsorán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eredeti naplókat Budapesten egy lomtalanításkor egy akkor egyetemista hölgy, Szabó Piroska mentette meg 2008-ban, aki ma már az országos Széchenyi Könyvtár munkatársa.

Az eredmény 2019-ben, Adventkor vált kézbevehetővé. A könyvet Komiszár Dénes, történész mutatta be egy személyes kapcsolódást is bemutató előadás keretében.