BÍRÓSÁGI ÜLNÖKÖKRŐL DÖNT AZ ÖNKORMÁNYZAT

Jelölőszervezetek, illetve magánszemélyek is javasolhatnak 30 és 70 év közötti személyeket bírósági ülnöknek. A képviselőtestület döntése után a megválasztottak négy évig segíthetik a bírósági döntéseket az illetékes bíróságon.

 

A nyírbátori önkormányzati testület áprilisi ülésén dönt az illetékességi területéhez tartozó bírósági ülnökök személyéről – mondta Badics Ildikó.  A jegyző elmondta, hogy Nyírbátorban 6 bírósági ülnök megválasztására kerül sor. Miután a városban van egy (roma) kisebbségi önkormányzat, ezért az a testület is részt vesz a véleményezési eljárásban. Arra a kérdésre, hogy ki lehet a következő négy évben ülnök a Nyírbátori Bíróságon, Badics Ildikó a következőket mondta:

 „A feltételek: magyar állampolgárság, 30 és 70 év közötti életkorú legyen, nem lehet semmilyen párttisztsége, nem folytathat politikai tevékenységet, speciális erkölcsi bizonyítvány is szűkséges, amivel azt is tudja bizonyítani, hogy nincs eltiltva közügyektől.”

Nyilván, hogy csak az lehet bírósági ülnök, aki maga is szeretne az lenni, de mindenképpen kell mögé egy ajánló szervezet, alapítvány vagy egyesület, vagy magánszemély, tette hozzá a jegyző. Természetesen erre létezik egy konkrét adatlap, illetve egy hozzácsatolt nyilatkozat, amit viszont az ajánlott személynek kell kitölteni, hogy elfogadja az ülnöki jelölést.

 Nyilván lesznek, illetve lehetnek olyanok a mostani jelöltek között, akik korábban már folytattak ülnöki munkát, de ez sem előnyt, sem hátrányt nem jelent abból a szempontból, hogy őket ismét megválasszák.

 Az életkori sajátosságokat úgy kell figyelembe venni, hogy a következő négyéves ciklusban a megválasztott ülnök lehetőleg ne töltse be ezt a korhatárt, mert 70 évesen megszűnik a megbízatása.

  A bírósági ülnökök, amennyiben valóban igénybe veszik a szolgálataikat, az ülnöki munkájukért díjazásban részesülnek mondta Badics Ildikó, de senki ne gondolja, hogy ezt főállásszerűen lehet végezni.

A szűkséges nyomtatványokat a nyirbator.hu honlapról lehet letölteni, vagy a polgármesteri hivatalból is be lehet szerezni.

A bírósági ülnökök jelölését április 15-én, hétfőn, 16 óráig fogadja el a Nyírbátori Önkormányzat