Nem ígérhetek mást, csak vért, verejtéket és könnyeket.  Le fogom őket szoktatni arról, hogy rágalmazzanak, személyiségi jogot sértsenek. Minden létező eszközzel megpróbálom megszabadítani a közéletet a politikai kalandoroktól.   

Helmeczy László ügyvéddel Nagy Miklós beszélgetett            

 

 

 

Igaz ugyan, hogy hosszan őröltek az igazság malmai, de végül csak jogerősen pert nyert dr. Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő és felesége dr. Rizsák Ildikó Nyírbogát fideszes polgármester ellen. Az ügy előzménye egy 2013-s nyírbogáti fideszes rendezvény, ahol – ezek szerint – megsértették az Ön jó hírnevét, megrágalmazták és az érintetteket bocsánatkérésre, helyreigazításra, illetve a két politikus 2 millió Ft megfizetésére kötelezték. Ügyvéd úr! Elégedett ezzel az ítélettel?

Tulajdonképpen mondhatom, hogy elégedett vagyok az ítélettel. Bár, ahhoz képest, amit elkövettek ellenem, ez az ítélet elég enyhe. Ugyanakkor, ha azt nézem, hogy egy kormánypárti országgyűlési képviselőt, illetve egy kormánypárti polgármestert marasztaltak el, akkor ettől nagyobb szégyen nem kell. Ez az eset is mutatja, hogy ezeknél a politikusoknál a mélységnek nincs határa. Ezen a választási rendezvényen, a fényképek tanúsága szerint legalább 130 – 150 személy vett részt, de közülük egyetlen egy olyan ember nem volt, aki odajött volna és elismerte volna, hogy ez és ez történt. A fideszes aktivista nem lát, nam hall és nem beszél.

Szórólapokat, vagy inkább sorvezetőket osztogattak, vagy mutogattak a rendezvényen?

Karácsonyig három szórólap is megjelent velem kapcsolatban. Aljasabbnál aljasabbak..természetesen. Amikor ez az esemény történt, én még nem is voltam az Összefogás jelöltje hivatalosan.

Nyilván már tudták, hogy Ön lesz a jelölt.

Legfeljebb pletykaszinten tudhatták. Majd csak három nappal később jelentette be Bajnai Gordon a jelöltségemet. Akkor még kampányidőszak sem volt és én jelölt sem voltam hivatalosan. Ehhez képest  ezek a politikusok Nyírbogáton összehívtak egy választókerületi gyűlést, ahol szétosztottak egy szórólapot, amelyben rólam írnak, mint maffiafőnök, vagy mint szervkereskedő, aki  embereket öletett meg, és még ki tudja, minek nem hordanak el. Megvesztegettem a bírókat, ügyészeket. Ez valami egészen borzasztó. Simonék azért diplomás emberek, akik ha beleolvastak ebbe, és van bennük egy csöppnyi tisztesség, akkor leállítják.

Ebben az ügyben az bizonyosodott be, hogy a politikában semmi nem számít, nincs semmilyen alsó határ?

Simonéknál úgy tűnik, hogy nincsen. Amikor Simonék meghallották, hogy én indulhatok vele szemben, „bedübörgött a majré”.  Veszélyes ellenfélnek számítottam. Felmerülhetett benne, hogy mi lesz akkor, ha nem választják meg?

Túl azon, hogy kitűnő dolog politizálni, de lehetett valami más motívuma is Simon képviselő úrnak?

Marha egyszerű! Simon úr csak addig nem ül a vádlottak padján, amíg országgyűlési képviselő és mentelmi joga van.

Ez egy konkrét, de nem a mostanihoz tartozó ügy!

Ha egyszer nem választják meg, abban a pillanatban le kell ellene folytatni azt az eljárást, amely most még fel van függesztve.”Jogosulatlan gazdasági előnyszerzés és más cselekmények miatt.” Öt vádlottat már elítéltek abban az ügyben. Őt nem adta ki az országgyűlés, holott köztörvényes ügyről van szó. Csakhogy ilyen esetben nincs elévülés. Ezt az ügyet nem lehet megúszni. Álláspontom szerint már 2010-ben és 2014-ben sem lett volna szabad elindítani Simont.

Már miért ne, hiszen megnyerte mind a kétszer a választást.

Na, de hogyan? Ennek az embernek a stábját már 2002-ben választási csaláson kapták. Amúgy meg, ebben az országban én már a világon semmin nem csodálkozom. Az, hogy a vezető kormánypárt elindít egy – a köztörvényes ügye miatt – a mentelmi joga mögött bujkáló Simon Miklóst, már önmagában is elképesztő. De ez az ember aztán a parlamentben a Rendészeti és Honvédelmi Bizottság alelnöke is lesz. Kérdezem, hogy mehetett át a nemzetbiztonsági átvilágításon?  Attól nagyobb zsarolási potenciál nincs, minthogy valakinek a feje fölött van a büntetőeljárás réme. Aki ellen büntetőeljárást fognak lefolytatni egy olyan ügyben, amiben az öt vádlottat szabadságvesztésre (kit végrehajtandóra, kit felfüggesztettre) ítéltek, az az ember zsarolható. Mit keres egy ilyen bizottságban?

Na de Ügyvéd úr! Ezt mindenki tudja! A teljes nyilvánosság is, azaz milyen zsarolási helyzet alakulhat ki itt?

Már hogyne lehetne zsarolni. Képzelje el, hogy valamelyik, már elítélt személy azt találja mondani, hogy a korábbi, tagadó vallomása helyett elmondja az igazat a képviselőről. Na, tényleg nem lehet zsarolni. Azt állítom, hogy ma a Honvédelmi Bizottságban Simon Miklós személye nemzetbiztonsági kockázat!  Annyira féltenek bennünket a migránsoktól. Akkor megkérdezném, mit keres ez a pali ott, abban a bizottságban? Hiszen ott rengeteg, szigorúan titkos információhoz jut.  A Rendészeti és Honvédelmi Bizottságban egy zsarolható ember? Mit keres ott?

Akkor varrjuk ezt a szálat! Ön úgy gondolja, hogy abban az ügyben, akiket már elítéltek, hamisan tanúskodtak?

Én nem tudhatom, de én ismerem annak az ügynek a tényállását, hiszen védő voltam abban az ügyben. Abban az ügyben, az ügyészség sem tehet mást, ahogy vége Simon mentelmi jogának és a vádlottak padjára fogják ültetni. A bíróság pedig nem tud mást tenni, mint elítélni, hiszen olyan a tényállás. Nem is értem, hogy a miniszterelnök meddig tűri még el, amit ez a házaspár csinál. Ez egy szégyen. Szerkesztő úr! Ezek azt gondolják, hogy bármit megtehetnek.

Mindenki láthatja, hogy fideszes politikusok esetében elég lightosan jár el a Legfőbb Ügyészség. Emlékezzünk csak Simonnál volt az a híres szabadságmegváltás és végkielégítés. Amit Simonné, néhány nappal az után, hogy megválasztották, szíveskedett Simonnak megszavaztatni. A megyei ügyészi szervek, a Kormányhivatallal együtt semmit sem csinált. Végül csak vissza kellett fizetni a milliós végkielégítést.

Azt nyilatkozta, hogy nem áll itt meg, hanem folytatja az ügyet. Hogyan, milyen irányban?

Megyek a hamis tanuk után, illetve a hamis bizonyítékokat csatolók után. Itt még nincs vége a játéknak. A bűncselekményt ők követték el, többek között Simon is. Jogerős ítélet van arra, hogy mit csináltak. Amit ott csináltak, az bűncselekmény. Csak ebben az ügyben sem adta ki a Parlament, ezért a bűnügyben nem büntették meg. Mint Churchill, Simonéknak üzenem: „Nem ígérhetek mást, csak vért, verejtéket és könnyeket.” Le fogom őket szoktatni arról, hogy rágalmazzanak, személyiségi jogot sértsenek. Minden létező eszközzel megpróbálom megszabadítani a közéletet a politikai kalandoroktól.