Idén Nyírbátorban adják át a Radnóti díjat

2019-ben Nyírbátort választotta a Radnóti díj átadásának helyszínéül a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége. A MEASZ ünnepi rendezvényét március 21-én, az Antirasszista világnapon tartják a Nyírbátori Kulturális Központban. Az esemény hátteréről, a nyírbátori helyszínválasztás okairól Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke tartott sajtótájékoztatót valamint Máté Antal, a település polgármestere, aki egyébként a díjazottak között volt a múlt évben.

 

Díjat alapítottak, példát mutatnak

Antifasiszta szervezet vagyunk, de a rasszizmus a fasizmus előszobája. Tehát a folyamat kezdődik először az emberek megkülönböztetésével, kirekesztésével és utána jönnek a sokkal rosszabb következmények. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet. A kezdeti lépések után azt tapasztaltuk, hogy ami tevékenységünk, a mi elképzeléseink jó mintául szolgáltak mások számára, és azóta már több civil szervezet is alapított különféle díjakat – mondta Hanti Vilmos. Szerkesztői kérdésre hozzátette: 18-szor adtuk át a díjat Budapesten, a Parlamentben, amíg lehetett. Amíg a mostani kormányzat jóvoltából ki nem kerültünk onnan. Úgy gondoltuk, hogy a Budapest-centrikusságot pedig egy kicsit csökkentjük azzal, hogy a díjátadási ünnepséget idén elvisszük vidékre. Nyírbátorra úgy tekintünk, mint egy olyan szigetre egész Magyarországon, ahol békesség van, ahol azok az értékek, a gondolatok, amelyeket mi képviselünk, megvalósulni látszódnak és ilyen módon példát is szeretnénk nyújtani, hogy Nyírbátorra fel lehet nézni. Óriási az érdeklődés egyébként az idei díjátadó, ünnepi eseményre, és természetesen a díjazottak, az ünnepség fellépői is valamennyien elutaznak ebbe a kis városba március 21-én. A település azt a családiasságot is biztosítani tudja, ami a fővárosban talán kevésbé lehetséges.

 

A befogadó Nyírbátor

Ez egy hatalmas megtiszteltetés a városnak és az itt élőknek, hogy első alkalommal Budapesten kívül Nyírbátorban adják át a Radnóti Díjat. Ez több tényezőből is adódik. Nyírbátor különleges helyzetben van. Egyrészt nemcsak a városban, hanem itt a környéken is igen sok rászoruló él. Ez önmagában még csak egy helyzet, de mi az elmúlt években igyekeztünk ezt a társadalmi csoportot is kiemelten kezelni. Olyan programokat indítottunk, amelyek a családoknak, a gyerekeknek és az aktív korúaknak is próbálnak segíteni a beilleszkedésben az integrációt erősítve. Nyilván ez egy olyan törekvés, amely a mai politikai környezetben nem mindig magától értetődő. Másfelől azt is látni kell, hogy ez egy olyan vállalás, ami kellő kockázattal is jár és nagyon sok politikai tényező ezt nem meri felvállalni. De mi azt mondtuk, hogy a város és a térség jövője szempontjából ez egy nagyon fontos kérdés, beleállunk a dologba, bár tudjuk, hogy ez sok munkával jár és az eredmény is csak hosszú idő után érzékelhető esetenként. Én bízom benne, hogy az emberek majd látják, hogy szükség van a társadalmi integrációra. Szükség van azoknak az embereknek a megértésére, akik problémákkal küszködnek és valamilyen oknál fogva a perifériára kerültek – ezekkel a gondolatokkal kezdte tájékoztatóját Máté Antal, polgármester. Hozzátette: Ennek kapcsán kialakult a város és a szervezet között egy jó együttműködés, és amikor felmerült, hogy akár Nyírbátorban is történhetne ez a díjátadás, akkor én erre rögtön igent mondtam. Már csak annál inkább is, mivel ennek van egy jelképes üzenete is. Az, hogy egy város nemcsak tetteiben, hanem esetenként ilyen események felvállalásában is szerepet játszik.

Máté Antal kapta az egyik díjat 2018-ban

A tavalyi díjátadásnál is elmondtam, hogy a díjazottak névsorát végignézve, kitűnt, hogy én finoman szólva is a legfiatalabb korosztályt képviseltem. Én részben ezt úgy tekintem, mint egyfajta megelőlegezése annak a folyamatnak, amit elindítottunk. Amivel talán példát tudunk mutatni az embereknek abban a tekintetben, hogy a 21. században is – bár egyéni életünket nézve messze esnek azok a borzalmak, amik a 19., 20.században történtek, és amelyekhez a mai aktív korúaknak, a most élő fiataloknak személyes emlékei már nem fűződnek – fel kell hívni a figyelmet a veszélyre. Ezt azoknak az embereknek kell felvállalniuk, akik befolyásolni képesek a közéletet, hatással tudnak lenni a társadalom kevésbé aktív szereplőinek a gondolkodására. Ezért muszáj olyan előremutató tevékenységeket, szemléletformáló programokat indítani, amelyekben a mai fiatalok megértik, hogy a kirekesztés, a rasszizmus nemcsak történelmi borzalmakban valósulhat meg, hanem egyszerűen a tettek hiányában is – emelte ki Nyírbátor polgármestere.

Minden évben nagy fejtörést okoz a MEASZ tagjainak, hogy kik legyenek az aktuális évben a díjazottak. Szerencsére folyamatosan igen sok javaslat érkezik az esetleges díjazottakra. Itt alapvetően az fontos számunkra, hogy azt bizonyítsuk ezzel a díjjal, hogy aki létezik és él, az élet minden területén képes arra, hogy antirasszista legyen. A hétköznapokban is, éppen ezért nemcsak a társadalom ismert szereplőit választjuk be a díjazottak közé. Ez is egy üzenet, ezzel is példát szeretnénk mutatni arra, hogy igenis lehet békességben, szeretetben élni, úgy, hogy megmutatjuk azt, segítőkészek vagyunk mások számára is – hangsúlyozta Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke Nyírbátorban.

ENI