„Az az alapvető cél, hogy olyan területeket próbáljunk meg lefedni, ahol az államnak, vagy az önkormányzatnak nincs igazi terepe, és ezért az ottani véleményekről, érdekekről nem is lehet valós információnk.”.. mondja Máté Antal a Nyírbátor Jövőjéért Egyesület létrehozásáról. Nagy Miklós interjúja.

 

 

 

 

Első fórumát tartotta meg az új egyesület és egy izgalmas témáról, az alapítványi általános iskola tervét vitték a nyilvánosság elé. Ennek az iskolának a létrehozása ennyire komoly, vagy csak most folyik a lakássági igények felmérése?

A képviselő testület ülésén, amikor ezzel az üggyel foglalkoztunk, reálisa a 2020 szeptemberi dátumot jelöltük meg, mint lehetséges időpontot. Egy iskola alapításánál, vagy indításánál sok körülményt kell tisztázni és komoly előkészítés nélkül nem szabad belevágni. Nem csak az épületről, vagy a pedagógus kar kialakításáról kell beszélnünk. Itt be kell vonni a szülőket, össze kell hozni őket az alapítvánnyal és közösen kell kitalálni, összerakni, hogy egyáltalán milyen legyen ez az iskola. Meg kell határozni a programot, meg kell fogalmazni a célt, a tematikát, illetve meg kell jelölni az esetleges specialitásokat, amelyek mentén egy iskola tartalmi része is összeállhat.

A fórumon elhangzottak-e olyan felvetések, amelyek miatt megváltozott az elképzelése, vagy inkább megerősítették a jelenlévők ennek az elképzelésnek a helyességében?

Az érdeklődés a város méretéhez képest magas volt. Olyanok jöttek el, akiket az érdekelt, hogy egy ilyen iskola hogyan fog működni. Voltak olyan kérdések, amelyeket jó, hogy tisztáztunk ott is. Nagyon fontosnak tartom, hogy ebben az ügyben is elindult egy párbeszéd. Jó volt látni, nekünk, döntéshozóknak, hogy mire kell a hangsúlyt fektetni. A szülők részéről fontos kérdés volt, hogy ez az iskola, mindentől függetlenül, stabilan fog működni, ha egyszer elindul. Az volt a kérdés, hogy mi garantálja azt, hogy a beiratkozott gyerekek ebben az iskolában fognak végezni is. Ez a bizonytalanság a mai hektikus politikai időkben jogosnak tűnik. Megnyugtatunk mindenkit, hogy lehet olyan szerződéses feltételeket kialakítani, ami egy ilyen iskola folyamatos működését is lehetővé teszi.

A fórumon már hasonló módon működő alapítványi iskolák vezetői is elmondták a tapasztalataikat és beszéltek az eredményeikről. Egy ilyen iskola alapításába mindenképpen szűkség van a nyírbátori önkormányzat tevőleges részvételére?

Mi nem mindenáron akarunk iskolát alapítani. Az önkormányzatnak az a feladata – ezt támogatják a városlakók is – hogy folyamatosan azon dolgozzunk, hogy az itt felnövekvő generációk a településen maradjanak. Legyen munkahelyük, megélhetésük, lakásuk, biztonságosan tudjanak közlekedni és a a lehető, legszélesebb körű szolgáltatásokhoz is hozzá jussanak. Ebben a körben egy kardinális kérdés az oktatás. Az elmúlt években az oktatás jelentős változáson ment keresztül. Van egy erős társadalmi igény, hogy az oktatásban kialakult helyzetre is adjunk határozott választ. Vagyis azoknak a szülőknek is adjunk alternatívát, akik nem gondolkodnak egyházi oktatásban.

Ez ennyire tapintható, mérhető igény?

Eleinte nagyon is komoly igény volt. Azután egy kicsit csillapodott ez a feszültség, de tavaly, amikor az állami iskolavezető választás ügye felborzolta a kedélyeket újra felerősödött ez téma. A szülők részéről érződik egy komoly aggály, hogy az az iskola, ha a vezetőváltás is ennyire átpolitizálódik, vajon hogy fog működni. Ma már napi szinten kapjuk a jelzéseket a szülőktől. Ez egy valós társadalmi kérdés és, ha ez az igény, akkor erre kell reagálni.

Amennyiben ebben az önkormányzat tevőlegesen vesz részt, akkor ez a költségvetésre is kihatással lesz. Egyáltalán, hogy vesz részt az iskola indításában, illetve fenntartásában az önkormányzat?

Az iskola fenntartásában kétféleképpen tudunk részt venni. Az önkormányzat adja majd az ingatlant. Itt nem arról van szó, hogy átadunk egy épületet, hanem kialakítunk egy iskolának alkalmas épületet. Nyilván egy meglévő épületre gondolunk, amit átalakítunk iskola céljára. Ezzel növeljük az önkormányzat vagyonát.  Ugyanúgy gondoljuk, mint a majdani egyetemi oktatás beindításánál, hogy az épület üzemeltetését vállalja az önkormányzat. Ez a keretrendszer szűkséges az alapítványi iskola működtetéséhez, hiszen az ilyen iskolák finanszírozása messze elmarad az egyházi iskolák állami normatívájától, de még az állami iskolák normatíváját sem kapják meg. Ezen túl még azzal tudunk segíteni, hogy a tehetséges, de hátrányos helyzetű gyerekek számára ösztöndíjat kínálunk. Ez már ma is gyakorlat a városban. Ez azért fontos, mert az alapítványi iskolákban általában van valamekkora összegű tandíj. Bízom benne, hogy ez nem lesz magas összeg és egy átlagos család számára is vállalható mértékű lesz.

Mit gondol, a nyírbátori cégeket be tudják vonni ennek az iskolának a támogatásába?

Be kell a cégeket vonni! Az iskola alapításának elsődleges célja a helyben lakó gyerekek, családok számára biztosítani a választás lehetőségét, de azt is látjuk, hogy sok, magasabban képzett munkavállaló jár a városi cégekhez dolgozni, s számukra is vonzó alternatíva lehet egy színes óvodai, iskolai oktatási rendszer. Hosszú távon kínálhat egy olyan jövőképet a bejárók számára is, hogy a végén Nyírbátorban telepedjenek le. Ezért is mondjuk, ez az oktatási forma előrelépés lesz. A cégek részéről egyébként is volt ilyen megkeresés.  Ma nem kérdés, hogy ezzel a cégek munkaerő problémáira is adunk egy megoldási helyzetet.

Mi az elképzelés, hogy egy új alapítású, önálló iskolát indítanak, vagy egy már meglévő, hasonló profilú alapítvány tagintézményeként kezdődne itt az oktatás?

Ez már csak technikai kérdés. Ez attól függ, hogy milyen alapítvánnyal tudunk együttműködni.

A fórumon felszólaló szakemberek csupán szakmai lehetőségekről beszéltek, de nincs velük megállapodás, hogy az az alapítvány létesítsen itt általános iskolát?

Ez egy a megyében is iskolát működtető szervezet. Azt gondoltuk, hogy a gyakorlati kérdésekre ők tudnak hiteles válaszokat adni. Majd a testület dönt arról, hogy kivel működjünk együtt.

Biztos, hogy kisfelmenő rendszerben indul az új iskola? Vagy előfordulhat, ha van elég jelentkező, hogy több évfolyam indul első évben is?

Számos verzió lehet. Alapvetően a szülői igény dönti el, hogy  hány osztállyal indul a tanítás. Ma nagyobb esélye van annak, hogy az alsó tagozat egyszerre indul, mint annak, hogy csak egy első osztály induljon. Ez már a fenntarthatóságot is egyszerűbbé teszi.

Elképzelhető, hogy tömeges átiratkozás lesz.

Igen, akár ez is előfordulhat. Azt kell megérteni minden városi szereplőnek – beleértve az állami iskolát, az egyházakat – hogy ez nem ellenük, hanem a város lakosságának az igényei miatt alakulhat ki. Még akkor is, ha vannak olyan súrlódások, amelyeket fel kell vállalni. Ugyanúgy, mint akkor, amikor felvállaltuk azt súrlódást, hogy elinduljon a református óvoda. Akkor is voltak konfliktusok, de felvállaltuk ezeket, mert akkor is azt gondoltuk, hogy jó, ha színesedik a nevelési rendszer. Ugyanezt a nyitottságot, együttműködési készséget várjuk el a felektől, az alapítványi iskola esetében. Egyébként pedig, hosszú távon ez mindenkinek az érdeke.

Ezt a fórumot, aminek a témáját megbeszéltük a Nyírbátor Jövőjéért Egyesület szervezte meg. Itt egy  új civil szervezetről van szó, aminek Ön az elnöke. Milyen céllal hozták létre ezt a szervezetet?

Ez az egyesület egy széles társadalmi közeget fog át. Az alapvető cél az, hogy olyan területeket próbáljon meg lefedni, ahol az államnak, az önkormányzatnak, vagy más hivatásos szervezeteknek nincs valós terepe, miközben lehet olyan erős társadalmi igény, hogy bizonyos érdekeket összehangoljunk, ütköztessünk, vagy csupán megvitassunk, illetve új kezdeményezéseket elindítsunk. Az a célunk, hogy ebben a civil közegben minél több városlakó, fiatal találja meg azt a fórumot, ahol számít a véleménye. Színes témák kerülhetnek elő, mint pl. az állattartás, vagy a közlekedés, a városszépítés, és még sok más is.  A közösséghez beérkező igények alapján kerülnek terítékre a témák.

Egy polgármester inkább a vendége szokott lenni egy ilyen egyesületnek és nem az elnöke. Az ember azon gondolkodik, hogy idén választások lesznek és ez is lehet mozgatórugó. Vagy tényleg úgy látja, hogy van egy hiátus, amit csak egy civil szervezettel lehet betölteni, mert, ha hivatalossá válik, akkor csak a megszokott merev keretek között halhatnak el az ügyek?

Az elmúlt időszakban nagyon sok területen próbáltunk meg nyitni az emberek felé .Azt is észrevettem, hogy mi próbálunk teljesen természetes módon kommunikálni az emberekkel, de éket ver közénk az, hogy itt egy önkormányzatról, illetve egy hivatalról van szó. Ezért nehéz igazi nyitott légkört kialakítani. Az egyesületi forma sokkal jobban tud nyitni. Ami az én elnökségemet illeti, azért nézze meg nyugodtan, hogy nekem nem igen van más civil tisztségem és még egy apró sportegyesület elnöke sem lettem. Más polgármesterrel ez nem mondható el. Azok a közösségek fejlődnek a legjobban, ahol komolyan veszik a civil közösségeket és a legtöbb kérdést velük megvitatva, a civilek egyetértésével döntenek el. Ezért is igyekszünk együttműködni minden civil közösséggel.

Több és új információk jutnak el Önhöz, akár az önkormányzathoz azzal, hogy egy civil fórumon keresztül kommunikál a város lakóival?

Több is és más is. Hiszen már az első fórumon látszott, hogy olyanok is eljöttek, akik egy sima önkormányzati fórumra nem szoktak elmenni. Biztos vagyok benne, hogy ez sok segítséget jelent majd, hiszen többlet információkhoz jutunk.

Látszik, hogy erős startot vett az egyesület, hiszen a következő téma a bérlakásépítésről szól majd.

Ez a projekt ma lett végre igazán aktuális. Most engedélyezte erre a célra a hitelt a kormány. Megjegyzem 2 év kellett hozzá. Nagyon fontosnak tartom, hogy megtudjuk a fiataloknak milyen lakhatási elvárásai vannak. Milyen lakásba szeretnének költözni. Valóban társasházi bérlakásban érdemes gondolkodni, vagy van már egy olyan réteg is, aki képes viszonylag olcsó, de önálló kertes házak építésébe is bele fogni. Aztán kérdés, hogy ott milyen szolgáltatásokat várnának el. Milyen észrevételeik lennének a biztonsáról, a majdani közlekedésről, a környezetet milyennek szeretnék.

Ez a gyakorlat eléggé megbonyolítja majd az önkormányzat működését.

A jó döntések a bonyolult működésből születhetnek. Tudom, hogy nagyon egyszerűen is dönthetnénk, ez van, ezt kínáljuk és kész. Csakhogy én nem ebben hiszek. Inkább legyen bonyolult, de feleljen meg a színes igényeknek. Nekünk a fiatalokkal együtt kell erről gondolkodni. Például, hogy lehet majd a bérlakásból saját lakás. Nélkülük ezt nem szabad kitalálni.