2018 fontos esztendőnek számít a Nyírbátori Városi Könyvtár életében. Egyrészt olyan fejlesztési folyamat indult el, amelynek köszönhetően már igen sürgető felújítási munkálatokat is el tudtak végezni. A több mint tíz millió forintos költségvetésből megvalósuló változásokról Sipos Ferenc, könyvtárigazgató tájékoztatta a Bátor Médiát.

„Első lépésként a régi fanyílászárókat cseréltük ki, a nyár folyamán a szakemberek korszerű műanyag nyílászárókat építettek be ezek helyére. Röviddel ezután a villanyhálózat felújítása következett. Kicserélték az elavult, korszerűtlen vezetékeket, illetve azóta energiatakarékos lámpákat használunk a könyvtár területén. Az éves felújításnak talán a leglátványosabb eleme zajlott az év végén. A felnőtt részleg kölcsönző részét átfestettük, illetve több részen is új burkolatot raktak le. Elmondhatjuk tehát, hogy a második emelet teljesen megújult” – mondta Sipos Ferenc. Hozzátette: „A DJP-program keretében elnyert technikai eszközöket pedig már hónapok óta igénybe tudják venni az olvasók, a könyvtárlátogatók. Ezeket különböző programok keretében, rendezvényeken is tudjuk használni. Vannak, akik egyébként azért keresik fel a könyvtárat, mert az intézmény ügysegédi szolgáltatásait kívánják igénybe venni. Ezzel pedig napi segítséget tudunk nyújtani az itt élőknek. Pl. nyomtatványok letöltése, nyomtatása, illetve fénymásolás vagy életrajzok megírása által akár.”

A könyvtárigazgató külön köszönetet mondott munkatársainak a felújítást követő helyreállítási, rendezési feladatok ellátásáért. Kiemelte: az olvasók részéről Nyírbátorban komoly várakozás előzte meg az intézmény újranyitását, így január első hétfőjén nyitásra egy kisebb tömeg gyűlt össze a könyvtár épülete előtt. Az ígéretek szerint a könyvtár életében a 2019-es esztendő is legalább olyan gazdag lesz programokban, mint az előző év volt.

eni