BÖLCSŐDEBŐVÍTÉS NYÍRBÁTORBAN

Szeptembertől négy csoportos lesz a bölcsőde

 

Egy hamarosan induló fejlesztéssel duplájára, azaz 48 férőhelyesre bővítik a nyírbátori bölcsődét. Az elmúlt években, az ipari parkban történt beruházásoknak köszönhetően, ezres nagyságrendben keletkeztek új munkahelyek a városban. Ennek, illetve a munkaerőhiánynak és a családi kultúra folyamatos változásának az egyik következménye, hogy sok kismama, gyermeke 3 éves kora előtt visszamenne  dolgozni, vagy vállalna munkát.

 Jelenleg a városi, önkormányzati bölcsőde 24 férőhelyes, ami eleve korlátokat szabott az ilyen irányú törekvéseknek. Igaz ugyan, hogy működik magánbölcsőde is, de az nyilván plusz anyagi terhet jelent a családnak. Idén szeptembertől alapvető változás történik az önkormányzati bölcsőde fejlesztésével. Olyan családok számára is megteremti a munkába visszaállás lehetőségét, akik nem engedhették meg maguknak a magánbölcsődét.

Április harmadikán 16 óráig várjuk a kivitelezői árajánlatokat – mondta Pappné dr. Fülöp Enikő. A városgazdálkodási osztályvezető elmondta, hogy a maximum 70 millió forintos projektet az EU-s pályázatból finanszírozzák.

A felmérések és a jelenlegi igények azt vetítik előre, hogy biztosan teljes létszámmal indulnak szeptemberben a csoportok, azaz a 48 férőhelyre túljelentkezés várható. Pappné határozottan állítja, hogy az önkormányzati intézmény legalább olyan színvonalú ellátást kínál, mint bármelyik elérhető magánintézmény. Ez vonatkozik a férőhelyek számára, a felszereltségre, az épület minőségére és persze elsősorban a bölcsődei dolgozók hozzáállására.

„Az önkormányzati bölcsődében nem kell fizetni gondozási díjat. A nyírbátori intézménybe járó gyerekek után csak az étkezési díjat kell kifizetni a szülőknek.”- hívta fel a figyelmet egy nagyon fontos körülményre az osztályvezető.

Természetesen az állami normatíva korántsem fedezi egy gyerek ellátási, gondozási költségét. Az államtól, az egy gyerek után járó 500 000 Ft-ot az önkormányzat hasonló összeggel kell, hogy kipótolja, derül ki, ha a költségeket összeadjuk. Ugyanakkor mind a fejlesztés, mint az intézményi költségvetés önkormányzati finanszírozása alapvetően illeszkedik a város azon törekvéséhez, hogy minél több kedvezménnyel, lehetőséggel és szolgáltatással kösse a városhoz Nyírbátor fiatal munkavállaló korosztályát.

A jelenlegi szabályozás szerint az önkormányzati bölcsődét nyírbátori lakóhellyel rendelkező gyerekek vehetik igénybe, amihez még az is kritérium, hogy az anyának igazolnia kell, hogy munkában áll.

Nem csak a felvehető gyerekek száma duplázódik meg, hanem a velük foglalkozó szakemberek száma is. Jelenleg is várják a megfelelő szakképesítéssel rendelkező gondozónők jelentkezését a Nyírbátori Szociális Szolgálatnál.