TESZTELÉS

 

Hullámzó eredmények a nyírbátori önkormányzati teszteléseken. Az elmúlt hetek alapján a lakossági tesztelési adatok azt mutatják, hogy – nagyjából – minden ötödik teszt pozitív lett, s ez a tendencia folytatódik. Ebből a sorból erősen kilógott 26-a, péntek, amikor is az elvégzett 50 tesztből csupán kettő mutatott ki fertőzést.  Hétfőre, azaz 29-re már visszaállt a korábbi tendencia.46 jelentkező volt az Orvosi Ügyeleten kialakított tesztelő ponton, s 9 vizsgálat mutatott ki fertőzést.  Ezek a számok is bizonyítják, hogy a koronavírus járvány nagyon erőteljesen van jelen a városban.

 Közben persze zajlik az oltás is. Minden háziorvosi praxisban, illetve a szakrendelőben kialakított oltópontokon folyamatosan oltanak. A hazánkban engedélyezett összes oltóanyagot használják Nyírbátorban is. Miután, nagyrészt beoltották az időseket és többnyire a regisztrált krónikus betegeket is, a háziorvosi körzetekben jelentős a szóródás a korcsoportonként behívásokban. Előfordulhat, hogy egyik praxisban még a 60-70 év közöttieket oltják, egy másik praxisban már a negyvenes korosztály regisztrált tagjai is sorra kerültek.

Kicsit megboríthatja az oltási tervet, hogy végre előre vették a pedagógusokat, akiknek – ha még nem tették meg eddig – előbb regisztrálniuk kell, s április elsejétől megkezdik a vakcinázásukat. A jelenlegi tervek szerint április 19-től a tanítás már az iskolákban folytatódna. Itt jegyezzük meg, hogy városi pedagógus áldozata is van a COVID-19 járványnak.

Addig is érdemes teszteltetni, hiszen a városban, éppen az önkormányzati tesztelések segítségével, több járványgócot is sikerült felszámolni. Míg az első postai tesztelésnél több is volt, jelenleg már egyáltalán nincs pozitív tesztet produkáló munkatárs a postánál.  Más a helyzet a folyamatosan teszteltető Diehnél, ahol, szinte minden alkalommal találtak legalább 1, de néha 4-5 fertőzöttet is, ami azt jelenti, hogy tesztelés nélkül, könnyen berobbanhatott volna egy súlyos járvány a német tulajdonú cégnél. Hullámzó a helyzet a rendőrségnél. Előfordult, hogy találtak pozitív mintát az állomány tagjánál. Az önkormányzati intézményeknél, cégeknél szintén változóak az eredmények. Legtöbbször nincs beteg, de hol az óvodánál, vagy a városházán elő-előfordul egy-egy pozitív minta.

Ezen a héten, szerdán lesz még lakossági tesztelés, s legközelebb, húsvét után, április 7-én, szintén szerdán 16 órától.  Fontos lenne, hogy, különösen tünetek esetén a 14 alatti gyermekeket is teszteltessék a szülők. Az önkormányzat már beszerzett olyan teszteket is, amelyek a gyerekek által könnyebben elviselhető módon, nyálmintából mutatják ki az eredményt.