Kevés program vagy programtalanság?

A Nyírbátori Kulturális Központ is nagy veszteségként éli meg a programok és a nézők jelenlegi kötelező mellőzését. Mint a kulturális intézmény vezetőjétől megtudtuk, a nyírbátori programok egy részét nem mondták vissza egyértelműen, hanem áthelyezték a fellépőkkel történt egyeztetéseket követően későbbi, jelenleg biztonságosabbnak vélt időpontokra. Vályogos Gréta a Kulturális magazin vendége volt a Bátor Televízióban.

  • Egyelőre a 2020. április 30-i kormánydöntés értelmében továbbra sem nyithat ki a Nyírbátori Kulturális Központ és annak egyéb kulturális színterei sem. Emellett nem szervezhetünk semmilyen típusú és semmilyen létszámú rendezvényt sem. Amit biztosan tudunk, hogy augusztus 15-ig az 500 fő feletti rendezvények nem engedélyezettek. Amiben nagyon bízunk, hogy az 500 fő alatti rendezvények átgondolásra kerülnek és az itt érvényben lévő korlát feloldásra kerül.

A Nyírbátori Kulturális Központ színházterme ettől az évadtól már tükörbérletben várta a színházrajongókat, így a jelenlegi helyzetben minden darab két elmaradt előadást jelent a bérletek vonatkozásában. De a bérletes előadások mellett bérletszünetben megtekinthető darabok is szerepeltek a kínálatban. Vályogos Gréta kiemelte:

  • Arra törekszünk, hogy ezeket az előadásokat pótolni tudjuk. Egyelőre úgy látszik, lesz erre keretünk. Ez függvénye annak, hogy az intézményt fenntartó kft. milyen szintű bevételkiesést könyvel el. Nekünk, a kulturális központnak alkalmazkodnunk kell ehhez. most úgy tudjuk, pótolhatóak lesznek az elmaradt előadások. Szeretném elmondani, hogy a városvezetés és a kft vezetése is mindig arra törekedett, hogy a kultúra ne sérüljön Nyírbátorban. Biztos vagyok benne, hogy a veszélyhelyzet elmúlása után valamennyien azon lesznek, hogy a nyírbátori lakosoknak minél több kulturális programban legyen részük.

 

  • Ha a jelenlegi jövőkép marad, akkor biztosan láthatja a helyi közönség a Hippolyt, a lakáj című színházi előadást a Turay Ida Színház előadásában, a Nicsak, ki lakik itt?! című darabot a Bánfalvy Stúdiótól. Az említett bérletes előadásokon túl későbbi időpontban lesz látható a Gergely Theáter által jegyzett Pasik a pácban című produkció. Akik már megváltották jegyüket erre a bérleten kívüli programra, ők az új időpontban természetesen megtekinthetik ezzel a belépővel az előadást. A legkisebbek számára szervezett Bibedombi szörnyhatározó című produkciót a Napsugár Bábszínház is egy másik időpontban mutatja be a nagyszínpadon. A színházi előadásokon túl a későbbiekben kap helyet a kulturális programok között az a könyvbemutató, közönségtalálkozó, amelynek vendége Sál Endre lesz. Az író, újságíró által szerkesztett Újságmúzeum című oldal ma már tízezreket ér el minden reggel, amikor a szerző közzéteszi legújabb Facebook-bejegyzését. Ezek az írások eddig is online voltak elérhetőek, így a későbbi nyírbátori találkozásig bárki felfedezheti az oldalt saját maga számára. Az írások főként a régmúlt ismert vagy már elfeledett szereplőit mutatják be a hazai filmipar, színházi, kulturális, éjszakai élet, stb. kapcsán. Az író eddigi munkáiból már megjelent egy kötet is Mi, magyarok címmel. 

 

Ezúton is szeretném tájékoztatni a nyírbátori közönséget, hogy Presser Gábor elhalasztott szerzői estje 2020. november 11-én lesz látható a Nyírbátori Kulturális Központ színháztermében.

Erdei-Nagy Ibolya