ELADJÁK AZ ÖNKORMÁNYZATI ÜZLETHELYISÉGEKET

 

Az „ezeréves álom”, akár így is mondhatnánk a nyírbátori önkormányzat üzlethelyiségek bérlőinek régi vágyát, mármint, hogy adja már el végre az önkormányzat ezeket az évtizedek óta bérelt üzleteket. Kétségtelen tény, hogy erős lehetett a nyomás és alkalmanként a kísértés is, hogy tegyék pénzzé a „családi ezüstként” is számon tartott üzleteket.  Nyilván, hogy sokszor volt lobbizás, s nyilván, hogy volt pénzszűke is, de 2023-ig kellett várni, hogy ez a lehetőség is megnyíljon. A jelenlegi bérlők erős szándéka, hogy végre tulajdonosokká váljanak.  A papír-írószerbolt bérlője 15 éve remélte ezt a döntést és Kovácsné Nagy Diána most már csak abban reménykedik, hogy versenyelőnyben lesznek más pályázókkal szemben és az ár is a realitások talaján marad. Amennyiben megveszik, akkor rögtön komoly fejlesztéseket is terveznek a saját üzletükben. Az ilyen típusú fejlesztéseken, felújításokon, átalakulásokon már túl vannak a divatüzletek bérlői. Kósáné Molnár Erika az egyik divatos női ruhákat kínáló üzlet bérlője is elmondta, hogy 2005 óta vannak ebben a helyiségben és eddig kb. 30 millió Ft-ot költöttek arra, hogy igazán elegáns, a vevőket már a körülményekkel is megfogó eladóteret alakítsanak ki. Mondjuk, van is ennek eredménye, teszi hozzá, hiszen az egész megyében híre van az üzletüknek.  Mindenesetre izgalmas helyzet egy privatizáció előtt, hogy a bérelt helyiségre költ valaki, kb. 30 millió Ft-ot, azután jön az eladási hirdetmény, amiből senki más versenytársat sem lehet kizárni. Két üzlettel arrébb, Szabó Zsolt mondja, hogy korábban inkább álom volt az, hogy egyszer majd megveszik a „boltot”, hiszen, aki bérelt már, az pontosan tudja, hogy milyen előnyök és hátrányok vannak, ha bérleményben vagy saját tulajdonban kénytelen az ember vállalkozni. Egyébként részükről mindig volt szándék a megvételre, teszi hozzá az üzletember. Kovácsné Nagy Diána valószínűleg az összes bérlő reményét fogalmazza meg akkor, amikor arról beszél, hogy abban bíznak, nem kell versenytársakkal licitálni a mostani bérleményre, hanem mindenki megveheti a saját üzletét, mintegy verseny nélkül.

Máté Antal polgármester is a bérlők rendszeresen visszaköszönő igényét említi első helyen, amikor a privatizáció indokát jelöli meg, miközben az is kiderül, hogy a másik, legalább ilyen erős ok, hogy megtalálták azt a fejlesztési célt, amihez ezek a százmilliók elengedhetetlenül szükségesek. Ez pedig az idősek lakóparkja, amiről a polgármesterrel készült hosszabb interjúban van szó bővebben.

Itt van ugye a bérlők várakozása, és másik oldalon az önkormányzat elvárt bevétele, s ugyanakkor az önkormányzati vagyonról rendelkező törvény szigorú feltételei, amikor valamilyen önkormányzati vagyon privatizációjáról van szó. Ha ezt a három feltételt sikerül összeegyeztetni, akkor a többség számára mindenképpen eredményes lesz ez az értékesítés. Megnyugodhat a bérlő, mint tulajdonos, forráshoz jut a város és indulhat az idősek lakóparkjának az építése is.

Nézzük a részleteket! Máté Antal: a nemzeti vagyonról szóló törvénynek megfelelően ezeket a helyiségeket a város annyiért értékesíti, amennyi az ára. Az ingatlanokat felértékelték és azon az áron hirdetik meg. A másik cél az, hogy ezzel a privatizációval a helyi vállalkozásokat segítsék. Máté Antal is tisztában van vele, hogy itt többen, több évtizede vannak „házon belül”, költöttek az üzletre, engedéllyel, vagy sokszor anélkül, de az biztos, hogy ebből az üzletből szeretnék a családjuk megélhetését biztosítani. A pályázatot tehát úgy írják ki, hogy a jelenlegi bérlők előnyt élvezzenek. A harmadik cél, hogy a városnak ebből komoly bevétele származzon, amit más vagyontárgyba fektethetnek be.

Az is izgalmas kérdés, hogy a felértékelésnél melyik állapotot veszik figyelembe. A polgármester azzal nyugtat meg mindenkit, hogy az üzleteket, közel egységes négyzetméter áron hirdetik meg. Máté Antal úgy gondolja, hogy július közepére ez az értékesítési folyamat lezárulhat. Minden üzletet értékesítenek, jelzi a városvezető, ha valamelyik bérlő nem akarná megvenni az üzletét, attól azt másnak még értékesítik, és az új tulajdonossal kell egyezkedni a jelenlegi bérlőnek.