Igazán másfél-két éve zúzta le mind az önkormányzati, mind a magánszféra költségvetését az energi árának dúrva elszállása. Akár a gázról, akár a villamosenergiáról beszélünk, az addig szolidan emelkedő árak többszörösére emelkedtek, amelyek már egy családnál is nagyon jelentősnek számítottak, de a nagyfogyasztóknál egyenesen csődközeli helyzetet, sok esetben jelentős működésbeli korlátozást jelentettek. Emlékszünk még a "fázósra hűtött" munkahelyekre, a bezárt intézményekre, s a sötétbe vesző téli estékre. A feszített, a hiányos költségvetésű önkormányzatok eleve lekapcsolták a közvilágitást, bezárták a nagy energiafogyasztónak számító fürdőiket, s korlátoztak minden olyan intézményi működést, ami nem volt feltétlenül fontos a mindennapok megéléséhez. Nyírbátorban még ekkor is világítottak az utcai lámpák éjszaka is, de persze korlátozottan működtek a kulturális intézmények és egy ideig csak az úszók használhatták az elkülönített úszómedencét, a fürdő többi része, akkor zárva volt.

A városban már korábban elkezdődött az átállás a megújuló energiára - pontosabban ezzel a vásárolt energia mennyiségének a csökkentése, illetve saját forrásból energiatakarékos ledvilágitásra cserélik a régi, nagy fogyasztású utcai lámpákat.. A legtöbb közintézmény tetején már napelemek termelik az áramot, sorolja Máté Antal polgármester, s az igazán nagy előrelépés a fürdőnél épülő, fél megawattas napelempark lesz, ami tavasztól a Sárkány Fürdő villamosenergia igényének a felét szolgáltatja majd. Itt a megtérülés 4-5 év lesz. Ez a beruházás pályázati forrásból valósulhat meg, mint ahogy sikeres pályázat finanszírozza a városháza, az idősek otthona és a Városi Szociális Szolgálat központjának a hőszigetelését.

Az energiamegtakarítás, illetve az energiahatékonyság és az energiafüggetlenség volt a fő témája a MÖSZ égisze alatt az Egyensúly Intézet koordinálásával szevezett nyírbátori konferenciának is, ahol elhangzott, hogy nem szabad mindig a minél gyorsabb megtérülésben gondolkodni, amikor egy energiamegtakarítást segítő fejlesztésről döntünk. Csernus Dóra az Egyensúly Intézet egyik szakmai igazgatója szerint ilyenkor többféle szempontot érdemes mérlegelni, s ebben csak az egyik szempont a gyors megtérülés. Érdemes végigondolni, hogy mit jelenthet egy egy jobb hőszigetelés például az egészségre. De abban is érdemes gondolkodni, hogy a megújuló energia, amikor kiváltja a fosszilis energiát, azzal kicsivel mindig elodázza a környezeti katasztrófát is.