Évfolyam találkozót szerveztek a nyírbátori gimnáziumban 1981-ben érettségizettek, akik idén hatvan évesek. A négy párhuzamos osztály - az orosz és matematika tagozat, a biológia tagozat, az általános tagozat, illetve a cipős tagozat – együtt kezdeményezte az első évfolyam találkozót.
Augusztus második szombatján a gimnázium – ami abban az időben a Báthory István Gimnázium és Cipőipari Szakközépiskola nevet viselte – előtt izgatottan gyülekeztek az „öregdiákok” a különleges eseményre. Volt több rácsodálkozás, hiszen a 18 éves korhoz képest látható volt némi változás. A hajviselet, az öltözék és az a több mint négy évtized kissé átformálta az embereket. Igazából a szemek és a hang volt a legjobb segítség a beazonosításhoz. Az ország több településéről érkező volt diákok közül a Zala megyei Gellénházáról jött a legtávolabbi.
Máté Antal polgármester a Várostörténeti sétányon fogadta a vendégeket, beszélt Nyírbátor jelenéről és jövőjéről, valamint a második várossá válásának ötvenedik évfordulójára szervezett gazdag programkínálatról. 
Az egykori középiskolások megtekintették a jelentős átalakuláson keresztülment egykori alma matert. A program további részében mindenki beszélt magáról röviden, majd felidézték a gimnáziumi évek emlékeit. Úgy zsongott a terem, mint annak idején a gimi folyosója a szünetben. Az anekdotáiról ismert Kurtyán Mária tanárnő köszöntötte a megjelenteket. 
Több helyről érkeztek, sokféle utat jártak be, de a kis nyírségi város iránti szeretetben, s a nyírbátoriságban közös nevezőn volt a közel hatvan, régebb óta fiatal diák.